«ایران یک کشور به تمام معنی پلیسی است»!/ مذاکرات مجلس درباره لایحه نوسازی و عمران شهری/ انتقاد از وضع راهنمایی و رانندگی شهر!/ وزیر کشور: من هم معتقدم شهرداری‌های ما ناتوان‌اند!/ مطالبی که آقای رامبد گفت باید از زبان یک زمین خوار می شنیدیم!/ ثروتمندان این کشور از حاصل زحمت خرده‌پاها استفاده و زندگی می‌کنند!/ با این درآمدی که شهرداری تهران دارد، حتی زباله‌ها را نمی‌تواند جمع کند!/ شاه در مراسم معرفی رؤسای بازرسی شاهنشاهی: بازرسی شاهنشاهی چشم من است!/ افزایش مبادلات فرهنگی ایران و عراق/ تقاضای کمک برای ساکنان دهکده‌ای که به زمین فرو می‌رود/ نفت در حوزه قرارداد کنسرسیوم/ وزیر اطلاعات فردا به مراکش می‌رود/ هند در صنایع شیمیایی ایران سرمایه‌گذاری می‌کند/ به علت افزایش بی‌سابقه مصرف برق؛ برق شمال‌غرب تهران قطع شد/ اطلاعیه سفارت کویت/ برای بررسی مشکلات حمل گندم؛ وزیر تولیدات کشاورزی به جنوب رفت/ قسمتی از املاک معاون سابق اصلاحات ارضی آذربایجان مصادره شد/ از طرف کشورهای عضو همکاری منطقه‌ای؛ بانک توسعه منطقه‌ای تشکیل می‌شود/ یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار اعتبار برای عمران بنادر ایران/ برای تأسیس واحد پشم‌ریسی جدید در خراسان اجازه صادر نمی‌شود/ فایننشال‌تایمز: کشورهای صادرکننده نفت می‌خواهند در امتیازات قدیمی شرکت‌های بزرگ سهیم باشند/ وزارت بهداری و استخدام/ میزان شهریه مدارس ملی زیر نظر یک مقام مسئول قرار می‌گیرد
۱۶ تیر ۱۳۴۷


«ایران یک کشور به تمام معنی پلیسی است»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ ۱۶ تیر ۱۳۴۷ درباره خلیل ملکی «در تاریخ 12 /3 /47 گزارش درباره چگونگی مذاکرات نام‌برده بالا با کارولاینر، وکیل آمریکایی که اخیرا به ایران آمده بود و همچنین غیرقابل اعتماد بودن خلیل ملکی به عرض تیمسار ریاست معظم ساواک رسیده، مقرر فرموده‌اند: "باید منتظر بود تا نتیجه مذاکرات ملکی با وکیل دادگستری آمریکایی چگونه منعکس می‌شود. 18 /3 /47".
اینک گزارش خبری واصله از آمریکا در این زمینه حاکی است که کارولاینر ضمن ملاقات با رئیس کمیته مرکزی دفاع سازمان دانشجویان ایرانی در آمریکا اظهار داشته: "از هنگام ورود به ایران تحت شدیدترین کنترل بودم. پس از آن مسافرت اعتقاد دارم که ایران یک کشور به تمام معنی پلیسی است. آن طوری که انتظار می‌رفت نتوانستم با عده زیادی ملاقات به عمل آورم و اگر این ملاقات‌ها عملی می‌شد می‌توانستم از نتایج آن در دادگاه به نحو احسن استفاده کنم. مع‌ذالک تصور می‌کنم که صحبت‌های من با عده معدودی نظیر خلیل ملکی، رهبر جامعه سوسیالیست‌های ایران، و جلال آل احمد نویسنده بنام بی‌نهایت مؤثر و مفید بود. خلیل ملکی مطالبی در خصوص وضع اختناق و سانسور و اوضاع عمومی مملکت برایم بیان نمود و با معرفی او با جلال آل احمد در حوالی تهران ملاقات کردم. جلال آل احمد نیز مطالبی نظیر خلیل ملکی در مورد سانسور مطبوعات و اختناق بیان داشت.
مردم از یکدیگر در ایران می‌ترسند؛ نمونه بارزش هدایت‌الله متین‌دفتری بود. با اینکه توانستم با او ملاقات به عمل آورم و در این ملاقات مضروب شدن خودش را نیز تأیید نمود، لیکن او نسبت به من مشکوک بود و از من ترس داشت و به هیچ وجه حاضر به همکاری نبود"».[1]
 

مذاکرات مجلس درباره لایحه نوسازی و عمران شهری

امروز مجلس شورای ملی جلسه علنی داشت. در این جلسه که به جای ساعت ۹ (وقت معمولی همیشگی) در ساعت 8:30 تشکیل گردید، لایحه نوسازی و عمران، که کلیات آن در جلسه روز پنجشنبه مطرح و به تصویب رسیده بود، مورد بررسی قرار گرفت. وزیر کشور در جلسه حضور داشت.
 

لایحه کهنه‌سازی 

آقای هلاکو رامبد، نماینده طوالش و رهبر فراکسیون پارلمانی حزب مردم، هنگام طرح ماده 2 این لایحه در مخالفت با لایحه صحبت کرد و گفت: «هیچ‌کس با اصل لایحه امر نوسازی مخالف نیست، ولی آیا این لایحه که اسمش را لایحه نوسازی و عمران گذاشته‌اید، واقعا لایحه نوسازی و عمران شهری است یا لایحه لانه‌سازی و کهنه‌سازی؟»
من تعجب می‌کنم از آقای مهندس انصاری، وزیر کشور، یکی از چهره‌های درخشان کابینه هویدا، که چنین لایحه‌ای را به مجلس تقدیم کرد. آیا شایسته نبود که در لایحه نوسازی شهر به احتیاجات یک شهر یعنی آب، برق، تلفن، ترافیک و تمام وسایل بهداشتی، پارک، محل بازی کودکان، محل استراحت بازنشستگان و کتابخانه توجه می‌شد؟ ممکن است آقای وزیر کشور بگویند آب، برق و تلفن با ما نیست، پس چه چیز با شماست؟ فقط گل و بوته شهری که مردمش از برق، تاکسی، اتوبوس و بسیاری خواسته‌های اساسی دیگر محروم‌اند؟
شمایی که در این لایحه به تأمین بهداشت و حتی جمع‌آوری زباله مردم توجهی نکردید، چطور می‌خواهید عوارض بگیرید؟
در یک لایحه باید توجه شده باشد به نحوه اجرا، شرایط زمان، امکانات زمان، امکانات دستگاه اجراکننده و روحیه مردم و امکانات اجتماع و مبتنی بر قوانین قضایی و اصول بهداشت و منطق درست.
 

چه می‌کنند؟!

شما از کسی که خانه هزار تومانی دارد، پنج تومان عوارض می‌گیرید، ولی نمی‌گویید چه می‌خواهید بکنید. شما آمدید کسی را که خانه سی‌هزار تومانی دارد از عوارض معاف کردید. پس این لایحه، لایحه دستگیری از فقرا است. شما با این لایحه روح تکدی را تشویق کردید و گفتید کسی که ضعیف است در کار مملکت سهمی ندارد. ملت ایران از فقیر و ضعیف می‌خواهد در کار مملکت سهیم و شریک باشد.
 

تماس با مردم 

آقای رامبد گفت: اگر مرحوم عین‌الدوله حیات داشت و از زیر کرسی دستور می‌داد بروند از مردم عوارض بگیرند، من تعجب نمی‌کردم، ولی شما آقای وزیر کشور، شما چرا کاری کردید که مأموران هر بار به بهانه‌ای با مردم تماس داشته باشند؟ اخذ عوارض در این لایحه متناسب با زمان نیست. شما آقای وزیر کشور که سرمایه بزرگتان محبوبیت است، چرا چنین لایحه‌ای را امضا کردید؟ اگر صاحب‌خانه و مؤدی عوارض نداد، برق خانه قطع شود. برق قطع شود که چه؟ که بچه مستأجر نتواند درس بخواند؟ ملت ایران انتظار ندارد مجلس ملی او چنین لایحه‌ای را تصویب کند.
آقایان همکاران محترم، این لایحه، لایحه نوسازی نیست؛ زیرا لایحه نوسازی آن است که به هر کس جای خرابی داشت امکان بدهند تا آباد کند، ولی در این لایحه جلوی ساختمان را گرفتند. این لایحه مردم را تشویق می‌کند که باغ نداشته باشند تا شهرداری با آب لوله‌کشی جنگل مصنوعی بسازد. چرا این لایحه می‌گوید اگر کسی خانه خوبی ساخت باید جریمه شود؟
ناطق گفت: آقای نخست‌وزیر در دفاع از لایحه گفتند کسی می‌خواهد آش بخورد باید پولش را بدهد. من می‌گویم آقای نخست‌وزیر، آیا هر کس نخواست زهرمار بخورد باز هم باید پول بدهد؟
 

لایحه عوارض 

این لایحه نوسازی نیست، بلکه لایحه عوارض است، آن هم عوارضی که ملت نمی‌داند برای چه کار باید بدهد. اگر در آخر این لایحه یک سطر اضافه شد که دولت با این عوارض گداهای سر چهارراه‌ها را جمع‌آوری و نگهداری می‌کرد، و یا تاکسی‌رانی شهر را تأمین می‌نمود، من حرفی نداشتم، ولی مردم این پول بی‌حساب را چرا به شما بدهند؟ بدهند که شما اسکلت نیمه‌تمام وزارت کشاورزی را بسازید؟
این لایحه هدف ندارد، متکی به اصول حقوقی نیست. اصل تفکیک قوا در آن در نظر گرفته نشده است. این لایحه اصل استقلال شهرداری‌ها را مراعات نکرده و نتایج اقتصادی بدی در بر دارد.
 

انتقاد از وضع راهنمایی و رانندگی شهر! 

لیدر فراکسیون پارلمانی حزب مردم گفت: صد دفعه گفتم که وزرا به مجلس بیایند و درد دل مردم و نمایندگان را بشنوند، ولی نیامدند؛ زیرا اگر آن وقتی که لایحه اخذ جرایم به وسیله مأموران راهنمایی مطرح بود به مجلس می‌آمدند و حرف‌های ما را می‌شنیدند، وضع راهنمایی شهر به این صورت در نمی‌آمد. در کمال تأسف، وظیفه افسران راهنمایی در حال حاضر این شده که بیست تومان بگیرند و دفترچه زیر بغل بگذارند. افسر راهنمایی نگران بیست تومان است و دلش می‌خواهد هرچه بیشتر بیست تومانی اخذ کند. دستگاهی که برای تسهیل امر رانندگی است را به دردسر می‌اندازد تا جریمه وصول کند. البته آنها وظیفه خود را انجام می‌دهند و این مجلس است که چنین لوایحی را تصویب می‌کند.
 

وزیر کشور: من هم معتقدم شهرداری‌های ما ناتوان‌اند!

آقای مهندس عبدالرضا انصاری، وزیر کشور، در پاسخ نمایندگان مخالف اظهار داشت: «مخالفت مخالفین اصولی بوده است و من با قسمتی از آنها موافقم. من موافقم که باید یک رفرم اساسی در شهرداری به‌وجود آید. (نمایندگان: صحیح است ـ احسنت) شما هر روز با یک شهرداری کار دارید، اما من هر روز کار ۴۳۰ شهر و شهرداری را بررسی می‌کنم و پرونده آنها روی میزم قرار دارد. گله و شکایت من از دست مأموران ناشایسته بعضی از شهرداری‌ها آن‌قدر زیاد است که زجر می‌کشم و رنج می‌برم.
من از مأموران خاطی شهرداری دفاع نمی‌کنم و قصد جانبداری از دستگاه نارسای بعضی شهرداری‌ها را ندارم و نمی‌گویم که آن‌ها کارشان را خوب انجام داده‌اند و یک بارک‌الله و آفرین تحویل آنها نمی‌دهم، بلکه این لایحه را آوردم که نقص و کمبود شهرداری‌ها را برطرف سازم. من هم مثل شما معتقدم که شهرداری‌های ما ناتوان‌اند و نمی‌توان بار سنگین وضع اجتماعی امروز ایران را بر دوششان گذاشت.
ما می‌خواهیم به این وضع نابسامان خاتمه دهیم و امکاناتشان را زیاد کنیم. اگر آقایان نظرشان این است که اول وضع شهرداری را درست کنیم و بعد یک چنین لایحه‌ای را به مجلس بیاوریم، درست مثل این است که اسب را پشت گاری ببندیم!
 

مطالبی که آقای رامبد گفت باید از زبان یک زمین خوار می شنیدیم!

لایحه‌ای که اکنون مطرح است در کمیسیون‌های تخصصی حزب ایران نوین و کمیسیون‌های مجلس مورد بررسی قرار گرفت و من از لیدر فراکسیون پارلمانی حزب مردم انتظار نداشتم که این لایحه را «مبتذل» بخواند. مطالبی که آقای رامبد گفتند می‌بایست به وسیله یکی از زمین‌خواران بزرگ مملکت گفته می‌شد تا با استفاده از احساسات نمایندگان یک اصل کلی را مکتوم نگاه دارند. این سخنان از یک زمین‌خوار زیبنده بود، نه از لیدر فراکسیون!
یکی از نمایندگان: «شاید ایشان باشند»!
 

ثروتمندان این کشور از حاصل زحمت خرده‌پاها استفاده و زندگی می‌کنند!

وزیر کشور ادامه داد: تمام ثروتمندان این کشور از حاصل زحمت خرده‌پاها استفاده و زندگی می‌کنند. شما که لیدر فراکسیون حزب مردم هستید و حزب شما نام مردم دارد، شما دیگر چرا این حرف‌ها را می‌زنید؟ (نمایندگان: احسنت احسنت)
فاصله بین تهران و شمیران را تمام زمین‌خواران گرفته‌اند و خانه ساخته‌اند و زمین متری یک تومان را به پانصد تومان فروخته‌اند و شما آقای رامبد می‌گویید از آنها عوارض نگیریم. آقای رامبد، باز هم می‌گویم این حرف‌ها از شما بعید است.
دکتر دادفر: «شاید خودش هم مثل آنها باشد».
 

با این درآمدی که شهرداری تهران دارد، حتی زباله‌ها را نمی‌تواند جمع کند!

وزیر کشور گفت: «با این درآمدی که شهرداری تهران دارد، حتی زباله‌ها را نمی‌تواند جمع کند. یک شهر دومیلیونی با این پول‌ها درست نمی‌شود. انقلاب ایران برای مردم خرده‌پا درست شده است و ضروری است که همه مردم از امکانات استفاده کنند. این صحیح نیست از فقرا پول بگیریم و بدهیم ثروتمندان بخورند. می‌گویید تا سی‌هزار تومان عوارض نگرفته‌اید و خانه‌های تا این قیمت معاف شده‌اند. این دلیل دارد؛ چون بیشتر افراد شهرها را این طبقه تشکیل می‌دهد و این درست نیست که ما از آنها عوارض بگیریم».
آنها که عوارض نمی‌دهند متمکن هستند که ما با چماق از متمکن عوارض خواهیم گرفت. اگر متمکن عوارض نداد، برق خانه‌اش را قطع می‌کنیم و آب را برای او می‌بندیم.[2]
 

شاه در مراسم معرفی رؤسای بازرسی شاهنشاهی: بازرسی شاهنشاهی چشم من است!

جراید امروز کشور نوشتند: شاهنشاه آریامهر پیش از ظهر امروز تیمسار سپهبد یزدان‌پناه، رئیس بازرسی شاهنشاهی، را در کاخ نیاوران به حضور پذیرفتند. رئیس بازرسی شاهنشاهی در این شرفیابی، معاون و مشاوران و بازرسان عالی بازرسی شاهنشاهی را به شرح زیر به پیشگاه همایونی معرفی کرد: 
- آقای عبدالباقی شعاعی: معاون کل 
- آقای اشرف احمدی: مشاور عالی قضایی 
- سرتیپ علی غضنفری: مشاور اداری و رئیس دبیرخانه 
  


مبارزه با فساد در چارچوب اصل نوزدهم انقلاب سفید


 

بازرسان عالی

- سپهبد خشنویسان: بازرس عالی قضایی 
- سپهبد شکیبی: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های کشاورزی، منابع طبیعی، تولیدات کشاورزی 
- سپهبد مبین: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارت کشور، ژاندارمری، شهربانی کل کشور، شهرداری‌های انتصابی 
- سرلشکر کاتوزیان: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارت کار و بیمه‌های اجتماعی و شرکت واحد اتوبوس‌رانی 
- سرلشکر قریب: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های آب و برق، پست و تلگراف و تلفن و امور فنی 
- سرلشکر هاشمی حائری: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از گمرکات و انحصارات 
- سرلشکر علوی مقدم: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی 
- سرلشکر دکتر فخرایی: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارت بهداری 
- سرلشکر هدایت: بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های آبادانی و مسکن و راه 
آقای شعاعی تا تعیین بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های دارایی و اقتصاد، امور این دو قسمت را اداره خواهد نمود. 
- سپهبد وفا: بازرس ویژه 
- سرتیپ مبین: رئیس امور مالی بازرسی شاهنشاهی. 
 

بازرسان دیگر

بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، علوم، فرهنگ و هنر و بازرس عالی قسمت رسیدگی به شکایات واصله از وزارتخانه‌های امور خارجه و اطلاعات، بعدا تعیین و به پیشگاه ملوکانه معرفی خواهند شد. 
 

سخنان شاه

شاهنشاه پس از معرفی، اظهار داشت: شما افرادی که برای ریاست قسمت‌های مختلف بازرسی شاهنشاهی در نظر گرفته شده‌اید، به جهت سوابق خدمتتان و روی اصل این است که باید حتما اصول انضباط و سرعت در کار و دقت در امور را رعایت نمایید و بدون هیچ‌گونه چشم‌پوشی و با صراحت عمل کنید، ولی همان‌طوری که قبلا به رئیس سازمان گفته‌ام و منعکس هم شده است، بار دیگر تکرار می‌کنم: برای اینکه سازمان بازرسی شاهنشاهی وظیفه اصلی خودش را انجام بدهد، باید منطبق بر سلیقه و فکر من باشد و مطابق با چیزی که من بدان اعتقاد دارم.
 

بازرسی شاهنشاهی چشم من است!

همان‌طور که اشاره کردم بازرسی شاهنشاهی بازرسی من و چشم من است و طوری عمل خواهد کرد که منطبق با اصول انقلاب شاه و مردم باشد. شما هم چشم من هستید و هم چشم مردم؛ به همین جهت است این دستگاه باید بر اساس خواست‌های اکثریت مردم مملکت کار کند و ببیند این اکثریت از چه کسانی تشکیل می‌شود.
بازرسی شاهنشاهی بازرسی من است، بازرسی کسانی که به خاطر آنها انقلاب کرده‌ام. این است که هر فرد مملکت باید بر اساس قوانین موجود و فعالیت این سازمان از زندگی راحت و خوش بهره‌مند باشد؛ زیرا فکر ما و اقدام ما همیشه مبتنی بر تأمین منافع اکثریت مردم ایران است؛ البته احتیاج به تذکر نیست که یک هیئت بازرسی وقتی به شهرستانی می‌رود، باید تماسش فقط با افراد مردم باشد؛ یعنی کسانی که شکایت کرده‌اند نه کسانی که مورد شکایت قرار گرفته‌اند. به‌صراحت می‌گویم افراد یک هیئت بازرسی وقتی به شهری می‌رود، نباید با رؤسای محلی مانند فرماندار، شهردار، بخشدار و امثال آن بنشیند و به استراحت بپردازد، بلکه باید به شکایات افراد شاکی بپردازند. وظیفه آنها صرفا تماس با کسانی است که فقط برای پیشرفت کار و روشن کردن مطالب آنها مؤثر و مفید است. البته این عده باید وسایل کار هم داشته باشند تا بتوانند وظایفشان را به نحو مطلوب انجام دهند.[3]
 

افزایش مبادلات فرهنگی ایران و عراق

«رویتر» ۶ ژوئیه از بغداد گزارش داد: ایران و عراق موافقت کردند که کتاب‌های درسی، وسایل مدرسه و سایر اشیای فرهنگی را که بین دو کشور مبادله می‌شود، از مالیات و عوارض معاف کنند.
این اقدام به موجب یک قرارداد فرهنگی پنج‌ساله که هنگام بازدید نخست‌وزیر عراق از تهران بین دو کشور به امضا رسید، به عمل می‌آید. به موجب این قرارداد طرفین مسافرت اتباع خود را به کشور دیگری تشویق می‌کنند و هر یک به دیگری اجازه می‌دهد که برای مدارس و مؤسسات فرهنگی خود در خاک دیگری زمین بخرد و ساختمان کند و آن را در تملک خود داشته باشد. دو کشور در عین حال قصد دارند مبادلات فرهنگی و ورزشی و اطلاعاتی و گروه‌های هنری و سازمان‌های جوانان خود را افزایش دهند.[4]
 

تقاضای کمک برای ساکنان دهکده‌ای که به زمین فرو می‌رود

مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ «قره‌ضیاءالدین» طی ۱۴۳ نامه از شعب شیر و خورشید سرخ در سراسر مملکت برای اهالی دهکده «جیرکندی» استمداد نموده است.
این دهکده مدتی است تدریجا به زمین فرو می‌رود و تا به حال خانه‌های اکثر اهالی خراب شده و ریزش خاک از تپه‌های مجاور قریه و فرورفتگی زمین در این منطقه هر لحظه بیشتر می‌شود و این امر موجب انهدام درختان کهنسال قریه و نگرانی و دلهره ساکنان قرای مجاور گردیده است.
عصر دیروز بخشدار، کفیل شهرداری، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ قره‌ضیاءالدین، هفتاد دستگاه چادر و به مقدار مورد نیاز مواد خوراکی بین اهالی جیرکندی توزیع کردند.[5]
 

نفت در حوزه قرارداد کنسرسیوم

سخنگوی شرکت ملی نفت ایران اظهار داشت که میزان تولید خالص نفت خام در حوزه قرارداد شرکت‌های عامل نفت کنسرسیوم در ماه ژوئن ۱۹۶۸ (۱۰ خرداد تا ۱۰ تیر ۱۳۴۷) به ۷۴ میلیون و ۸۷ هزار و ۴۰۰ بشکه بالغ گردید.
این رقم در مقایسه با میزان تولید ماه مشابه سال قبل که ۶۹ میلیون و ۴۶۱ هزار و صد بشکه بوده ۶/۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.
میزان صدور نفت خام از حوزه قرارداد طی ماه ژوئن سال جاری ۵۹ میلیون و ۲۸۱ هزار و ۵۰۰ بشکه بوده است که در مقایسه با میزان صادرات ماه ژوئن سال قبل 9/ 8 درصد افزایش یافته است. سخنگوی شرکت ملی نفت افزود در ماه مورد بحث پالایشگاه آبادان ۱۲ میلیون و ۸۵۷ هزار و ۶۴۰ بشکه نفت خام تصفیه نموده است.[6]
 

وزیر اطلاعات فردا به مراکش می‌رود

آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، فردا در رأس یک هیئت به دعوت آقای احمد السنوسی، وزیر اطلاعات مراکش، رهسپار آن کشور خواهد شد.
آقایان فرهاد نیکوخواه: معاون وزارت اطلاعات، درخشش: مدیر کل وزارت اطلاعات، سیفی: رئیس بخش عربی رادیو ایران، حسن فرامرزی: وابسته مطبوعاتی ایران در کویت، وزیر اطلاعات را در سفر به کشور مغرب همراهی می‌کنند.
وزیر اطلاعات و همراهان در طول اقامت چندروزه خود در مراکش مذاکراتی در جهت همکاری‌های اطلاعاتی بین ایران و مغرب صورت خواهند داد.
هم‌زمان با سفر پادشاه مراکش به ایران در فروردین‌ماه گذشته، یک قرارداد اصول همکاری بین وزارت اطلاعات ایران و وزارت اطلاعات مراکش به امضا رسید. به موجب این قرارداد ایران و مراکش در برنامه‌های انتشاراتی و مطبوعاتی و رادیو تلویزیون با یکدیگر همکاری خواهند کرد.[7]
 

هند در صنایع شیمیایی ایران سرمایه‌گذاری می‌کند

آقای موراجی دسائی، معاون نخست‌وزیر هند که یکی از شخصیت‌های مهم سیاسی آن کشور می‌باشد، در سفر خود به ایران مذاکرات مفصلی پیرامون توسعه روابط اقتصادی انجام خواهد داد.
آقای دسایی، که در رأس هیئتی روز 23 تیرماه وارد تهران می‌شود، طی مدت شش روز اقامت در ایران، با آقایان نخست‌وزیر، وزیر اقتصاد و چند تن از مقامات دیگر اقتصادی ملاقات و مذاکراتی انجام خواهد داد.
 

همکاری و سرمایه‌گذاری

در مذاکرات ایران و هند، امکانات سرمایه‌گذاری‌های جدید در دو کشور بررسی می‌شود و احتمالا دولت هند در صنایع شیمیایی و پتروشیمی ایران نیز سرمایه‌گذاری و همکاری می‌نماید.
ایران در هفته گذشته ۳۹ هزار تُن ریل راه‌آهن از دولت هندوستان خریداری کرد و احتمالا برای تأمین کمبود احتیاجات خود هشتادهزار تُن دیگر ریل از آن کشور خریداری نماید. در مقابل، هندوستان آمادگی خود را برای خرید مقدار زیادی کود شیمیایی از ایران اعلام داشته است.
دولت هندوستان در شرکت نفتی «ایمینکو» که در نواحی جنوب ایران فعالیت اکتشافی نفت دارد، شریک است و ایران نیز در تأسیس پالایشگاه مدرس در هندوستان شرکت کرده است.
 

افتتاح پالایشگاه

روزنامه «اطلاعات» نوشت: شاهنشاه آریامهر در زمستان آینده ضمن سفری به هندوستان، پالایشگاه مدرس را افتتاح می‌فرمایند. به مناسبت سفر معاون نخست‌وزیر هند، مسافرت وزیر صنایع این کشور که قرار بود در همین ماه انجام گیرد، به مهرماه امسال موکول گردید.[8]
 

به علت افزایش بی‌سابقه مصرف برق؛  برق شمال‌غرب تهران قطع شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دیشب به علت گرمی هوا و افزایش بی‌سابقه بار برق روی کابل‌ها، پست برق شمال‌غرب، جریان انتقال نیرو را از طرشت به تهران در چند نوبت قطع کرد.
بر اثر همین پیشامد برق مناطقی که از این پست نیرو می‌گیرند، چند بار خاموش شد، ولی مأموران در مدتی کمتر از نیم ساعت به سراسر منطقه خاموش روشنایی دادند.
 

مصرف برق

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای تهران امروز گفت: «افزایش بی‌سابقه مصرف برق در تهران و گرمای 40 درجه موجب کم شدن مقاومت و ظرفیت کابل‌ها شده، کلیدهای خودکار برای جلوگیری از آتش‌سوزی جریان را در نقاطی که بیش از حد پیش‌بینی‌شده به شبکه فشار وارد می‌سازد، قطع می‌کنند. سال گذشته در چنین روزی حداکثر مصرف برق در تهران 190 هزار مگاوات بود؛ درحالی‌که امسال حداکثر مصرف به 250 هزار مگاوات افزایش یافته است.
 

همکاری

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای تهران امروز اعلام کرد که مردم تهران باید با مهندسان و مأموران شرکت برق همکاری کنند تا این شرکت بتواند ضمن جمع‌آوری شبکه برق‌های خصوصی و نوسازی شبکه‌های کهنه موجود در سراسر تهران تا آنجا که ممکن است از وقوع خاموشی جلوگیری کنند و آن را کاهش دهند.
دیشب به علت قطع پست شمال‌غرب برق مرکز اطلاعات، تلفن «۰۸» خیابان باغ صبا، ضرابخانه، نواب، خوش، قصرالدشت، سلسبیل، قسمتی از شاه‌آباد و فردوسی و سعدی و امیرآباد قطع شد و مأموران برق به‌تدریج از ده دقیقه تا نیم ساعت به این مراکز برق دادند.
قطع برق دیشب محلات در چندین نوبت مؤید آن است که بعضی قسمت‌های شبکه برق تهران در برابر مصرف زیادی که هم‌اکنون روی آن قرار دارد، ضعیف است. این ضعف بیشتر با نصب هزاران کولر که از نظر آمپر پرمصرف‌ترین وسیله برقی است، پیش آمده است.[9]
 

اطلاعیه سفارت کویت

برخی از روزنامه‌های تهران خبری انتشار دادند مبنی بر اینکه دولت کویت جزیره بوبیان را جهت ایجاد پایگاه نظامی در اختیار دولت عراق قرار داده است. سفارت کویت در تهران بدین‌وسیله رسماً اعلام می‌دارد که این خبر بی‌اساس بوده و عاری از حقیقت است.
سفارت کویت ـ تهران[10]
 

برای بررسی مشکلات حمل گندم؛ وزیر تولیدات کشاورزی به جنوب رفت

بعد از ظهر امروز آقای دکتر مجیدی، وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و مدیران کل غله، راه‌آهن و بنادر کشتی‌رانی به جنوب عزیمت نمودند.
این هیئت از نحوه بارگیری گندم‌های صادراتی ایران در بندر شاهپور بازدید خواهند نمود.
به دنبال عقد قرارداد صدور سیصدهزار تُن مازاد گندم به کشورهای چکسلواکی، آمریکا و فرانسه مشکلاتی از نظر امکانات بندری و حمل گندم پیش آمده است که هیئت مذکور سعی خواهد کرد راه‌حل‌های لازم را پیدا نماید.[11]
 

قسمتی از املاک معاون سابق اصلاحات ارضی آذربایجان مصادره شد

رئیس اداره اصلاحات ارضی و فرماندار کل ایلام، که متهم به سوءاستفاده از اختیارات اداری خود می‌باشد، به دستور آقای دکتر ولیان، وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، از کار برکنار شد.
سخنگوی وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی ضمن تأیید خبر مزبور اعلام داشت: «علاوه بر برکناری این مقام، به دستور وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی رئیس اداره کل اصلاحات ارضی آذربایجان غربی نیز به تهران احضار و جانشین وی به منطقه مزبور اعزام گردید».
سخنگوی وزارت اصلاحات ارضی اضافه کرد که چون معاون پیشین اداره کل کشاورزی و عمران اصلاحات ارضی آذربایجان شرقی نیز با استفاده از موقعیت اداری خود قسمتی از املاک مشمول مرحله اول اصلاحات ارضی متعلق به خود را از مشمول قانون خارج و مراتب را در اظهارنامه‌های مربوطه قید ننموده بود، بر اساس قوانین اصلاحات ارضی به پرداخت یکصدهزار ریال جریمه نقدی محکوم و ملک مزبور با تصویب شورای اصلاحات ارضی به دولت منتقل شد که به زارعین صاحب‌نسق تقسیم می‌شود.[12]
 

از طرف کشورهای عضو همکاری منطقه‌ای؛ بانک توسعه منطقه‌ای تشکیل می‌شود

به قرار اطلاع کمیته اجرایی اتاق بازرگانی مشترک کشورهای عضو عمران منطقه‌ای در ماه جاری در تهران تشکیل خواهد شد.
در این اجلاس پیرامون توسعه بیشتر بازرگانی بین ایران، ترکیه و پاکستان مذاکراتی به عمل می‌آید.
به قرار اطلاع پیشنهاداتی در زمینه بنگاه بازرگانی مشترک و یک بانک توسعه منطقه‌ای که چندی قبل از طرف شورای وزیران سه کشور توصیه شده بود، مورد بررسی قرار می‌گیرد. گفته می‌شود که همچنین این کشورها امضای یک موافقت‌نامه بازرگانی سه‌جانبه را مورد مذاکره قرار خواهند داد.[13]
 

یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار اعتبار برای عمران بنادر ایران

قرارداد دریافت وام جهت خرید ماشین‌های تخلیه و بارگیری بندر پهلوی و نوشهر، که در بهمن‌ماه گذشته بین سازمان بنادر و کشتی‌رانی و اتحادیه ماشین اکسپورت شوروی به امضا رسیده بود، مورد تصویب مجلسین ایران قرار گرفت. بر اساس این قرارداد، اعتباری به مبلغ یک میلیون و ۵۲۸ هزار و ۵۲۳ دلار صرف خرید تجهیزات بنادر مذکور خواهد شد. مدت این اعتبار دویست روز می‌باشد.[14]
 

برای تأسیس واحد پشم‌ریسی جدید در خراسان اجازه صادر نمی‌شود

بر اساس تصمیماتی که در جلسه شورای اقتصاد استان خراسان به عمل آمد، تا فراهم شدن زمینه تازه برای مصرف پشم، اداره کل اقتصاد از صدور تأسیس واحدهای جدید پشم‌ریسی در این استان خودداری می‌کند.
در این جلسه مقرر شد که اداره کل اقتصاد به کلیه کارخانه‌های موجود پشم‌ریسی توصیه نماید که هر چه زودتر واحدهای خود را به دستگاه شست‌وشو و رنگ‌ریزی مجهز نمایند تا با این ترتیب پشم‌های تولیدی از نظر رنگ یک‌دست باشد.
باید گفت که اخیرا برای تأسیس چندین واحد تازه پشم‌ریسی در این استان پروانه صادر شده است.[15]
 

فایننشال‌تایمز: کشورهای صادرکننده نفت می‌خواهند در امتیازات قدیمی شرکت‌های بزرگ سهیم باشند

روزنامه فایننشال‌تایمز طی مطالبی که درباره ممالک نفت‌خیز نوشته می‌گوید دولت‌های ممالک تولیدکننده نفت درصدد هستند اقداماتی به عمل آورند که در امتیازات شرکت‌های بزرگ بین‌المللی سهم مهمی به‌وجود آورند.
هدف اصلی کشورهای صادرکننده نفت آن است که در امتیازات شرکت‌های نفت بین‌المللی تغییرات به‌وجود آورند. از جمله وزیر نفت عربستان سعودی ماه قبل اعلام داشت دولت او می‌خواهد ۵۰ درصد از سهام آرامکو، شرکت نفت آمریکایی، را در آن کشور صاحب شود.
طرح مشارکت کشورهای تولید و صادرکننده نفت با شرکت‌های بزرگ بین‌المللی نفت در کنفرانس اوپک، که ماه قبل در وین تشکیل شده بود، مورد قبول قرار گرفته است.
باید دانست که در سال ۱۹۵۷ شرکت نفت ایتالیایی «آجیپ» و شرکت ملی نفت ایران چنین سابقه‌ای را به‌وجود آوردند و بعدا بزرگ‌ترین شرکت نفتی که با این اصل موافقت نمود، شرکت نفت شل بود که با شرکت ملی نفت ایران قراردادی به امضا رسانید. شرکت‌های بزرگ نفتی مایل نیستند که در امتیازات قدیمی خود دولت‌ها را شرکت دهند.[16]
 

وزارت بهداری و استخدام

علی باستانی در شماره امروز «اطلاعات» نوشت: وزارت بهداری در سال قبل به این فکر افتاد که برای تأمین کادر بهداشتی و به‌خصوص برای کمک داروسازی و رشته‌های مختلف پزشکی، بهداری عده‌ای از جوانان دیپلمه را تحت تعلیم و آموزش قرار دهد تا پس از گذراندن یک دوره یک‌ساله و آشنایی با اصول علمی و آگاهی از مقدمات کار، آن‌گاه آنها را استخدام و در اختیار سازمان‌های مختلف بهداری در شهرستان‌ها قرار دهد. به دنبال همین فکر در سال قبل تعدادی از دیپلمه‌های جوان دختر و پسر را تحت شرایطی انتخاب و بلافاصله تحت تعلیم قرار دادند. این عده مدت یک سال دروس مختلف را آموختند و هر یک در رشته‌های مربوط در سازمان‌های مختلف کارآموزی کردند و پس از آنکه تمام امتحانات مقرر را انجام دادند، آماده استخدام شدند.
وزارت بهداری علاوه بر آنکه ماهی دویست تومان به آنها کمک‌خرج داد، اعتبار استخدامی آنها را هم تأمین کرد و تمام مقدمات برای صدور حکم آماده شد، اما یک چیز از اول فراموش شده بود و آن اجازه سازمان امور اداری بود؛ یعنی سازمان امور اداری در جریان امر نبود؛ در نتیجه، حالا که کار به مرحله صدور حکم رسیده، سازمان ایراد قانونی گرفت و گفت: «شما نمی‌توانید این عده را استخدام کنید مگر آنکه آگهی عمومی بکنید. این عده هم مثل دیگران در امتحانات ورودی شرکت کنند و اگر قبول شدند آن‌گاه استخدام گردند و الا کار شما کار "قانونی" نخواهد بود و ما آن را تأیید نخواهیم کرد».
این حرف قانونی جلوی کار وزارت بهداری را گرفت؛ در نتیجه، یک سال درس خواندن و تخصص پیدا کردن هیچ شد. مبالغ بزرگی خرج تعلیم و کمک دانشجو هم از بین رفت. تمام این عده دیپلمه‌ها و خود وزارت بهداری هم دوباره در همان قدم اول کار قرار گرفتند. حالا معلوم نیست (قانون) در این مورد نارساست یا کار وزارت بهداری. به‌هرحال منطقی این است که کارشناسان هر دو را به هم برسانند و الا پول دولت و تخصص این عده جوانان از بین خواهد رفت.[17]
 

میزان شهریه مدارس ملی زیر نظر یک مقام مسئول قرار می‌گیرد

به‌منظور تهیه آیین‌نامه جدیدی برای مدارس ملی، کمیسیونی با شرکت سناتور جعفری، عضو شورای آموزش و پرورش، و مقامات وزارت آموزش و پرورش، مدیران مدارس ملی در دفتر خانم دکتر فرخ‌رو پارسای، معاون پارلمانی آن وزارتخانه، تشکیل شد.
به قرار اطلاع در این آیین‌نامه برای مدارس ملی از نظر مسائل آموزشی، امتحانات، وضع معلمین مقرراتی در نظر گرفته می‌شود. همچنین در مورد شهریه مدارس ملی نیز قرار است ترتیبی داده شود تا میزان شهریه زیر نظر مقامی قرار گیرد و مسئولیت این کار به‌عهده این مقام واگذار گردد.[18]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 16 تیر 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. خلیل ملکی به روایت اسناد ساواک، ص 554.
[2]. اطلاعات، ۱۶ تیر 1347، صص ۱ و ۲۱.
[3]. همان‌جا.
[4]. همان، ص ۲۱.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان، ص 24.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان، ص ۱۹.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا.
[16]. همان‌جا.
[17]. همان، ص ۱۳.
[18]. همان، ص ۱.
 
https://iichs.ir/vdcjahe8.uqeiazsffu.html
iichs.ir/vdcjahe8.uqeiazsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما