مخالفت ساواک با تشکیل کانون نویسندگان!/ گزارش ساواک از ملاقات دو توده‌ای در خیابان!/ فعالیت‌های مضره داریوش همایون به روایت ساواک!/ «از ساواک تبریز دستور داده‌اند این فرد نباید در دانشگاه باشد»!/ «هر کاری خواستیم انجام بدهیم ارباب اجازه نداد»!/ تلگرام تبریک شاه به فرماندار کل کانادا/ مرزهای بازار مشترک برداشته شد/ برای تأسیس مراکز درمانی؛ دویست‌میلیون تومان وام به پزشکان پرداخت می‌شود/ جلسه علنی فوق‌العاده مجلس سنا/ وزیر منابع طبیعی به رومانی و بلغارستان می‌رود/ در حزب ایران نوین گفته شد: کمبود گوشت ساختگی است!/ قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی امضا شد/ «ضرورت سرمایه‌گذاری ایران برای تولید سوخت اتمی»/ طاهر یحیی: همکاری ایران و عراق وارد مرحله جدیدی شده است/ در دومین جلسه سمینار بررسی قانون حمایت خانواده، نماینده زنان با تعدد زوجات موافقت کرد!/ ۵۰ درصد اعتبارات خارجی برنامه چهارم از بلوک شرق تأمین می‌شود/ شوروی برای ایران کارخانه بتن‌سازی تهیه می‌کند/ ذخایر نفتی ایران ۴۴ میلیارد بشکه برآورد شد/ شمس پهلوی به اروپا و آمریکا رفت!
10 تیر 1347


مخالفت ساواک با تشکیل کانون نویسندگان!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 10 تیر 1347 از بخش 325 به ریاست بخش 312 «در اجرای اوامر تیمسار مدیریت کل اقدامات لازم معمول و نتیجه آن به شرح زیر اعلام می‌گردد: 1. اسامی مؤسسین و اعضای کانون مندرج در مجله "آرش" ضمیمه نامه شماره 23524 /325 مورخ 6 /4 /47 به آن بخش اعلام گردیده است... اکثر اعضا و هیئت‌مدیره کانون دارای سوابق و فعالیت مضره سیاسی بوده که تهیه سوابق آنها در هدف این بخش نمی‌باشد».
در ادامه این سند با تصریح بر اینکه «بخش 325 در کانون مورد بحث منبعی ندارد» آمده است: چون بنیان‌گذاران کانون از نویسندگان افراطی و مخالف می‌باشند و احتمال قوی دارد که در آینده اشکالاتی برای ساواک به‌وجود آورند، لذا بخش 325 با تشکیل کانون مزبور موافقت ندارد و اصلح است که از ابتدا با تشکیل قانونی آن مخالفت گردد.
در این سند همچنین آمده است: انجمن مطبوعات از کانون نویسندگان مجزا بوده و با آن ارتباطی ندارد؛ ضمنا نظریه وزارت اطلاعات درباره تشکیل کانون موصوف متعاقبا اعلام خواهد شد.[1]
 

گزارش ساواک از ملاقات دو توده‌ای در خیابان!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 10 تیر 1347 «مسعود [نام مستعار عباسعلی شهریاری] در ساعت 19:30 روز 5 /4 /47 در خیابان نواب چهارراه محمدرضاشاه با فردی به نام مستعار بهمن [نام مستعار کاوس صاحب، منبع دیگر ساواک در تشکیلات تهران] ملاقات و چند مجله "دنیا" و مجله مسائل بین‌المللی و یک شماره نشریه ماهانه "مردم" جهت مطالعه در اختیار فرد حزبی قرار می‌دهد و در مورد فعالیت تشکیلات تهران حزب منحله توده به وی چنین اظهار می‌دارد: چون هیئت تحریریه نشریه ضمیمه مردم و نشریه "شعله جنوب" از نظر تئوری و سیاسی ضعیف هستند و از کمیته مرکزی دستور داده شده که هیئت تحریریه مطبوعات تشکیلات تهران حزب منحله توده تقویت گردد چون شما در گذشته با مطبوعات حزب منحله توده همکاری داشتید و تجربیات بیشتری در این زمینه دارید، بایستی در نوشتن مقالات نشریات شعله جنوب و ضمیمه مردم با هیئت تحریریه همکاری نمایید.
سپس اضافه می‌کند: شما با دو نفر دیگر شروع به فعالیت خواهید کرد؛ چون یکی از آن دو نفر به مسافرت رفته است و من با یکی دیگر از آنان در ساعت 20 قرار ملاقات دارم شما را نیز با آن فرد آشنا می‌کنم که با یکدیگر کار خواهید کرد. در ساعت 20 در خیابان جابری با جوانی در حدود 25 سال که قیافه دانشجویی داشته به نام بیژن به فرد حزبی معرفی نموده و او را نیز به نام بهمن به آن شخص معرفی می‌کند و قرار می‌گذارد در 25 تیرماه و پس از مراجعت فردی که به مسافرت رفته هر سه نفر را با همدیگر آشنا تا شروع به فعالیت نمایند».[2]
 

فعالیت‌های مضره داریوش همایون به روایت ساواک!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 10 تیر 1347 درباره داریوش همایون و از اداره کل سوم به ریاست ساواک تهران «برابر سوابق موجود نام‌برده بالا از اعضای حزب سوسیالیست ملی کارگران ایران (سومکا) بوده ضمنا محتویات پرونده این شخص نشان می‌دهد که وی همواره با عده‌ای از عناصر خارجی تماس‌هایی داشته و مشکوک به فعالیت‌های مضره می‌باشد».
این سند می‌افزاید: خواهشمند است دستور فرمایید از طریق امکانات موجود ضمن مراقبت از اعمال و رفتار یادشده فوق تعیین و اعلام نمایند که آیا مشارالیه در حال حاضر ارتباطی با اهداف بخش 312 این اداره کل دارد یا خیر؟ در صورت اول نحوه فعالیت‌های او را اشعار دارند.[3]
 

«از ساواک تبریز دستور داده‌اند این فرد نباید در دانشگاه باشد»!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 10 تیر 1347 «دکتر احسان نراقی، رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، ضمن مذاکراتی از دکتر هوشنگ منتصری کوهساری، رئیس دانشگاه تبریز، وضعیت دکتر منوچهر هزارخانی را استفسار نموده است. دکتر منتصری ضمن اشاره به نطق دکتر هزارخانی درباره فرار مغزها و مقاله‌ای که درباره هنر متعهد و غیرمتعهد در نشریه دانشجویان دانشگاه تبریز نوشته اضافه کرده که "از ساواک تبریز دستور داده‌اند که او نباید در دانشگاه تبریز کار کند با آن سوابقی که در اروپا داشته مع‌هذا تصمیم داشتیم او را رئیس دانشکده پزشکی کنیم تا بیشتر لانسه نشود ولی نخواست".
دکتر منتصری آن‌گاه اضافه کرده: "البته نطق او اشکالی ندارد چون بر فرض دو تا مأمور بی‌سواد که می‌گذارند آنجا وقتی بروند و گزارش بدهند آدم می‌زند زیرش، ولی نوشتن درست نیست در ضمن آدم نمی‌تواند از اینها دفاع هم بکند؛ چون به خود ما وصله می‌چسبانند. الآن صحیحش آن است که خودش را کنار بکشد وگرنه جریان دانشجویان را هم به او می‌چسبانند. اینها سعی می‌کنند و می‌خواهند پای ما را وسط بکشند، ولی ما نمی‌رویم آن وقت خودشان می‌روند و کاری می‌کنند که به علت کمونیست بودن می‌گیرندشان".»
در بخش «ملاحظات 312» این سند آمده است:
دکتر منوچهر هزارخانی عضو کمیته مرکزی جامعه سوسیالیست‌های ‌ایرانی در اروپا و از نویسندگان ماهنامه و مجله «سوسیالیسم» ارگان این جامعه بوده و تا آخرین روز اقامت در پاریس در سال 1346 فعالیت داشته و پس از مراجعت به ایران هم در حد امکان از ابراز عقاید منحرف و فعالیت خودداری نکرده و با دانشجویان ناراحت دانشگاه تبریز همگامی‌هایی به عمل آورده و در مجله توقیف‌شده دانشجویان دانشگاه تبریز مقاله‌ای نوشته و یک بار هم در آمفی‌تأتر دانشگاه راجع به فرار مغزها سخنرانی نسبتا انتقادآمیزی نموده است. به دنبال استعلام صلاحیت او برای اشتغال در دانشگاه تبریز اقدام به مصاحبه با او شده و چون حقیقت‌گویی نکرده و به علاوه شدیدا مظنون به فعالیت مضره بوده با استخدامش در آن دانشگاه مخالفت و پس از انجام امتحانات دانشگاه در اوایل ماه جاری از دانشگاه اخراج و به خدمت وظیفه اعزام گردیده است.[4]
 

«هر کاری خواستیم انجام بدهیم ارباب اجازه نداد»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 10 تیر 1347 «مجید منزه[5] که در زمان نخست‌وزیری آقای دکتر علی امینی کارمند شرکت نفت بوده به همراهی مشارالیه به سفر مکه رفته و بعد از اینکه آقای دکتر امینی از نخست‌وزیری معزول گردید جلساتی در منزل او دایر شد و مجید منزه ایرج عیسی‌زاده، کارمند شرکت نفت، و چند تن از دانشجویان را جهت شرکت در این نوع جلسات به منزل مشارالیه راهنمایی می‌کرد. دکتر علی امینی در این جلسات راجع به مشکلات مملکت صحبت می‌کرد و می‌گفت: هرکاری که ما خواستیم انجام بدهیم ارباب اجازه نمی‌داد و هر برنامه‌ای که من داشتم و با هیئت دولت مطرح می‌کردم بدون نظر او آن برنامه انجام نمی‌شد و تصویبی صورت نمی‌گرفت».
این سند می‌افزاید: در این جلسات افراد حاضر از دکتر علی امینی سؤالاتی می‌نمودند که پاسخ مقتضی دریافت می‌داشتند؛ ضمنا در موقعی که مجید منزه با دختر یک حاجی بازاری ازدواج می‌کرد دکتر علی امینی جزء شهود او بود و محبت خاص به او می‌نمود.
در «نظریه منبع» این سند آمده است: مجید منزه دارای روحیه مذهبی بوده و در این مورد اعتقادات وسیعی دارد مثل اینکه در جلسات تعلیمات دینی که در منزل پدرش یا یکی از اقوام وی چند سال قبل تشکیل می‌شده او نیز شرکت می‌نموده است.[6]
 

تلگرام تبریک شاه به فرماندار کل کانادا

جراید امروز کشور نوشتند: امروز مصادف با سالروز اعلام کنفدراسیون کانادا و روز ملی این کشور است. به همین مناسبت از جانب شاهنشاه آریامهر، تلگرام تبریکی به عنوان حضرت رولاند میچمر، فرماندار کل کانادا، مخابره شد. در این تلگرام، سعادت و سلامت فرماندار کل و رفاه روزافزون ملت کانادا آرزو شده است.[7]
 

مرزهای بازار مشترک برداشته شد

خبرگزاری‌ها امروز از بروکسل خبر دادند شش کشور اروپایی عضو بازار مشترک امروز، گام مهمی در تحکیم وحدت خود برداشته‌اند. آنها یک اتحادیه کامل گمرکی تشکیل دادند و تعرفه گمرکی مشابهی را که در مورد صادرات از کشورهای عضو داشتند، لغو کردند.
 

تأثیر در ایران

روزنامه «اطلاعات» نوشت: خبرنگار اقتصادی ما در زمینه تأثیر اجرای این مقررات در صدور کالاهای ایرانی به کشورهای عضو بازار مشترک، امروز با چند تن از مقامات اقتصادی تماس گرفت.
مقامات مذکور اظهار داشتند که تعرفه‌های جدیدی از امروز در کشورهای عضو بازار مشترک اجرا می‌شود که برخی از آنها به نفع و برخی دیگر به ضرر صادرات ما می‌باشد. برخی از تعرفه‌های جدید به این قرار است:
کشمش 2/ 7 درصد، پسته ۲ درصد، فرش ۳۲ درصد، گلیم ۱۸ درصد. درحالی‌که تا دیروز تعرفه‌های مذکور در برخی از کشورهای عضو از این قرار بود: کشمش در ایتالیا 2/ 11 درصد، پسته در ایتالیا 8/ 2 درصد، برگه زردآلو در ایتالیا ۸ درصد، پسته در «بنلوکس» (کشورهای بلژیک، هلند، لوکزامبورگ) 2/ 3 درصد، فرش در فرانسه 3/ 47 درصد، گلیم در فرانسه ۱۸ درصد، گلیم در «بنلوکس» ۲۱ درصد بود.
باید توجه داشت که ۴۰ درصد از تخفیفات مخصوص «کندی راند» (موافقت‌نامه‌ای که در دوران کندی فقید به امضا رسید)، نیز از امروز اجرا می‌شود و بقیه آن از سال ۱۹۷۲ اجرا خواهد شد.
در مورد فرش که یکی از اقلام مهم صادراتی ایران می‌باشد و بازار بزرگی در آلمان دارد، تعرفه از 6/ 27 به ۲۴ درصد تقلیل یافت که این مسئله به افزایش صدور فرش کمک می‌کند.[8]
 

برای تأسیس مراکز درمانی؛ دویست‌میلیون تومان وام به پزشکان پرداخت می‌شود 

دویست‌میلیون تومان اعتبار برای پرداخت وام به گروه‌های پزشکی جهت تأسیس مراکز درمانی در تهران و شهرستان‌ها تخصیص داده شد.
کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی بعد از ظهر دیروز با حضور آقای دکتر شاهقلی، وزیر بهداری، تشکیل گردید و لایحه واگذاری خدمات درمانی و آیین‌نامه اعطای وام جهت خدمات درمانی را تصویب کرد. به موجب مصوبات دیروز کمیسیون برنامه، از محل اعتبارات برنامه چهارم، دویست‌میلیون تومان اعتبار برای وام به گروه‌های پزشکی که قصد تأسیس بیمارستان داشته باشند، تخصیص داده شد.
علاوه بر پزشکان، به آن دسته از دندان‌پزشکان که در شهرستان‌ها (غیر از تهران) اقدام به تأسیس مطب خواهند کرد، وام پرداخت می‌شود. ۲۰ درصد از اعتبار وام به تهران، ۳۰ درصد به مراکز استان‌ها و ۵۰ درصد به شهرستان‌ها اختصاص یافته است.
این اعتبار اختصاص به ایجاد، توسعه و تجهیز یا تکمیل ساختمان یا تجهیزات مراکز درمانی نوبنیاد یا نیمه‌تمام دارد و از محل این اعتبار نمی‌توان برای تعمیر یا ترمیم مراکز موجود و یا پرداخت دیون قبلی استفاده نمود.
مدت بازپرداخت وام برای تهران ده سال، برای مراکز استان‌ها پانزده سال و برای سایر شهرستان‌ها حداکثر بیست سال خواهد بود. وام به‌طور اقساط و به نسبت پیشرفت کارهای ساختمانی و تأسیساتی و تجهیزاتی پرداخت خواهد شد.[9]
 

جلسه علنی فوق‌العاده مجلس سنا 

امروز اطلاع حاصل شد که جلسه علنی فوق‌العاده مجلس سنا به تقاضای دولت، ساعت 10 صبح روز چهارشنبه تشکیل می‌گردد.
مطابق آیین‌نامه داخلی مجلس سنا، در این جلسه نطق قبل از دستور ایراد نخواهد شد و فقط دستور مطرح خواهد شد. در دستور جلسه علنی فوق‌العاده مجلس سنا، سه لایحه قرار دارد:
1. لایحه واریز اسناد علی‌الحساب و وام‌های پرداختی خزانه‌داری کل؛
2.  لایحه اصلاح قانون مشارکت ایران در کنسرسیوم بین‌المللی استفاده از ماهواره‌های مصنوعی مخابراتی؛
3. لایحه آب و نحوه ملی شدن آب.[10]
 

 وزیر منابع طبیعی به رومانی و بلغارستان می‌رود

وزیر منابع طبیعی در رأس هیئتی از کارشناسان امور جنگل، هفته آینده به کشورهای رومانی و بلغارستان عزیمت می‌کند. این بازدید که به دعوت دولت‌های رومانی و بلغارستان انجام می‌گردد، مدت سه هفته به طول می‌انجامد.
در این سفر، قرارداد بین ایران و رومانی در مورد استفاده بیشتر از منابع جنگلی ایران منعقد خواهد شد که به موجب آن دولت رومانی سرمایه‌گذاری قابل توجهی در صنایع جنگلی ایران خواهد نمود.
وزارت منابع طبیعی با کمک رومانی، کارخانه‌هایی در منطقه جنگلی ۷۰ هزار هکتاری «نکا» نصب خواهد کرد.
وزیر منابع طبیعی و همراهان پس از بازدید از رومانی، به کشور بلغارستان عزیمت نموده و از کارخانه‌های تهیه چوب آن کشور نیز بازدید به عمل خواهند آورد.[11]
 

در حزب ایران نوین گفته شد: کمبود گوشت ساختگی است!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: کمبود گوشت در تهران مورد بحث محافل مختلف قرار گرفته است. مسئولان کشور با تشکیل کمیسیون‌هایی، تصمیمات فوری برای رفع کمبود گوشت اتخاذ کردند. نخست‌وزیر دستور داد برای تأسیس و توسعه دامپروری و تأمین گوشت مورد نیاز مردم، چهارصدمیلیون ریال وام به دامپروران داده شود.
امروز اعلام شد که به تصویب کمیسیونی که با حضور وزیر کشور تشکیل گردید، نسبت به خرید گوشت از رومانی اقدام شد و تا چند روز دیگر، حمل گوشت تازه به‌وسیله هواپیما از کشور رومانی آغاز می‌شود.
 

 پرداخت وام 

به دستور آقای هویدا، نخست‌وزیر ، مبلغ چهارصد میلیون ریال برای توسعه دامپروری و دامداری از طرف وزارت کشاورزی اختصاص یافت. این وام توسط بانک کشاورزی به دامپروران کشور پرداخت می‌شود تا از این طریق به تأمین گوشت مورد نیاز مردم کمک شود.
عصر دیروز، مسئله کمبود گوشت در تهران مورد بحث حوزه صنفی حزبِ ایران نوین قرار گرفت. در جلسه این حوزه، آقای محمدباقر بیات، نماینده مجلس شورای ملی، گفت: مردم تهران از نظر کمبود گوشت در مضیقه هستند. باید روشن شود که علت کمبود گوشت و موجبات گرانی گوشت در شهر تهران چیست؟ 
در این جلسه، یکی از حاضران که گوشت‌فروش بود، ضمن اشاره به وضع نابسامان گوشت و شرکت گوشت تهران، گفت: در حال حاضر، شرکت‌های گوشت گاوی و گوشت گوسفندی ضرر می‌دهند، ولی این ضرر فقط متوجه شخصیت حقوقی شرکت شده است، درحالی‌که جمع مبالغ ضرر، منافع نامشروعی را تشکیل می‌دهد که به جیب عده‌ای معدود از گردانندگان گوشت تهران رفته است. به‌طور کلی، تا وقتی که اصل مباشرت در گوشت تهران است، این نابسامانی وجود خواهد داشت. امروز نهصد نفر سهامدار شرکت گوشت هستند که از این عده، پانصد نفر دارای یک مغازه، گروهی دیگر دارای دو یا سه مغازه و اقلیتی معادل هفتاد نفر هستند که هر یک تا ۱۵۰ مغازه گوشت‌فروشی در اختیار دارند و منافع سرسام‌آور و غیرانسانی که تحمیلی به حقوق مصرف‌کنندگان است، به‌دست می‌آورند.
شنیده می‌شود که می‌گویند امسال وضع گوشت بد است و باید دولت از کشورهای آرژانتین و ترکیه گوشت وارد کند، درحالی‌که این امر صحیح نیست و این کمبود یک امر ساختگی است که توسط عده‌ای انگشت‌شمار درست شده است و بزرگ‌ترین ضربه را بر پیکر اقتصاد کشور وارد می‌کند.
برای آشنایی بیشتر باید یادآور شد که عده‌ای شیاد با تبانی، قیمت گوشت را در مرحله ابتدایی پایین می‌آورند و توسط عده‌ای دیگر که عاملین اصلی انتقال گوشت به تهران هستند مراکز تولید گوشت را به شش منطقه تقسیم کرده‌اند و از پانزده نفر تجاوز نمی‌کنند، به چوب‌داران یادآور می‌شوند که انتقال گوسفند به تهران صرف ندارد و لذا مصنوعا عرضه را کم و تقاضا را زیاد می‌کنند تا دولت را مجبور کنند که از این طریق نرخ را بالا ببرد تا آنان بتوانند از منافع نامشروع بیشتر بهره‌مند شوند.
در این جلسه راه حل‌هایی برای رفع کمبود گوشت در تهران پیشنهاد گردید.
دکانداران گفتند که حاضرند تعهد بسپارند زیر نظر دولت امر تأمین و توزیع گوشت تهران را در دست گیرند و تا هر موقعی که دولت بخواهد به این کار بی‌آنکه دیناری به نرخ گوشت اضافه کنند ادامه دهند. این افراد اعلام کردند که باید تاوان ضایعات که در ماه بالغ بر پانزده‌میلیون ریال به نفع مردم و مصرف‌کنندگان است، از ردیف عایدات سر بخش‌ها خارج شود.
در پایان درباره حقوق سربخش‌ها و تراز و کشتار آزاد مطالبی گفته شد و اعلام گردید که مسئولان باید هر چه زودتر به وضع موجود گوشت پایان دهند.
 

آمار کشتار

اداره کشتارگاه امروز طی گزارش خود به شهرداری اعلام کرد که روز گذشته سه هزار و پانزده رأس گوسفند در شهر کشتار شده است. این تعداد نسبت به آمار عادی و مورد احتیاج تهران کم است و به همین سبب در دکان‌ها گوشت کافی توزیع نگردیده و مردم بدون گوشت مانده‌اند.
 

گوشت پاییز

از طرف کشتارگاه برای تأمین گوشت تهران در پاییز صبح امروز یک هیئت که در بین آنان دو نفر سلاخ بود به آرژانتین مسافرت کرد. اولین پارتی گوشت خریداری‌شده از آرژانتین در شهریورماه با کشتی به ایران حمل خواهد شد.[12]
 

قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی امضا شد

«یونایتدپرس» از مسکو گزارش داد: آلکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، امروز در مسکو هنگام امضای قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی از کلیه کشورهای جهان خواست از شدت مسابقه تسلیحاتی خود بکاهند.
کاسیگین گفت: دولت شوروی یادداشتی برای همه کشورهای جهان فرستاده و در آن یادداشت راه‌هایی برای تخفیف مسابقه تسلیحاتی ارائه داده است از جمله این راه‌ها منع استعمال سلاح‌های اتمی، پایان دادن به تولید سلاح‌های اتمی، تقلیل سلاح‌های اتمی موجود و محدود کردن وسایل حمل این سلاح‌هاست.
پس از آن گرومیکو، وزیر خارجه شوروی، و سفیران آمریکا و انگلیس قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی را امضا کردند.
 

پیشنهاد جانسون

در واشنگتن اعلام شد پرزیدنت جانسون امروز در مراسم امضای قرارداد منع گسترش سلاح‌های اتمی مطلب مهمی را افشا خواهد کرد. گفته می‌شود جانسون به طور یک‌جانبه از میزان سلاح‌های آمریکا می‌کاهد تا شوروی را به تخفیف مسابقه تسلیحاتی تشویق کند.
 

ایران امضا کرد

سفیران ایران در ایالات متحده آمریکا، انگلستان و اتحاد جماهیر شوروی امروز از جانب دولت شاهنشاهی ایران پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی را امضا کردند.
دکتر محمدتقی مقتدری، سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز اعلام کرد: نظر به اهمیت این پیمان برای حفظ صلح و امنیت جهان، وزارت امور خارجه به تصویب هیئت وزیران به سفیران ایران در لندن، مسکو و واشنگتن دستور داد که هم امروز پیمان مذکور را که برای امضا در پایتخت‌های فوق مفتوح می‌باشد از جانب دولت شاهنشاهی امضا کنند.[13]
 

«ضرورت سرمایه‌گذاری ایران برای تولید سوخت اتمی»

جراید امروز کشور نوشتند: عصر دیروز آقای مهندس روحانی در جلسه سخنرانی انجمن قلم، که در تالار موزه ایران باستان تشکیل شده بود، در زمینه «منابع طبیعی یک کشور» صحبت کرد.
در این جلسه سخنرانی که بنا به دعوت آقای زین‌العابدین رهنما، رئیس انجمن قلم، تشکیل شده بود مهندس روحانی بعد از ذکر مقدمات وارد بحث پیرامون منابع طبیعی ایران شد و گفت: ایران از لحاظ منابع طبیعی یک کشور غنی است و مهم‌ترین منابع ایران شامل انرژی آب شیرین، انرژی خاک، انرژی منابع معدنی، انرژی جنگل و شرایط اقلیمی مناسب است.
در حال حاضر در ایران شش تا هفت‌هزار میلیون تُن نفت کشف‌شده وجود دارد که اگر سالانه هشتصدمیلیون تن استخراج شود شصت تا هفتاد سال طول می‌کشد در صورتی که ظرف این مدت ذخایر جدیدی کشف نشود 105 تریلیون متر مکعب گاز وجود دارد که به‌تدریج مورد استفاده قرار می‌گیرد.
 

فقر زغال سنگ

همچنین سی‌میلیارد کیلووات ساعت برق خواهیم داشت که این مقدار معادل 10 میلیون تُن سوخت نفت در سال است. مساحت جنگل‌های ایران 18 میلیون متر مربع است که با وجود استفاده ناصحیح از آن مع‌هذا هم‌اکنون می‌توان سالانه 6 میلیون تُن چوب از آن به‌دست آورد که متأسفانه در حال حاضر فقط 500 هزار تُن بهره‌برداری می‌شود و موضوع جنگل یکی از منابعی است که باید از آن استفاده بیشتر شود چه در غیر این صورت جنگل فاسد می‌شود. از لحاظ زغال سنگ ما فقیریم. میزان ذخایر زغال سنگ قریب 100 میلیون تُن است.
 

معادل غنائم نادرشاه

به جز نفت که سالانه هزارمیلیون دلار درآمد برای ایران دارد و این مبلغ معادل غنائمی است که نادرشاه از جنگ هندوستان به ارمغان آورده، باید به دنبال سوخت هسته‌ای رفت و با سرمایه‌گذاری در این رشته، به میزان منابع تولید ناشی از سوخت اورانیوم توجه کافی کرد.
از لحاظ خاک با وسعتی که کشور ما دارد محدودیتی نداریم، 164 میلیون هکتار زمین در ایران وجود دارد که 82 میلیون هکتار آن قابل بهره‌برداری است. در 31 میلیون هکتار از این اراضی کشت بالقوه می‌شود و بقیه به صورت آبی، دیم و آیش است و قسمتی هم به صورت اراضی تیغ‌زار و نمکزار است.
در مورد خاک، باید گفت این بهترین مواهبی است که به کشور ما ارزانی شده است؛ زیرا برای ایجاد یک سانتی‌متر خاک باید 80 سال صبر کرد تا یک سنگ 30 سانتی‌متری تبدیل به خاک شود 2400 سال وقت لازم است و ما این نعمت را به حد کافی در اختیار داریم.[14]
 

طاهر یحیی: همکاری ایران و عراق وارد مرحله جدیدی شده است

روزنامه انگلیسی‌زبان «بغداد ابزرور» چاپ بغداد در شماره دیروز مقاله اساسی خود را به بحث در اطراف اعلامیه مشترک ایران و عراق که در پایان سفر سپهبد طاهر یحیی، رئیس دولت عراق، از ایران انتشار یافت اختصاص داده است.
این روزنامه با اشاره به گفت‌وگوهای رئیس دولت عراق با مقامات دولت ایران اظهار نظر می‌کند که این دیدار از کشور مسلمان و همجوار ایران بسیار مفید و ثمربخش بود و به خنثی نمودن نقشه‌های استعماری، که هدف آنها به هم ریختن کشورهای اسلامی است، منتهی گردید.
این روزنامه اضافه می‌کند بدون شك دولت عراق می‌تواند با انجام و ادامه دیدارهای مستقیم به ریشه‌کن کردن دسیسه‌ها اقدام کند و روابطش را با کشورهای همجوار به طور اخص و ملل دوست به طور اعم بر پایه‌های استواری برقرار سازد.
«بغداد ابزرور» سپس به اعلامیه مشترک دو کشور اشاره می‌کند و می‌نویسد: این اعلامیه متضمن خطوط برجسته‌ای در همکاری‌های مشترك در زمینه‌های مختلف است.
ایران از حقوق اعراب دفاع کرده پیکار ملت فلسطین را برای کسب حقوق بر طبق اعلامیه سازمان ملل تأیید می‌کند.
 

پیام شاه به عارف

رادیو بغداد در برنامه دیشب خود به ملاقات رئيس دولت عراق با پرزیدنت عارف پس از بازگشت از سفر ایران اشاره کرد.
رادیو بغداد گفت که رئیس دولت عراق در این ملاقات پیام شاهنشاه آریامهر را که حاکی از درودهای گرم معظم له و ملت ایران بود تقدیم پرزیدنت عارف نمود.
طاهر یحیی هنگام ورود به بغداد به نمایندگان مطبوعات عراق پیرامون سفر خویش به ایران اظهار داشت که این دیدار از کشور همسایه و عزیز ایران بسیار ثمربخش بوده به طوری که مرحله جدیدی در زمینه همکاری میان دو کشور همسایه و مسلمان و دوست به‌وجود آورد.
رئیس دولت عراق گفت: مذاکرات وی با نخست‌وزیر ایران در کمال حسن تفاهم به عمل آمد و این سفر به تحکیم علائق میان دو کشور در کلیه زمینه‌ها و بنیاد همکاری میان ایران و عراق کمک شایانی نمود.[15]
 

در دومین جلسه سمینار بررسی قانون حمایت خانواده، نماینده زنان با تعدد زوجات موافقت کرد! 

نواقص قانون حمایت خانواده در دومین جلسه سمینار بررسی نتایج اجرایی قانون جدید حمایت خانواده مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
در این جلسه، آقایان دکتر شاهکار، دکتر خادم و خانم دکتر مهرانگیز دولتشاهی صحبت کردند. 
خانم دکتر دولتشاهی، که نماینده زنان در مجلس شورای ملی است، طی نطقی با تعدد زوجات مردان موافقت کرد.
دومین جلسه سمینار بررسی نتایج اجرایی قانون حمایت خانواده سازمان زنان ایران در سالن اجتماعات سازمان شاهنشاهی تشکیل گردید. با وجود آنکه قرار بود ساعت 5 بعد از ظهر جلسه شروع شود، ولی با نیم‌ساعت تأخیر جلسه رسمیت یافت. دکتر محمد شاهکار دیروز اولین ناطق بود.
دکتر شاهکار گفت: «قانون مدنی کشور ما اقتباس از قضاوت‌های فقها و علماست که به مرور زمان عوض شده و می‌شود و البته این ضرورت زندگی هر جامعه‌ای است؛ چرا که هیچ قانونی ابدی نیست. قانون را باید با پیشرفت‌های یک جامعه تطبیق داد.
ماده وحشتناک و شرم‌آور قانون مدنی که مانند یک کابوس اساس خانواده را متزلزل می‌سازد و هر فرزند ایران باید با آن بجنگد، ماده ۱۱۳۳ است. در این ماده ذکر شده مرد می‌تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق بدهد. شاید قبل از ناپلئون این رسم بوده که مردها این اجازه را داشتند که به زن خود بگویند اثاثیه‌ات را جمع کن و برو، ولی حالا اجتماع صورت دیگری دارد. طلاق به معنای رهایی مرد بود و طبق موادی که هنوز هم چندتایی از آنها اجرا می‌شود، زن برای تمکین به خانه شوهر می‌رفت و این موضوع استثنایی هم نداشت و حتی اگر زن تحصیل‌کرده‌ای به عقد ازدواج مردی عامی و بی‌سواد درمی‌آمد، رئیس خانواده مرد بود و اگر زن اطاعت می‌کرد، نفقه داشت و گرنه مستحق نبود».
دکتر شاهکار اضافه کرد: «من تعصبی ندارم که رئیس خانواده زن باشد یا مرد و بچه را زن نگه دارد یا شوهر، یا اینکه زن به جای مرد حق طلاق داشته باشد، بلکه باید تشکیل خانواده و حقوق طرفین را مورد بحث و بررسی قرار داد. عظمت نام ایران در این نیست که حقوق مردان در اختیار زنان قرار گیرد. مافوق این مسائل، توجه به خانواده و اجتماع است. آنچه مسلم است، اجرای قانون خرداد 13۴۶ آغاز تحولی در زندگی زن ایرانی است؛ زیرا با قانون حمایت خانواده، که از مترقی‌ترین قوانین اجتماعی جهان است، وضع خانوادگی و اختیارات طرفین به صورت دیگری درآمده است». 
 

زیادی طلاق

در شش ماه گذشته، ۱۲۷۵ فقره طلاق صورت گرفته که به نظر من این رقم زیاد است، ولی آنچه مسلم است و در این سمینار باید رسیدگی شود، نحوه ارائه دلایل و اسناد و مدارک به دادگاه است. دادگاهی رأی به طلاق زنی داده که به قول شوهرش به اندازه کافی مدرن نبوده است! 
 

ماده ۱۴ 

دکتر شاهکار سپس اضافه کرد: «ماده ۱۴ این قانون، مرد را در صورت اختیار زن دیگر به مجازات ماده قانون ۱۳۱۶ محکوم کرده و این مجازات شش ماه تا دو سال حبس تأدیبی است، ولی دادگاه قادر است که با ارفاق، این مجازات را به شصت روز حبس قابل خریداری (یعنی ۳۰۰ تومان) تبدیل نماید و به این ترتیب قانون و مقررات کاخ پوشالی خواهد شد. من پیشنهاد می‌کنم که این ارفاق در این مورد از بین برود».
دکتر شاهکار سپس توضیحاتی پیرامون موارد طلاق ایراد کرد و پیشنهادات اصلاحی خود را تقدیم هیئت‌رئیسه نمود. 
 

کدخدا منشی 

آقای دکتر خادم، وکیل دادگستری، سخنران بعدی بود که اظهار نظر کرد: «این قانون در واقع کدخدا منشی است. من پیشنهاد می‌کنم که حکم طلاق از صورت گواهی خارج شود و قاطعیت پیدا کند. پیشنهاد دیگرم از بین رفتن دو زنی است.   
آقای قطب، رئیس دادگاه‌های شهرستان، در مورد مطالب آقای دکتر شاهکار توضیح داد و گفت: «ما به صرف عدم سازش گواهی نمی‌دهیم. علل باید برای دادگاه موجه باشد، ولی طبق ماده ۹، اگر طرفین توافق داشته باشند، دادگاه گواهی عدم امکان سازش را صادر می‌کند. به طوری که از ۵۲۸۷ حکم این دادگاه‌ها در این مدت، ۴۶۵۱ نفر گواهی عدم امکان سازش گرفته‌اند که از این عده، ۴۵۵۰ فقره آن به تقاضای طرفین و توافق آنها بوده است».
 

موافق تعدد زوجات 

خانم دکتر مهرانگیز دولتشاهی دیروز با تعدد زوجات موافقت کامل کرد و همین باعث تعجب حاضرین شده بود.
نماینده مجلس شورای ملی در این بحث به این دلیل که در کشورهای خارجی اطفال نامشروع بیشتر هستند و زن پس از فوت شوهرش در صورت عدم وجود تعدد زوجات بی‌سرپرست می‌ماند، با تعدد زوجات موافقت نمود. 
 

درصد طلاق در ازدواج‌های خارجی 

آقای دکتر حمید زاهدی، معاون استاد دانشکده حقوق تهران، پیرامون علل اجتماعی طلاق صحبت کرد و ضمن مطالب خود به ارزش‌های اجتماعات مختلف اشاره کرد و گفت: «ثابت شده که ۹۷ درصد ایرانی‌هایی که با زنان آمریکایی ازدواج کرده‌اند و ۵۵ درصد آنها که زن فرانسوی اختیار کرده‌اند و ۴۰ درصد آن گروه که همسر آلمانی داشته‌اند، به علت اختلافاتی که در سطح ارزش‌های مختلف اجتماعات آنها وجود داشته، متارکه کرده‌اند». 
دکتر حمید زاهدی سپس به اهمیت و ارزش مرحله نامزدی در استحکام خانواده‌ها اشاره کرد و از مسئولین خواست که نامزدی قانونی و الزامی شناخته شود.[16]
 

۵۰ درصد اعتبارات خارجی برنامه چهارم از بلوک شرق تأمین می‌شود

جلسه سخنرانی ماهانه بانک مرکزی بعد از ظهر روز شنبه به ریاست آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، در تالار بانک مرکزی تشکیل گردید.
ابتدا آقای محمود کاشفی، معاون وزارت دارایی، درباره نقش مالیات‌ها در تأمین منابع داخلی برنامه چهارم گفت: «انجام مقاصد برنامه چهارم و رسیدن به اهداف آن مستلزم وجود امکانات مسلمی است که یکی از مهم‌ترین آنها داشتن توانایی مالی است؛ زیرا منابع درآمد داخلی در سرنوشت برنامه چهارم تأثیر قاطع و در عین حال تعیین‌کننده دارند». 
تأمین منابع خارجی مالی در برنامه چهارم عمرانی کشور عنوان سخنرانی آقای داریوش مهاجر اسکوئی، معاون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، بود. آقای اسکوئی ضمن بیان مطالبی اظهار داشت: «در بودجه اعتبارات عمرانی حدود ۱۵۰ میلیارد ریال معادل دو میلیارد دلار از منابع خارجی به صورت وام‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت و کمک‌های فنی استفاده خواهد شد؛ ضمنا بخش خصوصی نیز به تنهایی حدود ۸۵۰ میلیون دلار از اعتبارات خارجی استفاده خواهد کرد و رقم اعتبارات خارجی در برنامه سوم به حدود سه‌میلیارد دلار خواهد رسید که ۵۰ درصد آن از طریق کشورهای اروپای شرقی و ۵۰ درصد دیگر از ممالک اروپای غربی و آمریکا تأمین خواهد گردید، ولی باید دانست که عملا از چنین مبالغی در برنامه چهارم استفاده نخواهد شد، بلکه حدود نصف آن یعنی از یک میلیارد و پانصد میلیون دلار استفاده خواهد شد. قسمت دیگر آن مربوط به میزان وام و بازپرداخت آن خواهد بود». 
آقای اسکوئی سپس به تشریح هدف اخذ وام خارجی در برنامه چهارم پرداخت و ضمن اشاره به ترکیب واردات یادآور شد: «واردات کشور ما از یک‌میلیارد دلار در حال حاضر به حدود دو میلیارد دلار در پایان برنامه چهارم می‌رسد و هرچه رشد بیشتر شود، واردات و صادرات افزایش می‌یابد. آنچه در آخر برنامه چهارم در دست خواهیم داشت، عبارت است از صنعت گاز، آلومینیوم، پتروشیمی، ماشین‌سازی و صنایع ذوب آهن. به طور متوسط سالانه از سیصد میلیون دلار وام خارجی استفاده می‌شود».[17]
 

شوروی برای ایران کارخانه بتن‌سازی تهیه می‌کند 

یک کارخانه ماشین‌سازی در شوروی مشغول تهیه کارخانه بتن‌سازی برای ایران می‌باشد. به قرار اطلاع، این کارخانه برای تولید کارخانه بتن‌سازی تخصیص دارد و اکنون برای استفاده ذوب آهن اصفهان مشغول تهیه کارخانه‌ای است که سالانه متجاوز از ۱۵۰ هزار متر مکعب ظرفیت دارد.
ارتفاع این کارخانه ۲۲ متر و طول آن ۶۰ متر می‌باشد و جریان تکنولوژیک آن کاملا خودکار است.
وجود مرکز اداره دستگاه‌ها به طور اتوماتیک از فاصله دور و دقیق بودن توزین شن و سنگریزه و ماسه و سایر مصالح، وجود ایستگاه‌های مخصوص اندازه‌گیری مصالح، امکان می‌دهد که بتن مرغوب تهیه نماید.[18]
 

ذخایر نفتی ایران ۴۴ میلیارد بشکه برآورد شد 

براساس آماری که از طرف شرکت‌های نفتی بزرگ جهان انتشار یافته، میزان ذخایر نفتی جهان ۴۲۰ میلیارد بشکه برآورده شده است که از این مقدار، ۳۸۵ میلیارد بشکه آن در سراسر جهان آزاد نهفته است و این مقدار حدود 5/ 91 درصد کل ذخایر نفتی جهان است. در حال حاضر، بزرگ‌ترین ذخایر نفتی جهان به ترتیب اهمیت بر اساس آمار سال ۱۹۶۷ به شرح زیر است: 
ـ عربستان سعودی: ۷۵ میلیارد بشکه 
ـ کویت: ۷۰ میلیارد بشکه 
ـ ایران: ۴۴ میلیارد بشکه 
ـ آمریکای شمالی: ۳۹ میلیارد بشکه 
ـ اتحاد جماهیر شوروی: ۳۶ میلیارد بشکه 
ـ لیبی: ۳۰ میلیارد بشکه 
و بقیه ذخایر نفتی در سایر نقاط جهان وجود دارد.[19] 
 

شمس پهلوی به اروپا و آمریکا رفت!

«اطلاعات» نوشت: بامداد امروز والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی، ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، به مقصد اروپا و آمریکا عزیمت نمودند. 
والاحضرت در ضمن این مسافرت از تأسیسات صلیب سرخ کشورهای مختلف بازدید نموده و در زمینه بسط روابط و همکاری‌های بیشتر شیر و خورشید سرخ ایران با مؤسسات صلیب سرخ جهانی مطالعه و با مقامات صلیب سرخ مذاکره خواهند نمود.[20]
گفتنی است اسدالله علم، وزیر دربار، طی نامه‌ای خطاب به اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه، در این زمینه تصریح کرده است: برابر نامه شماره 1092 ـ 9 /4 /47 دفتر والاحضرت شاهدخت شمس پهلوى، سرکار خانم عالم مین‌باشیان، همشیره علیاحضرت ملکه پهلوى در معیت والاحضرت شاهدخت شمس پهلوى به عزم معالجه عازم اروپا مى‌باشند. خواهشمندم دستور فرمایید نسبت به صدور گذرنامه براى ایشان به مقصد اروپا اقدام لازم معمول فرمایید.[21]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 10 تیر 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. کانون نویسندگان ایران به روایت اسناد ساواک، ص 28.
[2]. تشکیلات تهران حزب توده به روایت اسناد ساواک، ص 108.
[3]. داریوش همایون به روایت اسناد ساواک، ص 149.
[4]. احسان نراقی به روایت اسناد ساواک، ص 216.
[5]. عبدالمجید پراش منزه فرزند رجبعلی، در سال ۱۳۱۵ در تهران به دنیا آمد. وی در سال 13۴۷ از کارمندان شرکت ملی نفت ایران و از افراد وابسته به جمعیت نهضت آزادی بوده و در زمان نخست‌وزیری دکتر علی امینی از طرف نهضت آزادی مأموریت یافته تا با نزدیک شدن به نخست‌وزیر اطلاعاتی از وضع دولت کسب نماید که با همین هدف همراه با دکتر امینی به مکه معظمه مشرف گردیده است.
وی رابط بین نخست‌وزیر و سران نهضت آزادی و از طرفداران جدی آیت‌الله سیدمحمود طالقانی نیز بوده است.
رک: پرونده انفرادی ساواک
[6]. علی امینی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 571.
[7]. اطلاعات، 10 تیر 1347، ص 24.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان، ص 21.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان، صص 1 و 21.
[13]. همان، ص 21.
[14]. همان، صص 1 و 4.
[15]. همان، ص 4.
[16]. همان، صص 1 و 18؛ آیندگان، 10 تیر 1347، صص 1 و 12.
[17]. اطلاعات، 10 تیر 1347، ص 19.
[18]. همان‌جا.
[19]. همان‌جا.
[20]. همان، ص 1.
[21]. زنان دربار به روایت اسناد ساواک؛ شمس پهلوی، ص 81.
 
https://iichs.ir/vdcewo8w.jh8nfi9bbj.html
iichs.ir/vdcewo8w.jh8nfi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما