ایران و فرانسه قرارداد جدید نفتی امضا می‌کنند/ سه نفر دیگر در زلزله‌های مجدد آذربایجان کشته شدند/ سفر شاه به شیراز
۱۳ اردیبهشت 1347


ایران و فرانسه قرارداد جدید نفتی امضا می‌کنند

روزنامه‌های «اطلاعات» و «آیندگان» نوشتند: مذاکرات ایران و فرانسه، که با سفر ژرژ پمپیدو، نخست‌وزیر فرانسه، از امروز جمعه آغاز گردید، پایان یافت. محافل نزدیک به این مذاکرات اظهار نظر کردند که ایران و فرانسه در زمینه توسعه روابط اقتصادی و همکاری‌های فنی و علمی به موافقت‌هایی رسیده‌اند که نتایج آن در اعلامیه مشترک ایران و فرانسه در چند روز آینده مشخص خواهد شد. 
همین محافل این مذاکرات را کاملا موفقیت‌آمیز تلقی کردند و اظهار داشتند که بخشی از مذاکرات نخست‌وزیران ایران و فرانسه بر سر امضای قرارداد جدید نفتی بود. 
 

 ورود به تهران 

ژرژ پمپیدو، نخست‌وزیر فرانسه، و کوودو موریل، وزیر خارجه این کشور و بانوانشان، عصر پنجشنبه وارد تهران شدند و مورد استقبال رسمی آقای نخست‌وزیر و بانو، آقای اردشیر زاهدی (وزیر خارجه) و چند تن از آقایان وزیران قرار گرفتند. یک ساعت قبل از ظهر امروز، میهمانان فرانسوی در کاخ نیاوران به حضور شاهنشاه شرفیاب شدند و ناهار را در پیشگاه معظم‌له صرف کردند. 
آقایان هویدا (نخست‌وزیر) و زاهدی (وزیر خارجه) نیز در این شرفیابی حضور داشتند. در این دیدار، شاهنشاه و نخست‌وزیر فرانسه درباره مسائل بین‌المللی و روابط ایران و فرانسه گفت‌وگو کردند. 
 

 آغاز مذاکرات 

مذاکرات رسمی دو کشور عصر امروز به مدت دو ساعت و نیم در کاخ نخست‌وزیری انجام گرفت. علاوه بر نخست‌وزیران دو کشور، از طرف دولت فرانسه، وزیر خارجه، معاون نخست‌وزیر، سفیر فرانسه در دربار شاهنشاهی و رئیس اداره امور خاورمیانه فرانسه، و از طرف دولت ایران، آقایان زاهدی (وزیر خارجه)، دکتر عالیخانی (وزیر اقتصاد)، دکتر نهاوندی (وزیر آبادانی و مسکن)، سفیر ایران در فرانسه، و مهدی سمیعی (رئیس‌کل بانک مرکزی) در این مذاکرات شرکت داشتند. 
منابع رسمی امشب پس از پایان این مذاکرات طولانی، تأکید کردند که مذاکرات در محیطی بسیار دوستانه انجام شد و امکانات همکاری‌های ایران و فرانسه در اجرای طرح‌های برنامه چهارم آبادانی کشور مورد بررسی قرار گرفت. مذاکرات در تمام موارد با موفقیت کامل انجام شد. 
 

قرارداد نفت 

قسمت عمده‌ای از این مذاکرات به امضای قرارداد جدید نفتی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفتی فرانسه اختصاص داشت. شرکت نفتی فرانسه، که یک شرکت دولتی است، هم‌اکنون در حال مذاکره برای تشکیل یک کنسرسیوم نفتی اروپایی و امضای قرارداد جدید نفتی با ایران است. 
 
آقای هویدا، نخست‌وزیر، پس از پایان مذاکرات امروز گفت که مذاکرات نفتی بین ایران و فرانسه به امضای قرارداد تازه‌ای در چند روز آینده منتهی خواهد شد. 
آقای نخست‌وزیر، که با خبرنگاران فرانسوی در تهران سخن می‌گفت، افزود: «شما بازار فروش نفت را دارید، ما نفت را داریم. بنابراین، ایران و فرانسه می‌توانند به‌خوبی در این زمینه با یکدیگر همکاری کنند».
وی گفت که دیدار پمپیدو از ایران به‌صورت مؤثری به همکاری‌های دو کشور در زمینه روابط تجاری کمک خواهد کرد. 
محافل مطلع همچنین اظهار نظر کردند که به‌زودی هیئتی عالی از دو کشور در سطح وزیران تشکیل خواهد شد تا به طرح و بررسی پروژه‌های جدید همکاری بین ایران و فرانسه بپردازد. از جمله طرح‌هایی که طرفین به همکاری بیشتر در آنها علاقه‌مند هستند، می‌توان به توسعه شبکه تلویزیون ملی ایران، توسعه شبکه‌های برق، ساختمان راه‌آهن و فرودگاه، و تعلیم و کارآموزی تکنسین‌های ایرانی اشاره کرد. 
نخست‌وزیر فرانسه و وزیر خارجه این کشور همراه با بانوانشان، پیش از ظهر فردا از کاخ گلستان دیدن می‌کنند و سپس با فرانسوی‌های مقیم تهران در سفارت فرانسه ملاقات خواهند کرد. 
نخست‌وزیران فرانسه و ایران فردا ناهار را به‌طور خصوصی صرف و مذاکرات دو کشور را ادامه می‌دهند. میهمانان فرانسوی عصر فردا پس از دیدار از مدرسه رازی، با هواپیما عازم اصفهان می‌شوند و بامداد روز دوشنبه از اصفهان به شیراز و سپس به تهران بازخواهند گشت. 
نخست‌وزیر و وزیر خارجه فرانسه و بانوانشان عصر امروز از موزه جواهرات سلطنتی بازدید کردند و سپس عملیات ورزش باستانی در باشگاه بانک ملی را مشاهده نمودند. 
 

ضیافت در سفارت فرانسه 

ساعت 11 فردا، سفیر فرانسه به منظور آشنایی با نخست‌وزیر فرانسه، ضیافتی ترتیب خواهد داد که در آن قریب هزار نفر از شخصیت‌های مختلف کشور و همچنین فرانسویان مقیم ایران شرکت می‌کنند.[1] 
 

نخست‌وزیر فرانسه پیشرفت‌های ایران را ستود!

بر اساس گزارش روزنامه‌ها ژرژ پمپیدو، نخست‌وزیر فرانسه، امشب در ضیافت شامی که به افتخار وی و همسرش از سوی امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر ایران، ترتیب یافته بود، اظهار اطمینان کرد که مسافرت او به ایران، مرحله جدیدی در توسعه مناسبات بین دو کشور آغاز خواهد کرد. 
نخست‌وزیر فرانسه تأکید کرد که در روابط ایران و فرانسه، هیچ‌گاه مسئله سیاسی مهمی وجود نداشته که مورد اختلاف دو کشور باشد. 
در ضیافت امشب، آقای نخست‌وزیر و بانو، علاوه بر همراهان نخست‌وزیر فرانسه، هیئت وزیران و گروهی از شخصیت‌های مملکتی با بانوانشان حضور داشتند. 
 

سخنان هویدا

پس از صرف شام، آقای هویدا، رئیس‌دولت، طی سخنانی از مسافرت نخست‌وزیر فرانسه به ایران اظهار مسرت کرد و گفت: «روابطی که طی قرون متمادی میان فرانسه و ایران برقرار بوده، پس از مسافرت رسمی شاهنشاه آریامهر به فرانسه و دیدار ژنرال دوگل از ایران، گسترش قابل‌ملاحظه‌ای یافت. سفر شما نیز مطمئنا نه‌تنها برای ما افتخار بزرگی محسوب می‌شود، بلکه رویدادی است که در روابط دو کشور از ارزش فراوانی برخوردار است». 
رئیس دولت ایران گفت که اهداف ایران و فرانسه در صحنه جهانی غالبا بسیار نزدیک است. سیاست مستقل ملی ایران مبتنی بر حفظ صلح، همزیستی و تفاهم متقابل با کلیه کشورها، بدون در نظر گرفتن نظام حکومتی یا عقاید مسلکی آنها، و پشتیبانی از کوشش برای تحقق عدالت اجتماعی است؛ همچنین در صحنه بین‌المللی، ایران از هر تلاشی که هدف آن پر کردن شکاف بین ملل غنی و فقیر باشد، حمایت می‌کند. 
نخست‌وزیر فرانسه در پاسخ به سخنان رئیس دولت ایران، که از او برای دیدار از ایران دعوت کرده بود، ضمن اشاره به روابط دیرینه دو کشور گفت: «دولت فرانسه در صورت تمایل ایران، کاملا آماده است تا درباره میزان مشارکت مؤسسات فرانسوی در اجرای برنامه پنج‌ساله جدید ایران وارد مذاکره شود».
وی همچنین با اشاره به تحولات ایران در سایه رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر، گفت: «فرانسه بهتر از هر کشور دیگری صلاحیت درک سخنان شاهنشاه را درباره ملت ایران دارد؛ ملتی سربلند، مرفه و مستقل. در واقع، برای حفظ سربلندی و استقلال است که ایران، مانند فرانسه، در راه حفظ صلح می‌کوشد و برای حل اختلافات بین‌المللی به دنبال راه‌حل‌های دوستانه و مسالمت‌آمیز است». 
پمپیدو افزود: «ایران، مانند فرانسه، کشوری است که هرکس می‌تواند در آن مطابق سلیقه خود زندگی کند و در هر رشته‌ای که مایل است فعالیت داشته باشد. اگر ملتی مرفه نباشد، سربلندی و استقلال آن بی‌ثمر و بی‌اساس است. کوشش‌های دولت ایران در سایه رهبری شاهنشاه برای افزایش ثروت کشور و تأمین سطح زندگی متناسب با نیازهای دنیای امروز، مورد اعجاب و تحسین ماست. فرانسه خوشحال است که توانسته در این مساعی مشارکت کند». 
وی همچنین اشاره کرد که واردات ایران به فرانسه، که نفت قسمت اعظم آن را تشکیل می‌دهد، به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته است.[2]
 

سه نفر دیگر در زلزله‌های مجدد آذربایجان کشته شدند 

«اطلاعات» نوشت: هنوز روستاهای آذربایجان، که بر اثر زلزله وحشتناک ویران شده و گروهی از ساکنان آن کشته یا بی‌خانمان شده‌اند، می‌لرزد. طی ۲۴ ساعت گذشته، به‌علت زمین‌لرزه‌های مجدد، چند دهکده دیگر درهم کوبیده شد و سه نفر به قربانیان زلزله افزوده شدند. 
با اینکه سیل کمک‌ها با هواپیما، هلیکوپتر و کامیون به سوی مناطق زلزله‌زده سرازیر است، به‌علت بارندگی‌های نسبتا شدید و سرمای هوا، اکثر روستاییان زلزله‌زده دچار سرماخوردگی شده‌اند. به همین جهت، گروه‌های متعدد پزشکی در نقاط آسیب‌دیده مشغول معالجه بیماران هستند.[3]  
 

سفر شاه به شیراز

روزنامه‌های ۱۴ اردیبهشت نوشتند: ‌شاهنشاه آریامهر بعد از ظهر امروز تهران را به‌قصد شیراز ترک فرمودند و ساعت 4:50 دقیقه بعد از ظهر، هواپیمای حامل شاهنشاه در فرودگاه شیراز به زمین نشست.
در این سفر، آقایان علم (وزیر دربار شاهنشاهی)، سرلشکر هاشمی‌نژاد (فرمانده گارد سلطنتی)، آتابای (معاون دربار شاهنشاهی) و سرلشکر صدری (آجودان لشکری شاهنشاه آریامهر) در التزام هستند. 
در فرودگاه، تیمسار سپهبد مین‌باشیان (فرمانده ارتش سوم)، امرای ارتش، نمایندگان فارس و بنادر و جزایر جنوب در مجلسین سنا و شورای ملی، فرماندار شیراز، دانشگاهیان، قضات دادگستری، مدیران کل و رؤسای ادارات و نمایندگان جمعیت‌های خیریه و طبقات مختلف مردم از شاهنشاه استقبال کردند. کودک خردسالی دسته‌گلی به حضور شاهنشاه تقدیم داشت و آن‌گاه فرماندار شیراز خیرمقدم عرض نمود. تیمسار سپهبد مین‌باشیان گزارش نظامی معروض داشت و سپس مراسم احترامات نظامی به عمل آمد.[4]  
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص ۱ و ۱۷؛ آیندگان، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص ۱ و ۲.
[2]. اطلاعات، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۰؛ آیندگان، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص ۱ و ۲؛ بخش زیادی از تملق‌های سران کشورهای خارجی که به ایران می‌‎آمدند ناظر بر این واقعیت بود که سود سرشاری از این طریق می‌بردند و روابط اقتصادی با دربار پهلوی برایشان منافع زیاد و غالبا یک‌سویه داشت. اسدالله علم در خاطرات روز ۳ دی ۱۳۵۳ نوشته است: «... سر شام شهبانو یک کاریکاتور بامزه فرانسوی را که دیده بود تعریف کرد. از تعدادی سیاستمدار فرانسوی پرسیده می‌شود که آیا به بابانوئل اعتقاد دارند. ژیسکار پاسخ می‌دهد: خیر؛ میتران هم همین‌طور. لیکن وقتی همین سؤال از شیراک می‌شود‌ که به تازگی از سفرش به ایران بازگشته،‌ کاریکاتوریست او را در حال درنگ نشان می‌دهد، درحالی‌که بالای سرش تصویری از شاه در لباس بابانوئل است. واقعیت این است که شیراک توانست یک موافقت‌نامه تجاری به ارزش شش‌میلیارد دلار کسب کند. رئیس‌جمهور فرانسه نشان لیاقت درجه یک‌ را به او اعطا کرده است». رک: اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیر اسدالله علم)، ج 2، تهران، طرح نو،‌ بهار 1371، ص 646.
[3]. اطلاعات، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص 17 و ۱8.
[4]. همان، ص ۴؛ آیندگان، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص ۱ و ۲.
 
https://iichs.ir/vdccmoqi.2bqpx8laa2.html
iichs.ir/vdccmoqi.2bqpx8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما