گزارش ساواک از تلاش احسان نراقی برای یک کنفرانس در تهران!/ دستور مراقبت از اعمال و رفتار اشراقی در سفر به قم!/ شایعاتی که درباره آریانا مطرح است!/ وزیر علوم: بین دانشجویان دانشگاه‌های خارج و داخل تبعیض قائل نمی‌شویم/ وزیر خارجه پاکستان: پاکستان به همکاری خود با سنتو ادامه می‌دهد/ دیدار سفیر پاکستان با «فرح دیبا»/ احمد اقبال سفیر ایران در نروژ شد/ ملاقات رئیس انجمن پارسیان هند با نخست‌وزیر/ سفر وزیر اطلاعات به مراکش/ شاه مؤسسه تربیتی کامیون‌داران را افتتاح کرد!/ لایحه پر سروصدای نوسازی و عمران شهری/ چشم شاه!
17 تیر ۱۳۴۷


گزارش ساواک از تلاش احسان نراقی برای یک کنفرانس در تهران!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 17 تیر 1347 «در زمستان سال جاری (1347) کنفرانسی از محققین و دانشمندان علوم اجتماعی دنیا در تهران تشکیل خواهد شد. عنوان این کنفرانس "جهان سوم در سال دوهزار میلادی" می‌باشد و ابتکار تشکیل آن از دکتر احسان نراقی، رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، است. در این کنفرانس اوضاع جهان به‌خصوص ممالک بی‌طرف و وضع آن در پایان قرن بیستم مورد مطالعه و بحث قرار خواهد گرفت».
در ملاحظات 312 این سند آمده است: تشکیل کنفرانس مزبور فعلا در مرحله بحث است و دکتر احسان نراقی در تلاش تهیه مقدمات تشکیل آن و مکاتبه با شخصیت‌ها و دانشمندانی است که باید در کنفرانس مورد بحث شرکت کنند.[1]
 

دستور مراقبت از اعمال و رفتار اشراقی در سفر به قم!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 17 تیر 1347 و به امضای مقدم مدیر کل اداره سوم درباره حجت‌الاسلام شهاب‌الدین اشراقی «نام‌برده بالا از تاریخ 20 /4 /47 به مدت یک هفته جهت سرکشی به محصولات کشاورزی خود به قم مسافرت خواهد کرد. خواهشمند است دستور فرمایید اعمال و رفتار و تماس‌های مشارالیه را تحت نظر قرار داده و نتیجه را ضمن تاریخ مراجعت وی به تهران اعلام دارند».[2]
 

شایعاتی که درباره آریانا مطرح است!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 17 تیر 1347 «در بین افسران و درجه‌داران پایگاه خوی شایع شده است که تیمسار ارتشبد آریانا و عده‌ای از افسران ارشد قصد انجام خلاف مصالحی را داشته‌اند که به موقع از اقدامات آنان جلوگیری و اکنون بازداشت می‌باشند. طبق تحقیقاتی که در این زمینه به عمل آمده اظهار داشته‌اند این شایعه را افواها شنیده‌اند. در رضائیه نیز شایعات زیادی در این مورد و اینکه افسران مورد بحث به علت چنین اقدامی بازنشسته گردیده‌اند، شایع بوده و با تلاش‌ها که تاکنون به عمل آمده منشأ این شایعات معلوم نگردیده تحقیقات در این زمینه ادامه دارد نتیجه متعاقبا به عرض خواهد رسید».
در ذیل این سند آمده است: به عرض می‌رسد: با توجه به اینکه این شایعات صحیح نیست در صورت تصویب جهت بهره‌برداری به بخش 314 ارسال گردد.[3]
 

وزیر علوم: بین دانشجویان دانشگاه‌های خارج و داخل تبعیض قائل نمی‌شویم

دیروز دانشجویان ایرانی مقیم خارج که برای گذراندن تعطیلات به ایران آمده‌اند و همچنین دانشجویان ممتاز دانشگاه‌های ایران در دانشگاه صنعتی آریامهر ناهار را با آقای دکتر مجید رهنما، وزیر علوم، و آقای پروفسور رضا نیابت، تولیت این دانشگاه، صرف کردند.
در این مراسم آقای دکتر رهنما ضمن ایراد مطالبی پیرامون برنامه‌های وزارت علوم و آموزش عالی گفت: «هیچ‌گونه تبعیضی بین دانشجویانی که در خارج و یا در داخل تحصیل می‌کنند، قائل نمی‌شویم و برای هر دو دسته باید امکان استفاده از استعدادهایشان فراهم شود».
در ملاقات دیروز دانشجویان سؤالاتی از وزیر علوم نمودند و وزیر علوم ضمن جواب، قسمتی از برنامه‌های وزارتخانه خود را به اطلاع این عده رسانید و اضافه کرد: «باید وسایل و امکانات کافی در اختیار استعدادهای ایرانی گذاشت که بتوانند از استعداد خود در بهترین شرایط استفاده کنند و هدف بزرگ ما همین است که راه پیشرفت را برای این‌گونه افراد هموار کنیم».
وی اضافه کرد: «نباید منتظر بود که ما از ایرانیان مقیم خارج دعوت به عمل آوریم که به مملکت خود مراجعت نمایند؛ زیرا هر کسی پس از خاتمه تحصیلات باید به مملکت خود بازگردد و خدمت کند؛ زیرا هر کسی در مملکت خودش بهتر می‌تواند از زندگی لذت ببرد».
وزیر علوم در پایان سخنان خود به نحوه کنکور و تغییراتی که در آن داده خواهد شد، اشاره نمود.[4]
 

وزیر خارجه پاکستان: پاکستان به همکاری خود با سنتو ادامه می‌دهد

ارشد حسین، وزیر امور خارجه پاکستان، پیش از ظهر امروز وارد تهران گردید و پس از یک توقف نیم‌ساعته، تهران را به سوی کراچی ترک گفت.
وزیر خارجه پاکستان، که از سفر هفت‌روزه رسمی به کشور ترکیه و گفت‌وگو با مقامات آن دولت باز می‌گشت، در فرودگاه مهرآباد تأیید کرد که پاکستان «تحت شرایط و اساس موجود»، به عضویت خود در سازمان پیمان مرکزی ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه پاکستان، که در یک گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار سیاسی «اطلاعات» سخن می‌گفت، حاضر نشد به تشریح بیشتر سیاست پاکستان در قبال سازمان پیمان مرکزی مبادرت ورزد، ولی تأکید او بر این نکته استوار بود که تحت اساس فعلی، پاکستان همکاری خود را با سنتو ادامه خواهد داد.
 

اولین سفر

ارشد حسین قرار بود روز شنبه گذشته برای انجام گفت‌وگوهایی با وزیر خارجه و دیگر مقامات سیاسی دولت ایران به تهران بیاید و مدت چند روزی توقف کند، اما این سفر به علت عدم بازگشت آقای اردشیر زاهدی از مسافرت اروپا لغو گردید.
این نخستین بار است که ارشد حسین در سمت وزیر خارجه پاکستان به تهران می‌آید. وی هنگام ورود مورد استقبال آقای دکتر صدری: رئیس کل تشریفات وزارت خارجه، تیمسار سرلشکر پاکروان: سفیر شاهنشاهی در پاکستان، سردار شهنواز: سفیر پاکستان در تهران، و دیگر کارکنان سفارت پاکستان قرار گرفت.
وزیر خارجه پاکستان در پاسخ سؤال دیگر خبرنگار سیاسی «اطلاعات» گفت که همکاری‌های ایران و ترکیه و پاکستان در چهارچوب سازمان عمران منطقه‌ای هر روز تحکیم بیشتری می‌یابد و این همکاری‌ها تمام جوانب روابط بین سه کشور را در بر می‌گیرد و سمبل درخشانی از کوشش‌های سه کشور در تحکیم صلح جهانی است.
ارشد حسین افزود: مذاکرات وی با مقامات دولت ترکیه بسیار مفید بوده است و این مذاکرات در محیطی سرشار از تفاهم و یکرنگی صورت پذیرفت.[5]
 

دیدار سفیر پاکستان با «فرح دیبا»

جراید امروز کشور نوشتند: عصر دیروز، علیاحضرت شهبانو سفیر پاکستان در ایران را به حضور پذیرفتند.
آقای شهنواز، سفیر پاکستان، در این شرفیابی طی نامه‌ای که به حضور شهبانو تقدیم داشت، کلیه وسایل بهداشتی و درمانی نمایشگاه پاکستان را که اخیرا در تهران تشکیل شده بود، اهدا نمود و از حضور معظم‌لها استدعا کرد که این وسایل در اختیار مؤسسات خیریه قرار گیرد.[6]
 

احمد اقبال سفیر ایران در نروژ شد

جراید امروز کشور نوشتند: ساعت 1 بعد از ظهر امروز آقای خسرو افشار، معاون کل و قائم‌مقام وزارت امور خارجه، در کاخ نیاوران به حضور شاهنشاه بازیافت و آقای احمد اقبال را به سمت سفیر آریامهر در نروژ به حضور ملوکانه معرفی کرد.
آقای احمد اقبال از صاحب‌منصبان وزارت امور خارجه می‌باشد و خدمات خود را در این وزارتخانه از ۲۵ سال قبل آغاز نمود. آخرین سمت آقای اقبال، رئیس عالی بازرسان وزارت خارجه بود.
وی مدتی در پست‌های مختلف وزارت خارجه از جمله معاون ثابت وزارت خارجه و سفیر ایران در یوگسلاوی مشغول کار بوده است.[7]
 

ملاقات رئیس انجمن پارسیان هند با نخست‌وزیر

آقای نادرشاه جی ملا، رئیس انجمن پارسیان هند، ساعت 1 بعد از ظهر دیروز در معیّت هیئت‌رئیسه انجمن ایرانی برادری جهانی با آقای هویدا، نخست‌وزیر، ملاقات و مذاکره نمود.[8]
 

سفر وزیر اطلاعات به مراکش

آقای منصور، وزیر اطلاعات، امروز هنگام عزیمت به مراکش در فرودگاه مهرآباد از طرف کاردار سفارت مراکش در تهران (نفر سمت راست)، همسرشان و جمعی از مقامات وزارت اطلاعات بدرقه شد.
 
منصور، وزیر اطلاعات، هنگام عزیمت به مراکش در فرودگاه مهرآباد. کاردار سفارت مراکش در تهران در سمت راست ایشان قرار گرفته است
 
ساعت 7:30 بامداد امروز آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، در رأس هیئتی به دعوت آقای احمد السنوسی، وزیر اطلاعات مراکش، رهسپار آن کشور شد.
در این سفر آقایان فرهاد نیکوخواه: معاون وزارت اطلاعات، درخشش: مدیر کل وزارت اطلاعات، سیفی: معاون مدیر کل استان‌ها، حسن فرامرزی: وابسته مطبوعاتی ایران در کویت، وزیر اطلاعات را همراهی کردند.
وزیر اطلاعات و همراهان در طی اقامت چندروزه خود مذاکراتی جهت همکاری‌های اطلاعاتی بین ایران و مراکش صورت خواهند داد.[9]
 

شاه مؤسسه تربیتی کامیون‌داران را افتتاح کرد!

«اطلاعات» نوشت: شاهنشاه آریامهر عصر دیروز مؤسسه تربیتی آذرفر وابسته به اتحادیه کامیون‌داران را افتتاح کرد.
در مراسم افتتاح این مؤسسه که در میان ابراز احساسات پرشور هزاران نفر از اعضای اتحادیه کامیون‌داران سراسر کشور برگزار گردید، آقای هویدا: نخست‌وزیر، چند تن از وزیران کابینه، آقای مهندس ریاضی: رئیس مجلس شورای ملی، آقای دکتر اقبال: رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی و گروهی از شخصیت‌های مملکتی حضور داشتند.[10]
 

لایحه پر سروصدای نوسازی و عمران شهری

روزنامه «اطلاعات» در ستون «جریان پارلمانی» نوشت: مجلس شورای ملی این روزها سرگرم بررسی لایحه مهمی است که به موجب آن قرار است عوارض جدیدی به مأخذ یک در هزار ارزش مستغلات و املاک توسط شهرداری‌ها وصول شود. این لایحه در دو مرحله باعث به‌وجود آمدن بحث‌های تند و داغ شد. یک بار هنگامی که متن لایحه تنظیم شده توسط وزارت کشور انتشار یافت، سروصدا راه افتاد. یک بار هم هنگام بررسی در جلسه علنی مجلس شورای ملی به گفت‌وگوهای تند بین رهبر فراکسیون پارلمانی حزب مردم و وزیر کشور انجامید.
کلیات لایحه نوسازی و عمران شهری در جلسه علنی روز پنجشنبه هفته گذشته مطرح شد و به تصویب رسید.
با تصویب کلیات لایحه مذکور، بحث در مواد آن به جلسه روز یکشنبه «دیروز» موکول گردید.
در جلسه دیروز که برای رسیدگی به لایحه نوسازی نیم ساعت زودتر از معمول همیشگی تشکیل شده بود، ابتدا 35 ماده لایحه با تبصره‌های آن و گزارش کمیسیون‌ها قرائت گردید.
هنگام طرح ماده یک لایحه در اطراف آن صحبتی نشد.
بعد از قرائت ماده ۲ و چهار تبصره آن، آقای هلاکو رامبد، رهبر فراکسیون پارلمانی حزب مردم، در مخالفت با لایحه به تندی صحبت کرد و نمایندگان اکثریت ساکت ماندند که او هم حرف خود را بزند.

مذاکرات مجلس درباره لایحه نوسازی و عمران شهری


نکته در خور توجه دیگر پیشنهادات اصلاحی نمایندگان در خصوص این لایحه است. آن طور که گفته می‌شد متجاوز از 312 پیشنهاد از طرف نمایندگان برای اصلاح این لایحه تقدیم گردید که بیشتر آنها از طرف نمایندگان حزبِ ایران نوین بوده است. به‌هرحال پیش‌بینی می‌شود که لایحه نوسازی و عمران شهری با پیشنهاداتی که از جانب نمایندگان برای آن رسیده است «خوراک» مجلس شورای ملی در تعطیلات تابستانی باشد.
نظر مجلس بر این است که این لایحه را قبل از آغاز تعطیلات تابستانی از تصویب نهایی بگذراند و با توجه به اینکه طبق آیین‌نامه داخلی مجلس شورای ملی تعطیلات تابستان باید در تیرماه آغاز شود، لذا تا آخر هفته آینده فرصت خواهد بود که کمیسیون‌های کشور، دادگستری، دارایی، آبادانی و مسکن و اقتصاد با توجه به پیشنهادهای رسیده که تعداد آن بالغ بر سیصد است، شور دوم رسیدگی به این لایحه را انجام دهند.[11]
 

چشم شاه!

روزنامه «اطلاعات» همچنین در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: در مراسم معرفی معاونان و بازرسان عالی سازمان بازرسی شاهنشاهی که دیروز صورت گرفت، شاهنشاه بیاناتی خطاب به ایشان ایراد فرمودند و با این بیانات مردم و دولت را با اهمیت سازمان بازرسی و مسئولیت‌هایی که به عهده آن محول شده است، بیش از پیش متوجه و متذکر شدند.
در ایران همان طور که شاهنشاه تذکر فرموده‌اند، سیستم بازرسی شاهنشاهی مسبوق به یک سنت کهن است. کما اینکه در تاریخ ایران باستان مکرر با عنوان «چشم شاه» و «گوش شاه» برمی‌خوریم که لقب بازرسان مخفی پادشاه است. این بازرسان که آنها را شخص پادشاه با دقت خاص از میان اشخاص موجه و موثق و طرف اعتماد انتخاب می‌کرد، وظیفه داشتند با چشم باز و گوش باز و وجدان بیدار مراقب اوضاع مملکت و مراودات و برخوردهای مردم باشند و آنچه را می‌بینند و می‌شنوند به عرض پادشاه برسانند.
چون امتیاز رژیم سلطنتی این است که مقامی مافوق همه مقامات و مبری از حب و بغض‌ها در رأس مملکت وجود دارد و به تجربه معلوم شده است هر چقدر این مقام تسلط و احاطه بیشتری بر احوال مملکت خویش داشته باشد، به همان نسبت از ظلم و اجحاف و فساد و بی‌ترتیبی و تجاوز اقویا به حریم ضعفا کاسته می‌شود.
با این تفصیل همه منتظرند تا ببینند بازرسی شاهنشاهی که تا این درجه از حمایت و عنایت شاهنشاه و از اختیارات قانونی برخوردار می‌باشد، برای بسط عدالت و امنیت اجتماعی و تأمین هدف اصل یازدهم انقلاب شاه و مردم، یعنی انقلاب اداری، چه خواهد کرد.[12]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 17 تیر 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. احسان نراقی به روایت اسناد ساواک، ص 218.
[2]. آیت‌الله شیخ شهاب‌الدین اشراقی به روایت اسناد ساواک، ص 248.
[3]. ارتشبد بهرام آریانا به روایت اسناد ساواک، ص 11.
[4]. اطلاعات، 17 تیر 1347، ص 20.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان، ص 17.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان، صص 1 و 17.
[12]. همان، ص 2؛ چنان‌که در روزشمار 16 و 17 تیر 1347 ذکر آن رفت محمدرضا پهلوی در سخنان خود، هدف از تأسیس سازمان بازرسی شاهنشاهی را اهداف نظارتی می‌دانست، اما در واقعیت هدف از تأسیس سازمان، مسائل دیگری بود و گذشت زمان نشان داد که اهداف شاه به رغم برخی از ادعاهای دروغین، عوامل دیگری اعم از عوامل سیاسی بوده است. مهم‌ترین اقدام و کارکرد سازمان را می‌توان شناسایی مخالفان حکومت دانست. در واقع یکی از کارکردهای مهم سازمان بازرسی شاهنشاهی که هیچ‌گاه بنا بر مصالح سیاسی به آن اشاره نشد، شناسایی مخالفان حکومت از جناح‌های مختلف بود. بر این اساس سازمان بازرسی وظیفه داشت تا با کار کنترل و نظارت دقیق بر ارکان مختلف حکومت، به‌ویژه نیروهای نظامی، از بروز نارضایتی و نیز شکل‌گیری توطئه کودتا جلوگیری کند. این سازمان وسیله‌ای خصوصی در دست محمدرضا پهلوی بود تا تمامی سازمان‌های دولتی را مرتب یا نوبه‌ای به واسطه مأموران و بازرسان آموزش‌دیده، مورد بازدید و بازرسی قرار دهد.
رک: سقوط: مجموعه مقالات نخستین همایش بررسی علل فروپاشی سلطنت پهلوی، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، 1384، صص 745- 746.
 
آیا سازمان بازرسی سازمان موفقی بود؟
پاسخ به طور قاطع و صریح این است که سازمان به هیچ‌وجه نتوانست ادعاهای مطرح‌شده توسط شاه و حکومت را محقق کند و در حل مشکلات پایان‌ناپذیر، که دامنگیر دوایر دولتی و حکومتی بود، گام جدی بردارد؛ همچنان که تشکیل سازمان مشابه دیگری (کمیسیون شاهنشاهی) در اواخر دوره نخست‌وزیری هویدا به ریاست نصرت‌الله معینیان و مدیریت فردوست برای بررسی، ریشه‌یابی و حل مشکلات عدیده دوایر دولتی و حکومتی جز رسواتر ساختن هرچه بیشتر مجموعه حاکمیت ثمر دیگری برای حکومت نداشت.
رک: مظفر شاهدی، ساواک - سازمان اطلاعات و امنیت کشور (1357 1335)، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، 1386، ص 98.
 
چرا سازمان نتوانست اهداف خود را محقق کند؟
دلایل ناکامی سازمان بازرسی شاهنشاهی متعدد است. برخی از این عوامل عبارت‌اند از:
 
1. تأسیس سازمان به دلیل اجبار بیرونی: 
یکی از دلایل مهم شکست سازمان بازرسی شاهنشاهی در تحقق اهداف ترسیمی، فشار بیرونی برای تأسیس آن بود. منظور از فشار بیرونی این است که محمدرضا پهلوی تحت تأثیر آمریکا و اجبار این کشور به تأسیس سازمان و اصلاحات اداری دست زد. در واقع به دنبال انتقادات آمریکا از ایران مبنی بر وجود فساد گسترده، شاه مجبور شد این سازمان را تأسیس کند. البته شایان ذکر است که آمریکا نیز اهداف خاص خود را در این زمینه داشت و به‌خوبی آگاه بود که نارضایتی مردمی می‌تواند منافع این کشور را با خطر مواجه سازد؛ بنابراین دلایل تأسیس سازمان برگرفته از تمایلات واقعی محمدرضا پهلوی برای اصلاحات نبود.
 
2. سیاسی بودن سازمان بازرسی شاهنشاهی:
موضوع دیگری که در شکست سازمان تأثیر بسیار داشت نفوذ ملاحظات سیاسی در بدنه سازمان بود. بر این اساس، سازمان بازرسی چشم و گوش اختصاصی شاه در قبال عملکرد دستگاه‌های حکومتی به‌شمار می‌آمد (رک: سقوط، همان، صص 745-746.) و موظف بود مخالفان او را شناسایی کند؛ چنان‌که بر اساس اسناد و منابع، این دستگاه‌ها ارتباط تنگاتنگی با دستگاه‌های اطلاعاتی ـ امنیتی و نظامی آمریکا، انگلیس و رژیم غاصب اسرائیل داشتند تا بدین گونه حتی مخالفان خارج از کشور رژیم را شناسایی و مجازات کنند. این وجه از سرکوب، عمده‌ترین راه سرکوب مخالفان بود؛ به‌طوری که در این سال‌ها نه تنها گروه‌های مبارز شناخته‌شده، بلکه بسیاری از سیاستمداران معروف و خانواده‌های مرفه و روشنفکران تحت تعقیب قرار داشتند.
رک: جمعی از نویسندگان، بانک جامع مقالات انقلاب اسلامی ایران، اصفهان، مرکز تحقیقات رایانه‌ای قائمیه اصفهان، 1390، ص 960.
 
3. ماهیت انتقادناپذیر حکومت:
انتقادناپذیر بودن محمدرضا پهلوی از عوامل دیگری بود که مانع از موفقیت سازمان شد؛ چنان‌که گفته شده است گزارش‌های سازمان بازرسی شاهنشاهی مستقیم به دست شاه می‌رسید، اما ازآنجاکه وی میلی به شنیدن گزارش‌‎های منفی و انتقادی نداشت، بعد از مدتی گزارش‌ها را سانسور و کانالیزه‌شده در اختیارش قرار می‌دادند. البته این کار فقط بر گزارش‌های سازمان بازرسی اعمال نمی‌شد، بلکه تمامی سازمان‌ها و مراکز اطلاعاتی از ارسال گزارش‌های منفی احتراز می‌کردند؛ در نتیجه کارایی چنین سازمان‌هایی تا حد پرونده‌سازی برای یکدیگر نزول کرد.
رک: سقوط، همان، صص 745- 746.
 
4. درگیر شدن سازمان در فسادهای مالی و سیاسی:
فاسد شدن سازمان بازرسی شاهنشاهی از عوامل دیگری است که در شکست این سازمان و ناکامی آن بسیار تأثیرگذار بود. در واقع سازمانی که قرار بود ابزاری برای مقابله با فساد باشد، خود به سازمانی فاسد تبدیل شد. در یک نمونه می‌توان به یکی از گزارش‌های ساواک اشاره کرد. در این گزارش، که به واپسین دوره دبیرکلی خسروانی بر حزب ایران نوین مربوط است، به‌شدت نسبت به گسترش فساد مالی بی‌سابقه در میان رهبران حزب و وزرای کابینه حزبی ابراز نگرانی شده است و آنان به قشون مهاجمی تشبیه شده‌اند که در کشور بیگانه‌ای وارد شده و به چپاول دامنه‌دار اموال و ثروت عمومی مشغول‌اند.
رک: مظفر شاهدی، سه حزب: مردم، ملیون، ایران نوین (1353-1336)، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، 1387، ص 577.
در این گزارش از سازمان بازرسی شاهنشاهی نیز به عنوان سازمانی یاد شده است که کاملا با سوءاستفاده‌چیان در رأس دولت و حزب ایران نوین هم‌کاسه شده است.
 
اعضا و رؤسای سازمان بازرسی شاهنشاهی چه کسانی بودند؟
اولین رئیس سازمان بازرسی شاهنشاهی سپهبد مرتضی یزدان‌پناه بود. یزدان‌پناه تقریبا ریاستی طولانی‌مدت بر سازمان داشت. او در اوایل دهه 1350 جای خود را به حسین فردوست داد. درباره اعضای سازمان نیز باید گفت بیشتر اعضا از نظامی‌ها بودند؛ چنان‌که گفته می‌شد که حدود دویست تن از افراد و درجه‌داران در سازمان بازرسی شاهنشاهی عضویت داشتند.
رک: مظفر شاهدی، ساواک ـ سازمان اطلاعات و امنیت کشور (1357 1335)، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، 1386، ص 98.
کوتاه سخن اینکه محمدرضا پهلوی برای جلب رضایت مردم، تلاش‌هایی برای از بین بردن فساد در ابعاد مختلف آن به‌ویژه فساد مالی و اقتصادی انجام داد، اما بسیاری از برنامه‌های طراحی‌شده او شکست فاحشی خوردند. جدا از آنکه برنامه‌ها یا سازمان‌های تأسیس‌شده در این زمینه اشکالاتی داشتند واقعیت آن است که از بین بردن فساد در حکومت‌های دیکتاتوری به دلایل گوناگون دشوار و حتی ناممکن است. از جمله دلایل چنین ادعایی این است که دولت‌های دیکتاتوری اغلب قدرت را در میان تعداد انگشت‌شماری از افراد یا گروه‌های خاص متمرکز می‌کنند و محیطی را به‌وجود می‌آورند که در آن مسئولیت‌پذیری و شفافیت وجود ندارد. همین موضوع باعث می‌شود فساد بدون کنترل رشد کند. علاوه بر این، با متمرکز شدن قدرت، اغلب قوه قضاییه یا نهادهای قضایی مستقلی وجود ندارند که بتوانند رهبران را در قبال ارتکاب اعمال فسادآمیز محکوم کنند؛ همچنین اگر نهاد قضایی مستقل نیز وجود داشته باشد، صاحبان قدرت می‌توانند برای محافظت از خود سیستم قانونی را دستکاری کنند. با توجه به دلایل بالا، می‌توان گفت فساد در حکومت‌های دیکتاتوری می‌تواند عمیقا در داخل سیستم نفوذ کند و با رشوه، اختلاس و سایر اشکال فساد عادی شود. این امر ریشه‌یابی فساد را سخت‌تر می‌کند؛ زیرا فساد به بخشی پذیرفتنی از حکومت تبدیل می‌شود. تمام این دلایل بر ناکارآمدی سازمان بازرسی شاهنشاهی نیز دلالت می‌کند.
 
https://iichs.ir/vdcb99b5.rhbszpiuur.html
iichs.ir/vdcb99b5.rhbszpiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما