شاه و فرح به اتیوپی می‌روند!/ وزیر دربار به آمریکا رفت/ بازگشت «آرام» به لندن/ توضیح وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی/ مذاکرات نفتی با کنسرسیوم اروپایی شروع شد/ «فدراسیون خلیج فارس مرده است»/ یزدی‌ها از دولت فقط یک تقاضا دارند!/ دستور تعقیب مسیل خواران صادر شد/ ۵۰۰ پرونده زمین‌خواری به جریان افتاد!/ قرارداد فرهنگی ایران و عراق چه زمانی امضا خواهد شد؟!
12 خرداد 1347


شاه و فرح به اتیوپی می‌روند!

جراید امروز کشور نوشتند: شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح، بامداد فردا تهران را به قصد یک دیدار شش‌روزه رسمی از اتیوپی ترک خواهند فرمود. این اولین سفر رسمی اعلیحضرتین به خارج از کشور در سال جاری و به عنوان بازدید از امپراتور اتیوپی می‌باشد که در شهریور سال ۱۳۴۳ به دعوت شاهنشاه از ایران دیدار رسمی به عمل آوردند.
اعلیحضرتین بامداد روز یکشنبه در پایان سفر رسمی رهسپار اروپا می‌شوند و اعلیحضرت همایونی برای یک دیدار خصوصی یک‌هفته‌ای رهسپار ایالات متحده آمریکا خواهند شد. پس از سفر آمریکا، شاهنشاه آریامهر برای یک اقامت یک‌هفته‌ای و خصوصی به دعوت اعلیحضرت حسن دوم، پادشاه مراکش، به آن کشور تشریف‌فرما خواهند شد.
برنامه سفر رسمی اعلیحضرتین به اتیوپی امروز از طرف آقای شجاع‌الدین شفا، معاون و سخنگوی وزارت دربار شاهنشاهی، انتشار یافت. به موجب این برنامه، ساعت 9:40 بامداد فردا، اعلیحضرتین با هواپیمای جت بوئینگ شرکت هواپیمایی ملی ایران، تهران را به سوی آدیس‌آبابا، پایتخت اتیوپی، ترک می‌فرمایند. هنگام عزیمت اعلیحضرتین، مراسم بدرقه رسمی در فرودگاه مهرآباد به عمل خواهد آمد.
عصر فردا، شاهنشاه و شهبانو وارد آدیس‌آبابا خواهند شد و در فرودگاه بین‌المللی این شهر مورد استقبال رسمی اعلیحضرت هایله‌سلاسی، امپراتور اتیوپی، والاحضرت ولیعهد اتیوپی و هیئت دولت آن کشور قرار خواهند گرفت.
سخنگوی دربار شاهنشاهی همچنین اسامی ملتزمین رکاب شاهنشاه و شهبانو را در سفر رسمی به اتیوپی به این شرح اعلام کرد:
آقای اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه؛ خانم دیبا، ندیمه علیاحضرت شهبانو؛ آقای هرمز قریب، رئیس کل تشریفات شاهنشاهی؛ تیمسار سپهبد عبدالکریم ایادی، پزشک مخصوص شاهنشاه؛ تیمسار سپهبد منصور افخم ابراهیمی، آجودان لشکری شاهنشاه؛ آقای ابوالفتح آتابای، معاون وزارت دربار؛ آقای شجاع‌الدین شفا، معاون سخنگوی وزارت دربار؛ دکتر منوچهر فرتاش، مدیر کل سیاسی وزارت خارجه؛ آقای رستم امیر بختیاری، قائم‌مقام رئیس کل تشریفات شاهنشاهی؛ تیمسار دریابان جعفر کورس، آجودان لشکری شاهنشاه؛ آقای سیروس فرزانه، رئیس تشریفات دربار؛ آقای همایون بهادری، مدیر کل وزارت دربار؛ دکتر هوشنگ رام، آجودان کشوری شاهنشاه؛ آقای هوشنگ باتمانقلیچ، منشی وزیر امور خارجه.[1]
 

وزیر دربار به آمریکا رفت

روزنامه «خراسان» نوشت: بامداد دیروز آقای علم، وزیر دربار شاهنشاهی و رئیس دانشگاه پهلوی، با هواپیما رهسپار آمریکا شدند.
آقای علم در این سفر درباره توسعه همکاری‌های دانشگاه پنسیلوانیا با دانشگاه پهلوی با مقامات این کشور گفت‌وگو خواهد کرد.
وزیر دربار شاهنشاهی در مسافرت شاهنشاه آریامهر به آمریکا در التزام معظم له خواهد بود.[2]
 

بازگشت «آرام» به لندن

عباس آرام، سفیر ایران در لندن، که دو هفته پیش برای تقدیم گزارش حوزه مأموریت خویش به تهران آمده بود، دیروز تهران را به سوی لندن ترک گفت.[3]
 

توضیح وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی

وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی طی توضیحی خطاب به روزنامه «اطلاعات» نوشت: روزنامه گرامی «اطلاعات» در شماره دیروز سه‌شنبه 11 خردادماه جاری، ضمن درج خبر مربوط به کنفرانس مدیران کل اصلاحات ارضی و تعاون روستایی استان‌ها و فرمانداری‌های کل در مورد خرید غله از کشاورزان عضو شرکت‌های تعاونی روستایی، مطلب مربوط به خرید غله را این‌طور عنوان کرده بود که وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی غله کشاورزان را خریداری می‌کند، درحالی‌که اجرای برنامه خرید غله از کشاورزان سراسر مملکت، چه عضو شرکت تعاونی باشند و چه نباشند، به وسیله وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی انجام خواهد شد.
در این توضیح همچنین آمده است: مأموران وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی در مورد خرید غله از دهقانان عضو شرکت‌های تعاونی روستایی سراسر کشور با مأموران وزارتخانه مذکور از هر جهت همکاری خواهند نمود.[4]
 

مذاکرات نفتی با کنسرسیوم اروپایی شروع شد

مذاکرات کارشناسان شرکت ملی نفت ایران و نمایندگان کنسرسیوم اروپایی برای بهره‌برداری از اراضی استردادی حوزه قرارداد با کنسرسیوم بین‌المللی نفت، در تهران آغاز گردید.
مذاکرات فعلی جنبه مقدماتی دارد و به همین جهت در سطح کارشناسان ادامه خواهد داشت. هدف از این مذاکرات تنظیم قراردادی است که باید بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم اروپایی منعقد گردد.
 

مقاطعه‌کاری

در دو سال قبل به دنبال توافق مهمی که بین ایران و کنسرسیوم بین‌المللی نفت انجام گرفت، قسمتی از اراضی حوزه قرارداد به ایران پس داده شد.
این اراضی در سه منطقه قرار دارد که مهم‌ترین آنها در مناطق اطراف شیراز و جنوب فارس و شمال بندرعباس می‌باشد.
از آنجایی که مذاکرات بدون اعلام مزایده آغاز گردیده، بنابراین نوع قرارداد نظیر قرارداد «آراپ» مقاطعه‌کاری خواهد بود. به این ترتیب که کنسرسیوم اروپایی، پیمانکار شرکت ملی نفت خواهد شد و تحت شرایطی اقدام به سرمایه‌گذاری در اکتشاف و سپس با شرایط دیگری اقدام به استخراج نفت خواهد کرد. طبق قرارداد «آراپ»، نزدیک به ۹۲ درصد منافع متعلق به ایران خواهد بود.
 

سهم کمپانی‌ها

در کنسرسیوم اروپایی پنج کمپانی بزرگ اروپایی شرکت دارند که در جهان نفت، کمپانی‌های بزرگی نیستند، اما در اروپا بازار بزرگ طبیعی دارند و قدرت سیاسی دولت متبوعشان آنها را حمایت می‌کند. هنوز سهم هر یک از کمپانی‌ها دقیقا روشن نیست، اما قبلا مطبوعات اروپایی نوشتند که گروه نفتی دولتی «آراپ» فرانسه ۳۲ درصد و کمپانی دولتی «اِنی» ایتالیا ۲۸ درصد سهم دارند.
این دو کمپانی از کمپانی‌های مشهور نفتی در جهان می‌باشند.
کمپانی مختلط دولتی و خصوصی «هیپانیول» اسپانیا ۲۰ درصد، کمپانی خصوصی «پتروفینا» بلژیک 15 درصد و کمپانی دولتی «او-ام-و» اتریشی ۵ درصد سهم دارند.
پس از مذاکرات اولیه، توافق شد که کمپانی‌های مزبور را علاقه‌مند به تأسیس این کنسرسیوم اروپایی بنماید و اکنون مذاکرات مقدماتی کنسرسیوم با شرکت ملی نفت آغاز شده و انتظار می‌رود به‌زودی مذاکرات وارد مرحله نهایی گردد.[5]
 

«فدراسیون خلیج فارس مرده است»

«خبرگزاری فرانسه» 30 مه از کویت گزارش داد: روزنامه‌های کویت درباره بحران فدراسیون شیخ‌نشین‌های خلیج فارس مقالات و تفسیرهای متعددی انتشار داده‌اند.
روزنامه «صوت الخلیج» ضمن بحث درباره ریشه بحران چنین نوشته است: بین امیران شیخ‌نشین‌های خلیجِ[فارس]، تمایلاتی برای کنار گذاشتن بحرین و قطر از فدراسیون به‌وجود آمده و آنها می‌خواهند فدراسیون از اجتماع کشورهای واقع در جنوب خلیج فارس که شامل مسقط و عمان نیز می‌شود، تشکیل شود.
زید بن سلطان، شیخ ابوظبی نیز برای ریاست فدراسیون پیشنهاد شده است.
روزنامه «صوت الخلیج» نوشته است که هیچ‌گونه طرح دیگری برای تشکیل فدراسیون وجود ندارد و اگر تلاش‌هایی که برای از بین بردن اختلافات موجود بین امیران شیخ‌نشین‌ها به عمل می‌آید به نتیجه نرسد، مذاکرات با شکست کامل روبه‌رو خواهد شد.
«صوت الخلیج» پیشنهاد کرده است که کویت و عربستان سعودی برای از بین بردن اختلافاتی که در راه تشکیل فدراسیون به‌وجود آمده است، مداخله کنند.[6]
همچنین به گزارش رویترز از بحرین، نشریه هفتگی «الازوا» چاپ بحرین نوشته است که فدراسیون شیوخ خلیج فارس را می‌توان یک فدراسیون مرده دانست. محمود المهدی، سردبیر این نشریه که در جلسه هفته گذشته ۹ شیخ خلیج فارس شرکت کرده بود، نوشته است که گناه این امر به گردن شیخ احمد بن علی الثانی، شیخ قطر و شیخ راشد بن سعید آل مکتوم، شیخ دبی است؛ زیرا آنها خواستند مسائلی را مطرح کنند که در دستور کار کنفرانس قرار نداشت. اخیرا که انگلستان اعلام داشت قصد دارد از خلیج فارس خارج شود، شیوخ تحت‌الحمایه انگلیس درصدد برآمدند که یک اتحادیه بین خود درست کنند. هفته گذشته، ۹ شیخ از اعضای این فدراسیون دور هم جمع شدند تا تشکیل این فدراسیون را رسمیت دهند، اما اختلافات شدید سبب شد که جلسه آنها بدون نتیجه پایان یابد.
روزنامه بحرینی نوشته است که در جلسه هفته گذشته، شیخ قطر به طور غیرمنتظره‌ای پیشنهاد کرد که انتخاب پایتخت و رئیس فدراسیون قبل از رسیدگی به سایر مسائل باید صورت گیرد. به نظر بحرین، عنوان کردن این دو پیشنهاد در حقیقت به منزله سنگ‌اندازی در راه پیشرفت کار فدراسیون بوده است. شیوخ خلیج فارس اکنون به دو دسته رقیب تقسیم شده‌اند.
روزنامه بحرینی در پایان نوشته است: اکنون روح از بدن بیمار فدراسیون تقریبا پرواز کرده و آنچه باقی مانده این است که آخرین وصیت و شهادت آن نوشته شود.[7]
 

یزدی‌ها از دولت فقط یک تقاضا دارند!

جراید امروز کشور نوشتند: در جلسه بعد از ظهر دیروز کنفرانس استانداران، آقای دکتر عالیخانی خطوط اصلی سیاست اقتصادی کشور را در طول برنامه چهارم برای استانداران ترسیم کرد و سپس استانداران هر یک تقاضاهای خود را مطرح کردند. تنها فرماندار یزد بود که در کنفرانس اعلام کرد یزدی‌ها هیچ تقاضایی از دولت ندارند؛ زیرا به خودشان متکی می‌باشند، ولی یک درخواست کوچک دارند.
فرماندار یزد پس از چند لحظه مکث، این درخواست کوچک یزدی‌ها را مطرح کرد و گفت: یزدی‌ها می‌خواهند با اجازه آقای استاندار کرمان، منطقه معدنی بافق ضمیمه یزد شود تا آنها از آنجا به بهترین وجهی بهره‌برداری کنند!.[8]
 

دستور تعقیب مسیل خواران صادر شد/ ۵۰۰ پرونده زمین‌خواری به جریان افتاد!

«اطلاعات» نوشت: در ساعت 8 شب، ریزش رگبار در ارتفاعات البرز شروع شد و رودخانه‌های دربند و ولنجک، شاه‌آباد، مسیل داودیه، غلغلی و فیروزآباد طغیان کردند. خبر افزایش جریان سیلاب به‌وسیله افراد مراقب ارتش و شهرداری، که در سراسر تنگه‌های آبگیر شمال تهران گمارده شده بودند، به‌وسیله بی‌سیم به ستاد فرماندهی تأمینی تهران اطلاع داده شد و با اقدامات آنها یک گردان مهندس ارتش و بولدوزرهای وزارت راه و مأموران شهرداری در دریا‌ن نو، سید خندان، پل نارمک و محل تقاطع نهر فیروزآباد با رودخانه کن به عملیات پرداختند.
 

در غرب

در سرپل تجریش، سیدخندان و پل نارمک واقع در شرق تهران با اقدامات مأموران، سیلاب مهار شد و جز چند نقطه در وحیدیه، به جایی آسیب وارد نشد.
 

اظهارات شهردار

تیمسار صفاری، شهردار تهران، بامداد امروز به خبرنگاران اظهار داشت: در حال حاضر با تشکیل سازمان تأمینی تهران، شهرداری در سراسر شهر آماده است و در نقاط سیل‌گیر، یک ستون نظامی همراه با مأموران عالی‌رتبه شهرداری اقدامات لازم را زیر نظر دارند.
شهردار گفت: ارتش شاهنشاهی و وزارت راه در جریان سیل اخیر کمک‌های بزرگی به شهرداری کرده‌اند.
تیمسار صفاری، شهردار تهران، اعلام داشت که دیشب سیل مهیبی که در ناحیه غربی تهران جاری بود، در دریا‌ن نو به‌وسیله مأموران مهار شد.
 

مسیل‌خواران

شهردار گفت: علت جریان سیل به تهران، غصب اراضی مسیل به‌وسیله مسیل‌خواران است. دستور داده شد تا اسامی و فهرست پرونده مسیل‌خواران به‌وسیله ادارات حقوقی و املاک شهرداری جهت تعقیب سریع قانونی تنظیم گردد.
شهردار گفت: اکثر مسیل‌خواران برای املاک خود در مسیل‌ها سند مالکیت گرفته‌اند و شهرداری باید علیه این افراد اقدامات قانونی خود را شروع کند. در حال حاضر، پانصد پرونده مسیل بر علیه غاصبین اراضی در اداره حقوقی شهرداری و کمیسیون سه‌نفری و محاکم دادگستری موجود است که در نظر است در این مورد اقدامات شدیدی از طرف شهرداری به عمل آید.[9]
 

قرارداد فرهنگی ایران و عراق چه زمانی امضا خواهد شد؟!

روزنامه «آیندگان» نوشت: منابع سفارت عراق دیشب اعلام کردند که در مدت اقامت آقای طاهر یحیی، نخست‌وزیر عراق، در تهران که در هفته اول تیرماه به دعوت آقای هویدا، نخست‌وزیر، به ایران خواهد آمد، قرارداد فرهنگی بین دو کشور به وسیله وزیران آموزش و پرورش ایران و عراق در تهران امضا خواهد شد.
گزارش خبرنگار آیندگان حاکی است که ابتدا قرار بود این موافقت‌نامه هنگام بازدید آقای دکتر هدایتی، وزیر آموزش و پرورش که در ایام عید نوروز می‌خواست از عراق بازدید کند، امضا شود، ولی این سفر صورت نگرفت و موافقت‌نامه برای مطالعه و تغییراتی در متن آن مدت‌ها بین وزارت خارجه ایران و عراق مبادله می‌شد.
به موجب موافقت‌نامه فرهنگی ایران و عراق مبادله استاد و دانشجو و اطلاعات علمی و آموزشی میان دو کشور آغاز می‌شود و بین دو کشور همکاری رادیو و تلویزیونی نیز به‌وجود خواهد آمد.[10]
 
 پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، 12 خرداد 1347، صص 1 و 4؛ آیندگان، 12 خرداد 1347، ص 12.
[2]. خراسان، 12 خرداد 1347، ص 12.
[3]. اطلاعات، 12 خرداد 1347، ص 24.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. آیندگان، 12 خرداد 1347، ص 1.
[8]. اطلاعات، 12 خرداد 1347، صص 1 و 17.  
[9]. همان‌جا.
[10]. آیندگان، 12 خرداد 1347، ص 10.  
 
https://iichs.ir/vdcc1oqi.2bqp08laa2.html
iichs.ir/vdcc1oqi.2bqp08laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما