«دولت اجازه نمی‌دهد جبهه ملی به زلزله‌زده‌ها کمک کند»!/ دعوا بین وزرا بر سر عضویت برادر وزیر کشاورزی در هیئت‌مدیره یک شرکت!/ شاه و فرح ترمیم خرابی‌ها را زیر نظر گرفتند!/ اعلامیه وزارت دربار درباره سفر شاه به شوروی/ دیدار وزیر تونسی با شاه/ وزیر علوم به فرانسه رفت/ شهردار تهران استعفا کرد/ سرپرست دانشکده علوم/ قبول تقاضای خرید املاک تمدید شد/ صدهزار تُن گندم خریداری شد/ کنگره بین‌المللی پزشکی گرمسیری با پیام شاه شروع به کار می‌کند/ اولین دستور وزیر جدید: هفته‌ای یک روز بعد از ظهرها به کار مراجعان رسیدگی می‌شود/ در انتخابات انجمن شهر، ۳۳ هزار و 882 نفر در تهران ثبت نام کرده‌اند
16 شهریور 1347

 

«دولت اجازه نمی‌دهد جبهه ملی به زلزله‌زده‌ها کمک کند»!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 16 شهریور 1347 «ساعت 7:30 صبح روز چهارشنبه 13 /6 /47 اللهیار صالح در سالن غذاخوری هتل باختر اظهار می‌داشت قصد وی از مسافرت به مشهد فقط زیارت است و بس و اصرار داشت نباید دوستان از آمدن وی مطلع شوند؛ چون مزاحمت وی را فراهم می‌آورند. چون بنا به پیشنهاد پزشکان بیشتر ایام تابستان را در مسافرت گذرانیده و مدت 45 روز نیز در تبریز بوده و به هیچ کس هم ورودش را مثل مشهد اطلاع نداده، لکن یک روز در کنار استخر شاهقلی تبریز، یکی از دانشجویان او را شناخته و به دیگران خبر داده است و این موضوع باعث می‌شود از تبریز به تهران عزیمت نماید.
اللهیار صالح افزود فعلا قصد وی از مسافرت به مشهد زیارت است و اگر دوستان را بپذیرد، از طرف ساواک برای وی و دوستان گرفتاری ایجاد خواهد شد؛ لذا بدون اطلاع به مشهد آمده.
اللهیار صالح اظهار داشت: دیروز (12 /6 /47) طاهر احمدزاده به ملاقات من آمد و ملاقاتی دو سه دقیقه‌ای بین ما روی داد. به ایشان گفتم قصدم زیارت است، خواهشمندم که به دوستانمان چیزی نگویید؛ زیرا اگر فهمیدند و به دیدارم آمدند، خلاف اصول انسانی است که آنها را نپذیرم.
سپس اللهیار صالح اشاره به زلزله کاخک کرده و اظهار داشت: شنیده‌ام پسر و دختر طاهر احمدزاده، که عازم کاخک بوده‌اند، شخصی را با ماشینشان زیر گرفته و اکنون پسر طاهر احمدزاده در زندان است و در جواب این سؤال که آیا قصد دارید مانند سال 1341 به نام جبهه ملی به زلزله‌زدگان کمک کنید، اللهیار صالح اظهار داشته که "ما در زلزله قزوین مهندس حسیبی را مأمور جمع‌آوری اعانه کردیم، مردم بسیار استقبال نمودند، اما بلافاصله از طرف دولت جلوگیری شد و سه دفعه مهندس حسیبی را از نقاط زلزله‌زده توقیف نموده به تهران اعزام داشتند و آن طوری که ما می‌خواستیم نگذاشتند کمک مؤثری به زلزله‌زدگان بکنیم و مکرر دولت به ما توصیه می‌کرد که کمک‌های خود را به سازمان شیر و خورشید سرخ بدهیم و این عمل از منظور افرادی که به ما پول داده بودند دور بود؛ لذا در مورد زلزله خراسان هم چون می‌دانیم وضعی نظیر قزوین پیش می‌آید، مایل نیستیم کاری انجام دهیم".
سپس اللهیار صالح در مورد طاهر احمدزاده سؤال نمود (وضع طاهر احمدزاده در میان روشنفکران مشهد چگونه است و اظهارنظر نمود: من احمدزاده را مردی متدین پابرجا و به نسبت سواد و مدارکش مطلع می‌بینم و از وضعی که برای پسر و دختر وی پیش آمده بسیار متأثرم.)»[1]
در «توضیح رهبر عملیات» این سند آمده است: مستوره احمدزاده و برادرش مجید احمدزاده فرزندان طاهر احمدزاده روز 11 /6 /47 هنگامی که عازم مناطق زلزله‌زده بوده‌اند در بین راه گناباد با شخصی تصادف و مصدوم فوت می‌نماید. در حال حاضر مجید احمدزاده زندانی و مستوره احمدزاده با وجه‌الضمان آزاد گردیده است.
در «نظریه رهبر عملیات» ذکر شده است: تا به حال در مورد کمک اللهیار صالح به زلزله‌زدگان اطلاعی به دست نیامده و چنین استنباط می‌شود که وی قصد کمک به زلزله‌زدگان خراسان را به صورت حزبی و دسته‌جمعی ندارد. اعمال و رفتار وی زیر دید می‌باشد.[2]
 

دعوا بین وزرا بر سر عضویت برادر وزیر کشاورزی در هیئت‌مدیره یک شرکت!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 16 شهریور 1347 «پیرو گزارشات قبلی و به موجب دعوت‌نامه‌های صادره قرار بود پیش از ظهر روز 10 /6 /47 آقایان وزرای دارایی[،] اقتصاد و کشاورزی (صاحبان سهام شرکت سهامی کارخانجات ایران) در شرکت مزبور حاضر و نسبت به تصویب بودجه مالی سال 1347 این شرکت و همچنین بررسی و صدور دستور در مورد سایر امور (از جمله تعیین تکلیف کارمندان زائد) اقدام و تصمیماتی اتخاذ نمایند.
لیکن صبح روز 10 /6 /47 آقای وزیر کشاورزی اطلاع داده که فرصت شرکت در این جلسه را ندارد و آقای وزیر اقتصاد نیز به علت عدم حضور آقای وزیر کشاورزی اعلام داشته چون حضورش در شرکت بدون حضور وزیر کشاورزی بی‌نتیجه است، لذا وقت جلسه را تغییر دهند».
در «نظریه منبع» این سند آمده است: علت عدم حضور آقای وزیر کشاورزی در جلسه مزبور به طوری که بعضی از اولیای شرکت اظهار می‌دارند و تأییدشده نیز به نظر می‌رسد آن بوده که وزیر کشاورزی مدتی پافشاری می‌نموده تا برادرش به نام مهندس زاهدی، که عضو شرکت کارخانجات ایران می‌باشد، به سمت عضو هیئت‌مدیره این شرکت منصوب و تعیین شود و چون سایر آقایان وزرای صاحب سهم و مدیر عامل شرکت موافقت نکرده‌اند و مخصوصا مدیرعامل مهندس زاهدی را صالح برای این سمت ندانسته، لذا وزیر کشاورزی به عنوان عکس‌العمل از شرکت در جلسه فوق خودداری کرده است و در نتیجه عدم تصویب بودجه و روشن نشدن وضع شرکت (ابقا یا انحلال) هم از هر لحاظ بلاتکلیف است و هم کارمندان کماکان در نگرانی به‌سر می‌برند.
در «نظریه 20 ه 8» این سند نیز ذکر شده است: نظریه منبع مادامی که از طریق منابع دیگر موضوع مورد تأیید قرار نگرفته قابل بررسی می‌باشد.[3]
 

شاه و فرح ترمیم خرابی‌ها را زیر نظر گرفتند!

روزنامه‌های امروز کشور در ادامه پوشش اخبار زلزله از پیام شاه خطاب به ملت ایران خبر داده و به نقل از این پیام نوشتند: کمک‌های مردم موجب تسلی خاطر من و شهبانو گردید.
شاه در این پیام همبستگی و یکپارچگی ملت ایران را در کمک به زلزله‌زدگان رمز بقای ایران نامید و گفت: به پاس این فداکاری‌ها شهبانو و من شخصا بر ترمیم خرابی‌ها نظارت خواهیم کرد.[4]
خبرنگار اعزامی «اطلاعات» نیز از گناباد گزارش می‌دهد: هنگام تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین از بیرجند به گناباد، آقای هویدا، نخست‌وزیر، گزارشی از فعالیت‌های امدادی در منطقه آسیب‌دیده به استحضار رسانید و گفت: «کارهای امدادی که تا به حال زیر نظر سازمان مخصوصی صورت می‌گرفت، به شیر و خورشید سرخ واگذار گردید. شیر و خورشید هم‌اکنون تسلط کامل به عملیات امدادی منطقه دارد و آقای جهانمیر، نماینده شیر و خورشید سرخ، که خدمات زیادی در هر مورد انجام داده است، برای سرپرستی عملیات امدادی و عمرانی زیر نظر آقای خطیبی، مدیرعامل جمعیت مرکزی، در گناباد مشغول کار شد».
نخست‌وزیر همچنین به عرض رسانید: «عملیات ساختمانی، کشاورزی، آبیاری، خانه‌سازی و شهرسازی توسط وزارتخانه‌های مربوطه انجام می‌پذیرد».
شاهنشاه و شهبانو پس از بازدید از نقاط زلزله‌زده فردوس و گناباد، عازم مشهد شدند.[5]
بر اساس یک گزارش دیگر ششصد کامیون جنس و یک‌میلیون تومان نقد قسمتی از کمک‌های مردم تهران در «روز کمک» به زلزله‌زدگان بود، یازده مرکز جدید جهت جمع‌آوری کمک‌های مردم تهران افتتاح شد. انگلیس به ایران زلزله‌شناس فرستاد و کمک به زلزله‌زدگان از داخل و خارج کشور ادامه دارد. [6]
 

اعلامیه وزارت دربار درباره سفر شاه به شوروی

بر اساس اعلامیه وزارت دربار شاهنشاهی شاه و فرح در مهرماه امسال به دعوت دولت شوروی به آن کشور عزیمت می‌کنند.
بر اساس این اعلامیه: در فروردین‌ماه سال جاری آقای آلکسی کاسیگین، رئیس شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، از طرف هیئت‌رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی از اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران برای انجام یک مسافرت رسمی به آن کشور دعوت به عمل آورده بودند. این دعوت مورد قبول واقع گردید و اعلیحضرتین در مهرماه سال 1347 به کشور اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مسافرت خواهند فرمود.[7]
 

دیدار وزیر تونسی با شاه

«اطلاعات» نوشت: ساعت 12:15 امروز، آقای طیب سلیم، وزیر مشاور کابینه تونس، در کاخ سفید سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شد.
بن عارفه، سفیر تونس در دربار شاهنشاهی، نیز در این شرفیابی افتخار حضور داشت.[8]
ساعت 11 امروز، آقای سپهبد ادریس بن عمر، رئیس ستاد ارتش مراکش و نماینده مخصوص اعلیحضرت پادشاه مراکش، در کاخ سفید سعدآباد به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شد.
در این شرفیابی، آقای محمد مهدی عبدالجلیل، سفیر مراکش در دربار شاهنشاهی، نیز افتخار حضور داشت.[9]
 

وزیر علوم به فرانسه رفت

ظهر دیروز، آقای مجید رهنما، وزیر علوم و آموزش عالی، برای شرکت در جلسات بررسی فعالیت‌های پیکار با بی‌سوادی کشورهای مختلف جهان، عازم فرانسه گردید.[10]
 

شهردار تهران استعفا کرد

تیمسار سرتیپ صفاری، شهردار تهران، از سمت خود استعفا کرد و پس از انتخاب به سناتوری گیلان، استعفانامه خود را به وزارت کشور فرستاد.
این استعفانامه هم‌اکنون روی میز وزیر کشور مانده و چون وزارت کشور به قائم‌مقامی انجمن شهر باید با این استعفانامه موافقت نماید، به سبب عدم حضور وزیر کشور در تهران، پذیرش استعفانامه به بعد موکول شده است و پس از مراجعت وزیر کشور از منطقه زلزله‌زده خراسان، با آن موافقت خواهد شد.[11]
 

سرپرست دانشکده علوم

امروز از طرف آقای پروفسور پویان، رئیس دانشگاه ملی، از آقای غلامحسین مصاحب، استاد ریاضیات و رئیس گروه ریاضیات دانشسرای عالی، برای سرپرستی دانشکده علوم دانشگاه ملی دعوت به عمل آمد.[12]
 

قبول تقاضای خرید املاک تمدید شد

مدت قبول تقاضای خرید املاک خرده‌‌مالکین داوطلب به استان‌های کردستان و آذربایجان غربی تمدید گردید. تمدید مدت دریافت تقاضا از امروز به مدت یک ماه تعیین شده است.[13]
 

صدهزار تُن گندم خریداری شد

برابر آمار سازمان غله کشور، در سال جاری 108 هزار و 787 تُن گندم از شرکت‌های تعاونی و مالکان خریداری شده است.[14]
 

کنگره بین‌المللی پزشکی گرمسیری با پیام شاه شروع به کار می‌کند

هشتمین کنگره بین‌المللی پزشکی گرمسیری و مالاریا عصر امروز با پیام شاه در ساختمان جدید مجلس شورای ملی گشایش می‌یابد.
منظور از تشکیل این کنگره، که هر پنج سال یک بار در یکی از کشورهای جهان صورت می‌گیرد، تقویت نقشی است که پزشکی گرمسیری می‌تواند در بالا بردن سطح بهداشت همه مردم جهان داشته باشد.
کنگره با حضور بیش از ۱۲۰۰ نفر از متخصصین، محققین و استادان از تمام نقاط عالم و ایران تشکیل می‌گردد.
موضوعات مورد بحث در این کنگره شامل سه قسمت می‌باشد. ریاست کنگره را آقای دکتر صالح به عهده خواهد داشت و آقایان پروفسور براین ماگریت، رئیس دانشکده پزشکی گرمسیری لیورپول انگلستان، و دکتر ارنولدو گابالدن، رئیس انستیتو مالاریولوژی ونزوئلا، نیابت ریاست کنگره را عهده‌دار خواهند بود.
تاکنون در حدود هزار مقاله علمی به کنگره رسیده است که در جلسات مختلف خوانده خواهد شد. چهارده کمیته خاص مسائل مختلف پزشکی گرمسیری و مالاریا را مورد بحث قرار می‌دهند.[15]
 

اولین دستور وزیر جدید: هفته‌ای یک روز بعد از ظهرها به کار مراجعان رسیدگی می‌شود

وزیر جدید آموزش و پرورش دستور داد که در هفته یک روز بعد از ظهر، کلیه کارکنان وزارت آموزش و پرورش به منظور رسیدگی به کار مراجعین اختصاص دهند.
این اولین دستور وزیر جدید آموزش و پرورش است که به منظور رسیدگی بیشتر به کار مراجعین، کسانی که به علت گرفتاری، صبح‌ها نمی‌توانند برای انجام کار خود مراجعه کنند، صادر شده است.
وزیر آموزش و پرورش، معاونان وزارتخانه، مدیران کل و کلیه کارکنان اداری آن وزارتخانه، روزهای دوشنبه از ساعت ۴ تا ۸ بعد از ظهر در محل کار خود حضور یافته و آماده رسیدگی به تقاضاهای مراجعین خواهند بود.[16]
 

در انتخابات انجمن شهر، ۳۳ هزار و 882 نفر در تهران ثبت نام کرده‌اند

کمیسیون پنج‌نفری مأمور بررسی صلاحیت کاندیداهای انجمن شهر مشغول رسیدگی به سوابق 35 نفر کاندیداهای حزب ایران نوین است که تا به حال ورقه‌های مخصوص را پر کرده و کاندیداتوری خود را اعلام داشته‌اند.
این کمیسیون روز 26 شهریورماه نظر خود را در مورد افرادی که حائز شرایط بوده و مجاز به شرکت در انتخابات هستند، اعلام و صورت اسامی واجدین صلاحیت منتشر خواهند کرد.
فرمانداری تهران همچنین اعلام کرد که تا امروز 33 هزار و 882 نفر از اهالی تهران برای شرکت در انتخابات انجمن شهر ثبت نام کرده و کارت انتخابات از دفاتر مخصوص دریافت داشته‌اند.[17]
 
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. ساواک مشهد در گزارش دیگری به شماره 198- 18 /6 /47 در رابطه با تماس طاهر احمدزاده با وی نوشته است: «روز جاری (18 /6 /47) طاهر احمدزاده با اللهیار صالح ملاقات و در سالن غذاخوری، دو به دو و به طور خصوصی مذاکره، از مفاد مذاکرات آنان اطلاعی به‌دست نیامد؛ ضمنا تا به حال اقدامی برای کمک به زلزله‌زدگان از طرف سوژه به عمل نیامده است».
[2]. اللهیار صالح به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 403.
[3]. کابینه حسنعلی منصور به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 257.
[4]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، صص 1 و 21؛ پیغام امروز، 16 شهریور 1347، صص 1 و 5.
[5]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، ص 21. 
[6]. همان، صص 1 و 4.
[7]. همان، صص 1 و 21؛ پیغام امروز، 16 شهریور 1347، ص 1.
[8]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، ص 21. 
[9]. پیغام امروز، 16 شهریور 1347، ص 8.
[10]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، ص 21. 
[11]. همان‌جا. 
[12]. همان‌جا. 
[13]. همان‌جا. 
[14]. همان‌جا. 
[15]. همان‌جا؛ پیغام امروز، 16 شهریور 1347، صص 1 و 5.
[16]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، ص 21؛ پیغام امروز، 16 شهریور 1347، ص 8.
[17]. اطلاعات، 16 شهریور 1347، ص 24.
 
https://iichs.ir/vdcf0xd0.w6dvvagiiw.html
iichs.ir/vdcf0xd0.w6dvvagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما