گزارش ساواک از پخش بیچارگی مردم ایران از تلویزیون‌های آمریکا!/ «حرف سیاسی نزنید، کوهنوردهای حاضر همگی ساواکی هستند»!/ بازار گوشت دام و طیور در وزارت تولیدات کشاورزی متمرکز می‌گردد/ گوشت گاوهای حبشی در چاه ریخته شد/ سکه‌های ایرانی در شوروی/ «انقلاب آموزشی در تحصیلات عالیه شروع شد»!/ تدریس‌ها در دانشگاه‌های ایران قابل مقایسه با مراکز درجه سوم آمریکا و اروپا نیست!/ تحقیقات علمی در ایران بسیار ناچیز و اندک است!/ ۱۲۰ کامیون سنگین به انگلستان سفارش داده شد/ ۲۸ درصد صادرات ایران به اروپای شرقی فرستاده شد/ شوروی نقشه و مشخصات کارخانه ذوب سرب و روی را به ایران می‌دهد/ مجلس تعطیل شد و نمایندگان به خارج رفتند!
6 مرداد ۱۳۴۷

 

گزارش ساواک از پخش بیچارگی مردم ایران از تلویزیون‌های آمریکا!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 6 مرداد1347 «نماینده و خبرنگار تلویزیون ملی ایران در آمریکا شرحی دائر بر نمایش صحنه‌های زننده از مناظر ایران را در تلویزیون آمریکا موجب عصبانیت شدید ایرانیان مقیم ایالات متحده گردیده است جهت درج در مجله "فردوسی" به تهران ارسال و طی آن پیرامون اهمیت تلویزیون در کشور آمریکا به‌تفصیل بحث نموده و می‌نویسد: فیلمی که اخیرا در یکی از مهم‌ترین ایستگاه‌های تلویزیونی سراسر آمریکا به معرض نمایش قرار گرفته ناراحتی‌هایی را برای چند هزار ایرانی مقیم این کشور پدید آورده است.
قسمت اعظم این فیلم که توسط یک توریست تهیه شده مربوط به صحنه‌هایی است که از بیچارگی، بیکاری و بیماری بسیاری از مردم ایران که به‌راستی ناراحت‌کننده است، در فیلم مذکور صحنه‌هایی از تهران، اصفهان و شیراز نیز وجود دارد که تا حدودی بناهای تاریخی و ساختمان‌ها و خیابان‌های کنونی را نشان می‌دهد، اما در این مورد لزوما باید یادآوری نمایم که ظاهرا این صحنه‌ها را هم برای بیشتر مؤثر ساختن صحنه‌های ناراحتی اکثریت مردم فیلم‌برداری کرده‌اند».
در «ارزیابی خبر» این سند آمده است: ارسال مقاله جهت مجله فردوسی مورد تأیید می‌باشد.
در بخش «اقدامات انجام‌شده» نیز می‌خوانیم: مراتب در کمیسیون مورخ 5 /5 /47 متشکله در وزارت اطلاعات مطرح و قرار شد از درج مطالب مزبور در مجله فردوسی جلوگیری به عمل آید.[1]
 

«حرف سیاسی نزنید، کوهنوردهای حاضر همگی ساواکی هستند»!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 6 مرداد 1347 «روز 3 /5 /47 چند تن از افراد جامعه سوسیالیست‌ها طبق قرار قبلی به ارتفاعات دربند و آبشار دو قلو عزیمت نمودند. در بین افراد مذکور حسین تحویلدار، علی نیرومند، امرالله کاظمی‌پور و احمد جاوید شناخته شدند. نام‌بردگان ساعت 20 به آبشار دوقلو شیرپلا رسیدند و در اتاقی که فدراسیون کوهنوردی ایران جهت استراحت کوهنوردان ساخته وارد شدند. در موقع صرف شام حسین تحویلدار خطاب به افراد اظهار داشت: رفقا در این مکان مسائل سیاسی مطرح نکنید؛ چون تمام کوهنوردان حاضر در این اتاق از افراد سازمان امنیت می‌باشند و اخیرا سرهنگ مولوی رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران شده است و بلافاصله به درجه سرتیپی ارتقا یافته است.
نام‌بردگان پس از چند ساعت استراحت در ساعت 4 از آن مکان حرکت و ساعت 13 در آبشار سوتک بودند پس از صرف ناهار حسین تحویلدار اظهار داشت: اینجا جای خلوتی است و می‌توان در مورد مسائل سیاسی مطالبی ایراد نمود و افزود: چون سازمان امنیت در ایران امکان فعالیت را از دستجات اپوزیسیون و مخالف سلب نموده است، رفقای کمیته مرکزی جامعه سوسیالیست‌ها اخیرا تصمیم گرفته‌اند کنگره‌ای از جامعه سوسیالیست‌ها در اروپا تشکیل گردد و دو نفر از افراد سوسیالیست ایران از کمیته مرکزی به عنوان نماینده در آن شرکت نمایند و اوضاع و احوال داخلی ایران را کاملا بررسی نمایند و اگر لازم بود به طور مرتب نشریه و روزنامه از خارج برای سوسیالیست‌های ایران ارسال شود تا رفقا آن را مطالعه نمایند.
تحویلدار سپس در مورد حق عضویت گفت: رفقا باید به طور مرتب هر ماه حق عضویت خود را پرداخت نمایند و قرار شد هر یک از افراد ماهیانه مبلغ پنجاه ریال بپردازند و برای جلوگیری از شناخته شدن آنها و عدم اطلاع سازمان امنیت، قبضی به آنان داده نخواهد شد.
تحویلدار ضمن صحبت‌های خود اظهار نمود: خانم دکتر صدقی در موقع اعتصاب معلمین خیلی مؤثر بود و افزود او را از طرف سازمان امنیت احضار هم نموده بودند و در خاتمه تصمیم گرفته شد که روز جمعه 11 /5 /47 افراد فوق‌الذکر به منزل علیجان شانسی واقع در انتهای خیابان سینا کوچه عبدالهی پلاک ۱۴ مراجعه و با وی ملاقات نمایند و جلسه هفته بعد در منزل مشارالیه تشکیل خواهد گردید.
در «ملاحظات» این سند آمده است: به نظر می‌رسد خانم مذکور بهجت صدقی می‌باشد که چندی پیش جهت تحقیق بیشتر در مورد فوت خواهرش هما صدقی احضار گردیده بود که مراتب اعلام شده است.
در بخش دیگری از «ملاحظات» این سند تصریح شده است: اقدام مستقیم در زمینه مفاد خبر و تحقیق از تحویلدار پیرامون اظهاراتش به حفاظت منبع لطمه وارد خواهد ساخت.
در ذیل این سند آمده است: نقش دکتر بهجت صدقی در جریان اعتصاب فرهنگیان را تعیین نمایند.[2]
 

سمینار فرمانداران و بخشداران گیلان

جراید امروز کشور نوشتند: صبح دیروز طی مراسمی سمینار فرمانداران و بخشداران استان گیلان توسط آقای محمد سام، استاندار گیلان، به نام شاهنشاه آریامهر در سالن اجتماعات کاخ استانداری گشایش یافت.
در این سمینار نحوه اجرای انتخابات انجمن‌های شهر مورد تبادل نظر قرار گرفت.[3]
 

بازار گوشت دام و طیور در وزارت تولیدات کشاورزی متمرکز می‌گردد

طبق اساسنامه سازمان گوشت که به تصویب رسیده، بازار گوشت دام و طیور در وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی متمرکز خواهد شد.
سازمان گوشت به صورت بازرگانی اداره می‌شود و دارای یک شورا و یک رئیس سازمان خواهد بود. شورای سازمان گوشت به ریاست وزیر تولیدات کشاورزی و شرکت وزرای کشور، کشاورزی، منابع طبیعی و اصلاحات ارضی خواهد بود.
رئیس سازمان گوشت را وزیر تولیدات کشاورزی معین خواهد نمود و تصمیمات شورا با اکثریت آرا معتبر است.
طبق این اساسنامه، سازمان گوشت می‌تواند تأسیساتی جهت نگهداری گوشت در تهران و شهرستان‌ها ایجاد نماید و شهرداری‌ها در سراسر کشور موظف خواهند بود برنامه تأمین گوشت هر سال خود را حداقل در اول دی‌ماه هر سال به تأیید سازمان گوشت برسانند.
مؤسسه انحصار دخانیات ایران طبق پیشنهاد وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به صورت شرکت ملی اداره خواهد شد.
طبق اساسنامه شرکت ملی دخانیات ایران می‌تواند در داخل و یا خارج از کشور نمایندگی داشته باشد و انحصار دخانیات و کبریت در اختیار آن قرار می‌گیرد.
شرکت ملی دخانیات طبق اصول بازرگانی اداره می‌شود و دارای مجمع عمومی، هیئت مدیره و بازرس خواهد بود و نمایندگی صاحبان سهام با وزرای تولیدات کشاورزی، دارایی و اقتصاد می‌باشد. اساسنامه شرکت گوشت از تصویب گذشته و اساسنامه شرکت ملی دخانیات ایران در کمیسیون‌های مجلس شورای ملی تصویب و به مجلس سنا ارسال گردیده است.
اساسنامه شرکت ملی سهامی صنایع شیر ایران بعد از تعطیلات مجلس شورای ملی مورد شور قرار خواهد گرفت.[4]
 

گوشت گاوهای حبشی در چاه ریخته شد

امروز دویست تُن لاشه گوشت گاو در چاه کشتارگاه ریخته شد. این لاشه‌ها از حبشه خریداری و به سبب خرابی کمپرسور سردخانه کشتی، در دریا فاسد شده بود.
این گوشت‌ها را ابتدا به کارخانجات کالباس‌سازی تحویل دادند، ولی کارشناسان اعلام کردند که گوشت‌ها فاسد شده و در کالباس‌سازی نمی‌توان از آنها استفاده کرد. روی این اصل لاشه‌ها را در چاه کشتارگاه ریختند و واردکننده بهای آنها را از بیمه دریافت کرد.
شهرداری تهران برای تأمین گوشت تهران یک‌صد هزار گوسفند از رومانی و دوهزار تُن گوشت از بلغارستان خریداری کرد و طی چند روز آینده به تهران حمل خواهد کرد.[5]
 

ملاقات سفیر ایران با بورقیبه

«رویتر» از تونس گزارش داد: امروز آقای امیر رشیدی حائری، سفیرکبیر ایران در تونس، با پرزیدنت حبیب بورقیبه، رئیس‌جمهوری تونس، ملاقات و خداحافظی نمود.
مدت مأموریت سفیر ایران در تونس پایان یافته است.[6]
 

سکه‌های ایرانی در شوروی

۱۵۰ سکه نقره در منطقه ترمذ ازبکستان شوروی به‌دست آمد.
این سکه‌ها متعلق به خاندان تیموری است و در شیراز و گیلان و تبریز و ماکو ساخته شده است.
سکه‌های مزبور از طرف دولت شوروی در اختیار وزارت امور خارجه ایران قرار گرفت که تسلیم اداره کل باستان‌شناسی گردید.[7]
 

معاون سازمان نقشه‌برداری

آقای جلال‌الدین شفیعی به سمت معاون سازمان نقشه‌برداری منصوب و مشغول کار شد.[8]
 

«انقلاب آموزشی در تحصیلات عالیه شروع شد»!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: در محافل دانشگاهی و علمی کشور، نطق دیروز آقای هویدا درباره وضع دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی بااهمیت تلقی شد. گفته شد که این نطق مقدمه آغاز انقلاب آموزشی بود و به‌زودی در تحصیلات عالیه کشور و دانشگاه‌ها و به طور کلی وضع آموزش کشور تحولات تازه‌ای صورت خواهد گرفت.
دیروز آقای هویدا، نخست‌وزیر، در جلسه افتتاحیه کنفرانس علمی بررسی افزایش غله ایران نطق مهمی ایراد کرد و طی آن از وضع فعلی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی آموزشی کشور به‌شدت انتقاد کرد و یادآور گردید که کانون‌های علمی و تحقیقاتی کشور باید یک جهش انقلابی پدید آورند، شالوده‌ها باید عوض شود و مشکلات با دید انقلابی حل گردد؛ زیرا امروز انقلاب دیگر از راه کلمات و پرده‌پوشی و اتخاذ روش‌های کهنه میسر نیست و مسئولیت این کار هم باید به دست کسانی سپرده شود که برایشان مشکل غیر قابل حل وجود ندارد.
 

تدریس‌ها در دانشگاه‌های ایران قابل مقایسه با مراکز درجه سوم آمریکا و اروپا نیست!

آقای دکتر صناعی، استاد دانشگاه تهران، گفت: «آنچه دیروز آقای نخست‌وزیر در دانشگاه تهران عنوان کرد، بیان واقعیتی است، ولی ایشان تنها قسمتی از این واقعیت را بیان کرده‌اند. حقیقت آن است که در دانشگاه‌های ما نه تنها تحقیق نمی‌شود، بلکه اکثر تدریس‌ها هم قابل مقایسه با یک دانشگاه درجه سوم اروپایی و یا آمریکایی نیست. مسلما این کیفیت نمی‌تواند با روح انقلابی که در مملکت آغاز شده است، مطابقت داشته باشد».
وی افزود: «سال‌ها پیش وقتی من در دانشکده حقوق تهران تحصیل می‌کردم، استاد درس اصول محاکمات جزایی ما فقط یک‌چهارم جلسات را در کلاس حاضر می‌شد و بیست صفحه به ما جزوه می‌گفت؛ حال آنکه راجع به این درس، دانشجوی فرانسوی لااقل هزار صفحه کتاب می‌خواند و به مجلات علمی رجوع می‌کند».
 

تحقیقات علمی در ایران بسیار ناچیز و اندک است!

آقای دکتر صناعی افزود: «از طرف دیگر، مسئله تحقیق علمی در کشور ما بسیار ناچیز و اندک است. کافی است به مجلاتی که تحقیقات علمی جهان را خلاصه می‌کنند، رجوع کنیم و ببینیم چند بار نام دانشگاه تهران یا استادان این دانشگاه در این مجلات ذکر شده است. اگر رجوع شود، مسلما ناامید می‌شوید».
دکتر صناعی اضافه کرد: «به نظر من استقلال استاد دانشگاه که معنی آن در ایران آن بوده است که مطلقا هیچ‌گونه بازرسی در کار علمی استاد نباید بشود، باید به کلی کنار گذاشته شود و در کار استادان دانشگاه‌ها، اعم از تدریس و نمره‌دادن و تحقیقات، بازرسی دقیقی به عمل آید. ملت ما ضمانت نکرده است عده‌ای را که شایستگی مقام استادی ندارند، همه عمر احترام بگذارد و عالی‌ترین حقوق را به این عده بپردازد. باید کسانی را که این شایستگی را ندارند، از کار کنار بگذاریم و راه را برای عده عظیمی از جوانان ایرانی که چه در داخل و چه در خارج از کشور به بهترین وضعی تحصیل کرده‌اند، باز کنیم. برای حصول این منظور ما به انقلابی احتیاج داریم شبیه آنچه که در جریان انجام اصلاحات ارضی در کشور صورت گرفت. بدیهی است عده زیادی ناراضی خواهند شد، همان‌طور که در انجام اصلاحات ارضی جمعی که منافعشان اقتضا نمی‌کرد، ناراضی شدند، ولی منافع اجتماع به طور کلی فوق منافع طبقاتی است و این امری است که وقتی پذیرفتیم باید اقدام لازم را دراین‌باره بکنیم».[9]
 

۱۲۰ کامیون سنگین به انگلستان سفارش داده شد

ایران تعداد ۱۲۰ وسیله نقلیه سنگین به ارزش ۶۸۰ میلیون ریال به یک کارخانه انگلیسی سفارش داده است. موتور کامیون‌ها دیزلی است و هر کدام به قدرت ۲۰۰ اسب می‌باشند.
این کامیون‌ها برای باربری و بنگاه‌های ساختمانی سفارش داده شده است.[10]
 

۲۸ درصد صادرات ایران به اروپای شرقی فرستاده شد

واردات ایران در سال گذشته به ۹۰ میلیارد و ۴۵۱ میلیون ریال رسید و نسبت به سال ۴۵ حدود ۱۶ میلیارد و ۸۰۷ میلیون ریال افزایش داشت. صادرات ایران بدون مواد نفتی به ۱۳ میلیارد و ۶۳۲ میلیون ریال رسید و نسبت به سال ۴۵ یک میلیارد و ۸۱۸ میلیون ریال افزایش یافت.
تجزیه و تحلیل آماری نشان می‌دهد که حجم مبادلات ایران در سال گذشته با ممالک اروپای شرقی افزایش داشته، بدین معنی که 25/25 درصد کل واردات ایران از این کشورها صورت گرفته و در مقابل 25/ 28 درصد صادرات ایران به کشورهای شوروی، رومانی، مجارستان، یوگسلاوی، بلغارستان، لهستان و چکسلواکی صادر شده است.
ایران در سال گذشته از کشورهای اروپای شرقی ۶۵۷۷ میلیون ریال کالا وارد کرده و در مقابل صادرات ایران به این کشورها معادل ۴۸۴۸ میلیون ریال بود. بعد از شوروی، رومانی بزرگ‌ترین صادرکننده به ایران و چکسلواکی بزرگ‌ترین واردکننده از ایران بوده‌اند.[11]
 

شوروی نقشه و مشخصات کارخانه ذوب سرب و روی را به ایران می‌دهد

امروز یک مقام مطلع به خبرنگار «اطلاعات» اظهار داشت: «به موازات توسعه کارخانه ذوب آهن ایران، ایجاد کارخانه‌های ذوب سرب و روی و ذوب سرب و مس مورد بررسی دقیق قرار گرفته است و پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیکی قرارداد مهمی بین ایران و انگلیس و ایران و شوروی به امضا برسد.
مطالعات مربوط به تأسیس کارخانه ذوب سرب و مس از طرف شرکت‌های انگلیسی ادامه دارد و این شرکت‌ها چندی قبل مقادیری وسایل کار از انگلیس جهت بررسی معادن کرمان به ایران وارد کردند و نتایج مطالعات بسیار درخشان بود و به همین جهت احتمالا با سرمایه‌گذاری مشترک ایران و انگلیس بهره‌برداری از معادن غنی مس و سرب در این منطقه آغاز می‌گردد».
این مقام افزود: «میزان سرمایه‌گذاری در کارخانه ذوب سرب و مس به حدود نودمیلیون دلار بالغ می‌گردد. در مورد ایجاد کارخانه ذوب سرب و روی، ایران و شوروی با هم همکاری می‌کنند و هم‌زمان با آغاز کار کارخانه ذوب آهن، عملیات نصب و احداث کارخانه ذوب سرب و روی به اتمام خواهد رسید. نقشه و مشخصات کارخانه ذوب سرب و روی ایران قرار است ظرف این هفته از طرف شوروی تسلیم ایران شود تا مورد بررسی کارشناسان داخلی قرار گیرد و در صورت توافق، نقشه‌های تکمیلی آن آماده گردد. این کارخانه سالانه ۸۵ هزار تُن ظرفیت خواهد داشت و به واسطه نزدیکی به آب و مواد خام در اصفهان تأسیس خواهد شد».[12]
 

مجلس تعطیل شد و نمایندگان به خارج رفتند!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: یک هفته از آغاز تعطیلات تابستانی مجلس شورای ملی می‌گذرد و تاکنون متجاوز از 130 نفر از نمایندگان برای رسیدگی به حوزه‌های انتخابیه خود رفتند و دوازده نفر نیز راهی کشورهای خارجی شدند.
با شروع تعطیلات مجلس، کار کمیسیون‌ها خود به خود تعطیل شده است، ولی دولت برای رسیدگی به اساسنامه مؤسسه انحصار دخانیات و تبدیل آن به شرکت سهامی و اساسنامه شرکت سهامی صنایع شیر، تقاضای تشکیل جلسه دو کمیسیون دارایی و تولیدات کشاورزی را نمود و این دو لایحه روز پنجشنبه گذشته از تصویب کمیسیون‌ها که به طور فوق‌العاده تشکیل شده بود، گذشت.
قبل از تعطیلات تابستانی مجلس شورای ملی، جلسات علنی این مجلس به واسطه نداشتن «خوراک»، یعنی لوایحی که می‌باید در دستور قرار گیرد، کمتر تشکیل می‌شد؛ زیرا تعدادی از لوایح در کمیسیون‌ها مورد بررسی و مطالعه است.
لوایح گذرنامه، انجمن‌های ایالتی و ولایتی و اصلاح قانون کار، بیمه‌های اجتماعی از جمله این لوایح می‌باشد.[13]
 
  صفحه اول روزنامه اطلاعات، 6 مرداد 1347
 
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ مجله فردوسی، ص 335، محمود ایثاری، کارمند سفارت آمریکا در تهران، فیلمی درباره پیشرفت‌های ادعایی ایران در دوره پهلوی تهیه می‌کند. هزینه این فیلم توسط وزارت اطلاعات و از طریق سازمان جهانگردی پرداخت شده بود، اما برخی مخالفان حکومت پهلوی، که برای دستگاه‌های امنیتی شناخته‌شده نبودند، ابتدا و انتهای فیلم را حذف و صحنه‌هایی از فقر و بیچارگی مردم ایران را جایگزین کردند. این نسخه تغییریافته در دانشگاه‌های آمریکا و تعدادی از کانال‌های تلویزیونی پخش شد و بخشی از واقعیت‌ها را نمایان ساخت.
این اتفاق باعث ناراحتی برخی افرادی شد که به نوعی با رژیم پهلوی ارتباط داشتند و آن را گزارش دادند. ساواک پس از احضار تهیه‌کننده و شنیدن توضیحات او مبنی بر اینکه فیلمی که ساخته بود چنین صحنه‌هایی نداشته است، به اصل ماجرا پی برد و دستور جمع‌آوری نسخه دستکاری‌شده فیلم را صادر کرد.
[2]. خلیل ملکی به روایت اسناد ساواک، ص 568.
[3]. اطلاعات، 6 مرداد ۱۳۴۷، ص 24.         
[4]. همان‌جا.         
[5]. همان‌جا.         
[6]. همان، ص 21.         
[7]. همان‌جا.         
[8]. همان‌جا.         
[9]. همان‌جا.         
[10]. همان، ص 19.         
[11]. همان‌جا.         
[12]. همان‌جا.         
[13]. همان، ص 4.         
 
https://iichs.ir/vdccpxqi.2bqex8laa2.html
iichs.ir/vdccpxqi.2bqex8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما