استقبال از شاه در سفر تفریحی درمانی به اتریش!/ پیام «فرح دیبا» به مناسبت سالروز کشف حجاب رضاخانی!/ سرمقاله «اطلاعات» در تمجید روز کشف حجاب از زنان ایرانی!/ شعار تازه گارد سرخ: چوئن لای را زنده بسوزانید!/ مبادله کالا میان ایران و شوروی/ خاتمه اجرای اصلاحات ارضی در روستاها اعلام می‌شود!/ به دلیل بی‌عملی مسئولین، اهالی یک شهر خود دست به کار شدند!/ رئیس سپاهیان صلح آمریکا در ایران
17 دی 1345

استقبال از شاه در سفر تفریحی درمانی به اتریش!

روزنامه های امروز کشور گزارشاتی از سفر شاه به وین منتشر کرده و مدعی استقبال پرشکوه دانشجویان ایرانی در وین از شاه و فرح شدند.
روزنامه «اطلاعات» نوشت: والاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز فردا عازم زوریخ می شوند.
بر اساس گزارش این روزنامه «شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی ایران غروب روز پنجشنبه وارد وین پایتخت اتریش شدند و مورد استقبال گرم و صمیمانه پریزیدنت فرانتس یوناس، رئیس جمهوری اتریش، اعضای کابینه، مقامات عالی‌رتبه دولتی و دانشجویان و ایرانیان مقیم این کشور قرار گرفتند».
بر اساس گزارش روزهای گذشته جراید کشور سفر شاه به اتریش تفریحی و درمانی است و او را در این سفر فرح دیبا و رضا پهلوی نیز همراهی می کنند و اسدالله علم، وزیر دربار، نیز به شاه ملحق خواهد شد.
 
پیام «فرح دیبا» به مناسبت سالروز کشف حجاب رضاخانی!
روزنامه «اطلاعات» نوشت: به مناسبت 17 دی‌ماه، سالروز نهضت آزادی زنان ایران، علیاحضرت شهبانوی ایران پیامی صادر و در آن تأکید کرد: آغاز سی‌ودومین سال نهضت آزادی زنان ایران را به بانوان ایرانی و به عموم ملت ایران تبریک می گویم، تا کمتر از یک ثلث قرن پیش زنان ایرانی هنوز نیمه محرومی از جامعه ما را تشکیل می دادند که عمر خویش را در پشت حصاری از جهل و بی خبری و خرافات می گذرانیدند و از قسمت اعظم حقوق حقه هر انسان آزادی محروم بودند، درست در عصری که در دنیای مترقی روز به روز زنان در شئون مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و علمی و هنری به پیشرفت های بیشتری نایل می شدند، در اجتماع ما یک دوران ممتد انحطاط، زنان ایرانی را همچنان در شرایط قرون وسطایی نگاه داشته بود.
در 17 دی ماه 1314 با همت و اراده پیشوای بزرگی که ایران را از آن دوران تاریک انحطاط و سقوط نجات بخشیده بود، نیمی از بندهای سنگینی که به دست و پای زنان ایران بسته شده بود در هم شکست و نیم دیگر این بندها نیز در 9 اسفندماه 1342 با دست پیشوای بزرگ دیگری گسیخته شد.
بر اساس گزارش دیگر روزنامه «اطلاعات» صبح امروز به مناسبت سالروز 17 دی روز آزادی زنان والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران و رؤسای انجمن ها و جمعیت های زنان وابسته به سازمان، در آرامگاه اعلیحضرت فقید حضور یافتند و به پاس حق شناسی از خدمات آن راد مرد بزرگ نسبت به پیشرفت جامعه زنان ایران تاج گل هایی نثار کردند.[1]
 
سرمقاله «اطلاعات» در تمجید روز کشف حجاب از زنان ایرانی!
روزنامه «اطلاعات» نیر در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: امروز مصادف با روزی است که به حق، نقطه عطف نهضت آزادی زن در ایران شناخته می شود تا روز 17 دی، روزی مثل امروز که اعلیحضرت فقید تصمیم گرفت با یک اقدام انقلابی زن ایرانی را از قید چاقچور و روبنده و چادر برهاند، با همه مبارزانی که در راه حقوق زن صورت گرفته بود و با تمام اشتیاق و حرارتی که زنان آزاد فکر و تجدد طلب ایران داشتند مع‌هذا زن ایرانی موجودی بود در شمار اثاثه متحرك منازل و مرد همان طور که می توانست پرنده ای از بازار بخرد و در قفس کند و درون خانه بگذارد و همه گونه تسلطی بر این مملوك خویش داشته باشد.[2]
 
شعار تازه گارد سرخ: چوئن لای را زنده بسوزانید!
«خبرگزاری فرانسه» 6 ژانویه از پکن گزارش داد: «چوئن لای را زنده بسوزانید»! صدها از این شعار که امروز در میدان «تین آن مان» در پکن آویخته شده بود و حیرت بزرگی در بین طرفداران «چوئن لای» به‌وجود آورد.
در جلوی تریبون بزرگ ميدان «تين آن مان» شعاری نصب گردیده بود که طول آن ۱۵ متر و عرض آن ۱۰ متر بود. روی این شعار عظیم فقط يك جمله نوشته شده است: «چوئن لای را زنده بسوزانید»!
بدین ترتیب نخست‌وزیر چین کمونیست، که پس از مائوتسه تونك دومین شخصیت چینی است که بیش از هر کسی بین مردم چین محبوبیت داشته و از گروه برجسته رهبران آن کشور به شمار می‌رود، هدف سخت ترین حملات گارد سرخ قرار گرفت.
 
معاون نخست وزیر و معاونین وزارتخانه ها
روزنامه «اطلاعات» نوشت: روز پنجشنبه، هنگام عزیمت شاهنشاه آریامهر به اتریش معاون جدید نخست وزیر و سرپرست تعاونی های کشور و نیز معاونين جديد وزارت کشور و وزارت بهداری و وزارت آموزش و پرورش به حضور ملوکانه معرفی شدند.
معاون جدید نخست وزیر که عهده دار تمرکز و اداره تعاونی های کشور شده آقای یدالله شهبازی است که قبلا سمت مشاور نخست وزیر را عهده دار بود.
 
معاون وزارت کشور
آقای دکتر محمد کاظمی معاون طرح و بررسی های وزارت کشور در سال ۱۲۸۵ متولد شده است. تحصیلات خود را در تهران و فرانسه در رشته دامپزشکی به پایان رسانده و پیش از تصدی سمت تازه در وزارت کشور معاونت مدیر عامل و عضویت هیئت عامل سازمان برنامه را عهده دار بوده است.
آقای دکتر کاظمی عضویت شورای عالی بنگاه رازی و کمیته ملی سازمان خواربار و کشاورزی جهانی را نیز عهده دار است.
معاون جدید وزارت کشور دارای نشان درجه ۲ همایون می باشد.
 
معاونین وزارت بهداری
معاونین جدید وزارت بهداری آقایان دکتر احمد عاطفی، دکتر منصور سرداری، مهندس محمد عصار و مصطفی هدایتی هستند و آقای دکتر حسن مرشد معاون پارلمانی وزارت بهداری نیز کماکان در سمت خود انجام وظیفه می کند.
معاون جدید فنی وزارت بهداری آقای دکتر احمد عاطفی مدیر عامل انجمن بهداری تهران است که با حفظ سمت منصوب به معاونت وزارت بهداری گردید.
آقای دکتر منصور سرداری معاون جدید دیگر وزارت بهداری است که سرپرستی بهداشت خانواده را عهده دار خواهد بود.
آقای مهندس محمد عصار در انتصابات تازه وزارت بهداری به سمت معاون طرح برنامه این وزارت خانه منصوب گردیده است.
معاون تازه اداری وزارت بهداری آقای مصطفی هدایتی است که در سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شده و فارغ التحصيل دانشکده حقوق است.
مشاغل دولتی معاون تازه اداری وزارت بهداری به ترتیب عبارت بوده است از: کارمند حسابداری وزارت دارایی، رئیس دارایی آبادان، معاون اداره کل درآمدهای وزارت دارایی، رئیس تلفن تهران، معاون شرکت تلفن، عضو هیئت مدیره شرکت تلفن، عضو هیئت مدیره بنگاه دامپروری، عضو شورای عالی راه آهن، رئيس حسابداری تسلیحات ارتش، مدیر کل مالی وزارت فرهنگ، مدیر کل دفتر وزارت دارایی و قائم مقام خزانه دار کمیته ملی مبارزه با بیسوادی.
 
معاون آموزش و پرورش
معاون تازه امور مالی وزارت آموزش و پرورش آقای ضیاء‌الدین صفائی است که در سال ١٣٠٤ در مشهد متولد شده، تحصیلات حقوق خود را در تهران و فوق لیسانس را در آمریکا به پایان رسانده و مدتی وابسته دفتر اقتصادی ایران در ایالات متحده بوده است.
آقای صفائی در دستگاه دولتی به ترتيب مدیریت کل وصول مالیات های وزارت دارایی، عضویت هیئت مدیره بنگاه دارویی ایران، مدیریت کل کارگزینی و مدیریت کل امور کارمندان اداری وزارت دارایی را عهده دار بوده است.
 
مبادله کالا میان ایران و شوروی
مذاکرات مقدماتی ایران و شوروی جهت انعقاد قرارداد پنج‌ساله بازرگانی بین دو کشور ادامه دارد و بر اساس اولین قرارداد پنج‌ساله که از فروردین ماه اجرا می شود ایران و شوروی هفتصدمیلیون دلار کالا مبادله می کنند.
ارزش مبادلات ایران و شوروی طی پنج سال آینده به هفتصدمیلیون دلار بالغ خواهد شد در حالی که در سه سال اخیر جمع مبادلات به 120 میلیون دلار می رسید.
 
خاتمه اجرای اصلاحات ارضی در روستاها اعلام می شود!
روزنامه «اطلاعات» نوشت: به مناسبت پنجمین سالگرد تصویب قانون اصلاحی، اصلاحات ارضی و خاتمه عملیات اجرایی مرحله دوم قانون، در سطح روستاها شاهنشاه آریامهر صبح 19 دی ماه پس‌فردا پیامی ارسال می کند.
به همین مناسبت تیمسار سپهبد ریاحی، وزیر کشاورزی، و دکتر ولیان، معاون وزارت کشاورزی و سرپرست سازمان اصلاحات ارضی، گزارشی ارائه خواهند کرد.
 
به دلیل بی عملی مسئولین، اهالی یک شهر خود دست به کار شدند!
روزنامه «اطلاعات» نوشت: صدها نفر از جوانان، کودکان، پیرمردان شاه‌آباد ماکو، دست از کسب و کار خود کشیدند و بیل و کلنگ به‌دست گرفتند و مشغول ساختمان یک جاده فرعی از شاه‌آباد تا شاهراه ترانزیتی تاکستان ـ بازرگان شدند.
اهالی شاه‌آباد ماکو می گویند: بارها به مسئولین امور یادآوری کردیم که جاده ترانزیتی تاکستان ـ بازرگان از هفت کیلومتری شاه‌آباد ماکو می گذرد و لازم است یک راه فرعی از شاه آباد تا ابتدای جاده مزبور ساخته شود ولی به این تقاضای اصولی که وضع اقتصادی شاه آباد ماکو را دگرگون خواهد کرد توجهی نشد؛ ناچار کمر همت به میان بستیم و خود برای انجام این کار مهم پیش‌قدم شدیم.
بر اساس این گزارش هم اکنون حدود چهارصد نفر از کسبه، کشاورزان و سایر اهالی کسب و کار روزانه خود را تعطیل کرده و با همت قابل تحسینی به جاده سازی پرداخته اند.
 
سفیر جدید ژاپن
«یونایتد پرس» از توکیو گزارش داد: آتوس یوآما، مستشار سابق سفارت ژاپن در لندن، به سمت سفیر جدید ژاپن در تهران منصوب شده است.
 
رئیس سپاهیان صلح آمریکا در ایران
«یونایتد پرس» از واشنگتن گزارش داد: ادوارد-سی-وایت به سمت ریاست سپاه صلح در ایران منصوب شده است.
وایت که 32 سال دارد سال گذشته مدیر فعالیت های دانشجویان انجمن آمریکایی فرهنگ آفریقایی و همچنین سردبیر مجله «آفریکن فوروم» بود.
هم اکنون در حدود 325 داوطلب سپاه صلح در ایران در قسمت های تعلیم زبان انگلیسی و عمران و کشاورزی مشغول به کار هستند.[3]
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1] . اطلاعات، 17 دی 1345، صص 1، 15 و 16.
[2] . همان، ص 2. با سقوط حکومت قاجار و به قدرت رسیدن رضاشاه ایران وارد دوران جدیدی شد. رضاشاه در دوران زمامداری خود برخی پروژه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در پیش گرفت که بعضی از آنها با رسوم، سنت‌ها و آداب دینی و مذهبی مردم ایران در تضاد بود. یکی از مهم‌ترین و جنجال‌برانگیزترین پروژه‌های رضاشاهی مسئله کشف حجاب و منع پوشش اسلامی برای زنان و تغییر لباس مردان بود. این پروژه که شامل اجبار زنان به ترک پوشش اسلامی و ممنوع کردن ورود زنان با حجاب اسلامی به خیابان ها و اماکن عمومی و غربی کردن لباس های مردان بود، با واکنش های بسیاری از طرف مراجع تقلید و روحانیون و سایر اقشار مذهبی و حتی غیر مذهبی ایران مواجه شد.
اما پروژه کشف حجاب تنها مختص ایران نبود و به‌طور هم‌زمان در دو کشور همسایه ایران نیز دنبال شد. این مسئله در ترکیه به‌وسیله آتاتورک و در افغانستان به‌وسیله شاه امان‌الله غازی پیگیری شد. در این مختصر به بررسی این موضوع در این سه کشور همسایه خواهیم پرداخت.
 
رضاشاه و مسئله کشف حجاب
یکی از مسائلی که در زمان رضاشاه پهلوی اجرا شد و با مقاومت طیف‌های مختلف مردمی روبه‌رو گردید، مسئله کشف حجاب و ممنوع اعلام کردن پوشش و حجاب اسلامی در سطح کشور بود که هم شامل جلوگیری از پوشش اسلامی زنان و ترویج پوشش غربی بود و هم شامل تغییر لباس مردان و گسترش سبک پوشش غربی در میان آنان. در راستای این مسئله در نخستین روزهای دی ماه 1307 قانون لباس‌های متحدالشکل در مجلس شورای ملی به تصویب رسید و رضاشاه در سال 1310 دستور داد بی‌حجابی اجرایی شود.
مسائلی از قبیل حضور و فعالیت خارجیان در جامعه ایران، تأسیس مدارس خارجی و فعالیت گسترده در ایران، بازگشت فرزندان اشراف و دانشجویانی که به خارج از کشور جهت تحصیل مهاجرت کردند، انتشار مطبوعات متأثر از فرهنگ غربی و مهم‌تر از همه سفر رضاشاه پهلوی به ترکیه و تأثیرپذیری وی از آتاتورک مهم‌ترین دلایل پیگیری سیاست کشف حجاب توسط رضاشاه پهلوی در این زمان بود. رضاشاه برای ترویج بی‌حجابی و کشف حجاب در جامعه نخست از خانواده خود و سایر دولتمردان شروع کرد و برای آغاز این روند، به همراه همسر و دخترانش بدون حجاب در مراسم جشن فارغ‌التحصیلی دختران دانشسرای مقدماتی شرکت کرد.
رضاشاه در این مراسم دیدگاه خود را در رابطه با کشف حجاب این گونه توضیح داده است: «... شما زن‌ها باید این روز را که روز سعادت و موفقیت شماست روز بزرگی بدانید !»
رضاشاه در جایی دیگر و خطاب به وزرا این‌گونه گفته است: «ما باید صوره‌ و سنتا غربی بشویم و باید در قدم اول کلاه‌ها تبدیل به شاپو بشود و نیز باید شروع به رفع حجاب زن‌ها نمود و چون برای عامه‌ مردم دفعتا مشکل است اقدام کنند، شما وزرا و معاونین باید پیش‌قدم شوید...»
بنابراین پروژه کشف حجاب در اواسط دوران زمامداری رضاشاه پهلوی آغاز گردید و به طرق مختلف و از جمله از طریق زور و خشونت پیگیری شد و با فراز و نشیب‌های فراوان تا پایان حکومت رضاشاه ادامه داشت. این مسئله در زمان محمدرضاشاه نیز با غربی کردن جامعه ایران و... دنبال می‌گردید. اما در تمام این دوران همواره حرکت‌هایی از میان روحانیون و سایر اقشار مردم برای مقابله با آن صورت می‌گرفت و مردم از اجرای آن ممانعت می‌کردند.
 
کشف حجاب در سایر کشورها
مسئله کشف حجاب و ممنوع اعلام کردن این مسئله مختص به ایران نبود و در برخی دیگر از کشورهای اسلامی از قبیل ترکیه، افغانستان، مصر و الجزایر نیز دنبال گردید. دو کشور ترکیه و افغانستان به دلیل نزدیکی به ایران و ارتباطاتی که میان سران این سه کشور وجود داشت، تأثیرات مهمی بر یکدیگر گذاشته و مقامات این کشورها در مسئله کشف حجاب از یکدیگر الگوگیری می‌کردند. در ترکیه و در زمان مصطفی‌پاشا معروف به آتاتورک برخی اقدامات در قالب «اصلاحات» انجام گرفت که شامل منسوخ‌کردن دادگاه‌های شرعی، تعطیلی مدارس علوم دینی، جایگزین کردن قوانین اروپایی به جای نظام شریعت، رواج رسم‌الخط لاتین، تغییر تاریخ هجری به میلادی، اعلام تعطیلی یکشنبه‌ها به جای جمعه‌ها و... بود. در ترکیه مطابق قانون 1926 حجاب به عنوان پوشش رسمی ملغی شد.
 
رضاشاه به محمود جم گفته بود: «....نزدیک دو سال است که این موضوع ــ کشف حجاب ــ سخت فکر مرا به خود مشغول داشته است، خصوصا از وقتی که به ترکیه رفتم و زن‌های آنها را دیدم که "پیچه" و "حجاب" را دور انداخته و دوش بدوش مردهایشان در کارهای مملکت به آنها کمک می‌کنند، دیگر از هر چه زن چادری است بدم آمده است».
 
در افغانستان و در زمان امان‌الله خان غازی نیز سیاست کشف حجاب اجباری پیگیری شد. امان‌الله خان در ۱٣٠۶ سفری طولانی و شش‌ماهه به مصر، ایتالیا، هلند، بلژیک، فرانسه، سوئیس، آلمان، لهستان، روسیه و ترکیه انجام داد و از این طریق با فرهنگ غربی و اروپایی آشنا شد و این مسافرت‌ها تأثیرات بسیاری در شکل‌گیری تفکر کشف حجاب در وی داشت. اقدامات امان‌الله خان با زور و اجبار انجام می‌گرفت، از جمله در یک مورد اعضای مجلس ملی افغانستان که از بزرگان و رؤسای طوایف و قومیت‌ها بودند را به بیرون شهر دعوت کرد و در آنجا به آنان دستور داد تا ریش‌های خود را بتراشند و لباس‌های سنتی خود را کنار گذاشته و با لباس‌هایی که خود از خارج آورده بود تعویض کنند و به شهر برگردند. نهایتا نیز این اقدامات با مخالفت مردم و روحانیون افغانی مواجه شد و باعث گسترش اعتراضات در نقاط مختلف افغانستان گردید و پیرو این اعتراضات امان‌الله در سال 1929 به خارج از کشور گریخت و حکومت افغانستان به دست حبیب‌الله کلکانی افتاد.
 
سه همسایه و یک پروژه
یک مسئله مهم در رابطه با موضوع کشف حجاب در این سه کشور ارتباط زمامداران این کشورها با یکدیگر و مسافرت آنها و دیدار با همتایانشان و تأثیرپذیری و تأثیرگذاری آنها بر یکدیگر و الگوبرداری از هم در پدیده کشف حجاب بود، که مهم‌ترین آنها مسافرت رضاشاه به ترکیه و دیدار با آتاتورک و مسافرت امان‌الله خان به ایران و ترکیه بود.
تأثیرات این مسئله بر روی رضاشاه پهلوی به قدری گسترده بود که وی به محمود جم گفته است:
«... نزدیک دو سال است که این موضوع ــ کشف حجاب ــ سخت فکر مرا به خود مشغول داشته است، خصوصا از وقتی که به ترکیه رفتم و زن‌های آنها را دیدم که "پیچه" و "حجاب" را دور انداخته و دوش بدوش مردهایشان در کارهای مملکت به آنها کمک می‌کنند، دیگر از هر چه زن چادری است بدم آمده است. اصلا چادر و چاقچور دشمن ترقی و پیشرفت مردم است».
وارداتی بودن این سیاست و عدم تمایل قاطبه مردم نسبت به «مسئله کشف حجاب» نیز در این سه کشور وجود داشته است. در واقع یکی از مهم‌ترین نقاط تشابه پدیده و پروژه کشف حجاب در این کشورها و حتی کشورهای دیگری نظیر مصر، الجزایر و...، وارداتی بودن این پدیده و عدم وجود ریشه‌های داخلی و تمایلات درونی و مردمی برای این مسئله بوده است.
اصولا این سه کشور در آن مقطع زمانی کاملا سنتی و مذهبی بوده و نه تنها تمایلی به کشف حجاب نداشتند، بلکه کاملا مقید به تقیدات دینی و پوشش و حجاب اسلامی بودند. حتی اشخاصی نظیر همفری، جاسوس انگلیسی که به خوبی این منطقه را می‌شناخت، نیز به مسئله اذعان داشته و گفته بود که «می بایست به این مسئله مقابله کرد و ریشه‌های اعتقادی و مذهبی در این منطقه را خشکاند».
در این بین سیاست های کشف حجاب در ترکیه، به دلیل نزدیکی جغرافیایی این کشور به غرب با موفقیت بیشتری همراه بوده و به دلیل گستره وسیع ارتباطات این کشور با کشورهای غربی، سیاست کشف حجاب در این کشور ــ برعکس ایران و افغانستان ــ در برخی نواحی ریشه دوانید و گسترش یافت.
 
یکی دیگر از موارد تشابه مسئله کشف حجاب در این سه کشور، اجباری بودن این مسئله و تشدید اقدامات خشونت‌آمیز برای ترویج بی‌حجابی در جامعه بود. در ایران و در زمان حکومت رضاشاه چادر از سر زنان برداشته می‌شد و اجرای سیاست کشف حجاب با خشونت همراه بود.
در ترکیه و افغانستان نیز این مسئله وجود داشته و به صورت جدی پیگیری می‌شد. همین خشونت و اجبار بود که نهایتا منجر به شورش‌هایی علیه امان‌الله خان شد و به حکومت وی پایان داد.
کوتاه سخن اینکه پروژه کشف حجاب در زمان رضاشاه پهلوی دنبال شد و به دلیل تضاد با سنن و رسومات دینی و عرفی مردم ایران با مقاومت طیف‌های مختلف جامعه مواجه شد. این سیاست در همان زمان در کشورهایی نظیر افغانستان و ترکیه نیز دنبال گردید. در افغانستان روحانیون و مردم به مقابله با آن پرداختند و این مسئله نهایتا منجر به شورش علیه امان‌الله خان، پادشاه این کشور، شد و وی به خارج از کشور فرار کرد. اما سیاست کشف حجاب در ترکیه به دلیل نزدیکی جغرافیایی و روابط گسترده این کشور با اروپا کمتر با مخالفت مواجه گردید. مسائلی نظیر اجباری بودن، وارداتی بودن و مخالفت روحانیون و طیف‌های مختلف مردم با این مسئله از مهم‌ترین شاخصه‌های پروژه کشف حجاب در این سه کشور بود.
[3] . اطلاعات، 17 دی 1345، صص 1، 4، 13 و 16.
https://iichs.ir/vdcjoie8.uqexvzsffu.html
iichs.ir/vdcjoie8.uqexvzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما