گزارش وزیر بهداری به شاه درباره مقابله با ورود وبا به کشور!/ بازگشت وزیر تولیدات کشاورزی/ وزیر منابع طبیعی به رومانی رفت/ معاون وزارت آموزش پاکستان در تهران/ در جلسه امروز شورای ملی سؤال شد: دولت درباره انقلاب اداری چه کرده است؟/ «تیمور بختیار به ایران تحویل می‌شود»؟!/ اعتراض ایران به شرکت بحرین در فدراسیون خلیج فارس/ اولین ناوشکن ایران در انگلیس ساخته شد!/ پنج‌هزار تُن برنج وارد می‌شود/ جلسه فوق‌العاده سنا/ رئیس دانشکده هنرهای زیبا/ سفر وزیر آبادانی و مسکن/ بخشنامه دولت درباره مکاتبات اداری!/ از خاموشی‌های گسترده تا وضع مغشوش تلفن!/ اهمال شهرداری در انجام وظایفش ضرب‌المثل شده است!/ مشکل گوشت به جاهای باریک می‌کشد!
18 تیر ۱۳۴۷


گزارش وزیر بهداری به شاه درباره مقابله با ورود وبا به کشور!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ساعت 12 امروز آقای دکتر شاهقلی، وزیر بهداری، به اتفاق معاونان آن وزارتخانه و عده‌ای از مدیران کل و رؤسای کل و رؤسای ادارات بهداری استان‌های خراسان و سیستان و بلوچستان به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شدند.
در این شرفیابی، وزیر بهداری گزارش مبارزات موفقیت‌آمیز وزارت بهداری را در امر پیشگیری از ورود وبا به ایران به عرض شاهنشاه آریامهر رسانید.[1]
 

بازگشت وزیر تولیدات کشاورزی

آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی که برای بازدید از امکانات بارگیری بنادر به اتفاق هیئتی به جنوب عزیمت نموده بود، به تهران بازگشت.
آقای دکتر مجیدی پس از بازگشت به تهران گفت: متأسفانه به علت عدم تجهیزات کافی جهت صدور در حدود پانصدهزار تُن گندم مشکلاتی به‌وجود آمده که هیئت ما برای بررسی آن به جنوب رفت.
وزیر تولیدات کشاورزی اضافه کرد: قرار است جلسات هماهنگی با شرکت مقامات مسئول مرتبا تشکیل گردد و تا حدود امکان برای افزایش امکانات صدور اقداماتی صورت گیرد.[2]
 

وزیر منابع طبیعی به رومانی رفت

صبح امروز آقای مهندس ناصر گلسرخی، وزیر منابع طبیعی، در رأس هیئتی از کارشناسان امور جنگل به رومانی عزیمت نمود.
وزیر منابع طبیعی و همراهان مدت سه هفته از جنگل‌ها و کارخانجات صنایع چوب آن کشور بازدید نموده و سپس به کشور بلغارستان عزیمت خواهند نمود.[3]
 

معاون وزارت آموزش پاکستان در تهران

پیش از ظهر امروز آقای قدرت‌الله شهاب، معاون کل وزارت آموزش و پرورش و فرهنگ و هنر پاکستان، برای شرکت در جلسات انستیتوی فرهنگی سازمان عمران منطقه‌ای، که فردا در تهران تشکیل می‌شود، وارد تهران شد.[4]
 

در جلسه امروز شورای ملی سؤال شد: دولت درباره انقلاب اداری چه کرده است؟

ساعت 8:30 بامداد امروز جلسه علنی مجلس شورای ملی به ریاست آقای مهندس ریاضی تشکیل گردید و بلافاصله نطق‌های قبل از دستور آغاز گردید و آقای امیرحسین فولادوند، که اولین ناطق قبل از دستور بود، پشت تریبون قرار گرفت.
آقای دکتر صدر: از نمایندگان دولت هیچ کس در مجلس نیست.
رئیس مجلس: متأسفانه با اینکه برای ساعت 8:30 اطلاع دادیم مع‌ذالک هنوز نیامده‌اند.
پزشکپور: تأمل بفرمایید تا بیایند. ما برای چه کسی صحبت کنیم؟
مهندس ارفع: اجازه بدهید تا چند دقیقه دیگر می‌رسند.
رئیس مجلس: قاعدتا باید می‌آمدند، ولی متأسفم که هنوز نیامدند.
پزشکپور: مگر کار معاون پارلمانی و وظیفه او این نیست که در جلسات علنی و کمیسیون‌ها شرکت کند!
در این موقع آقای امیرحسین فولادوند، که به عنوان ناطق قبل از دستور پشت تریبون قرار داشت، ضمن اشاره به هیئت نمایندگان دولت گفت: البته بین مجلس و دولت جدایی نیست خصوصا که من ارواح آنها را در اینجا می‌بینم و با اجازه ارواح عزیزشان سخن می‌گویم! چه باید کرد همیشه تله‌پاتی چنین است.
 

حقوق ملت ایران

سپس به ترتیب آقایان محسن پزشکپور، لیدر فراکسیون پارلمانی حزب پان‌ایرانیست، و دکتر حبیب دادفر، عضو فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین، پیرامون حفظ حقوق ملت ایران در بحرین و خلیج فارس مطالب مشروحی بیان داشته و لزوم ریشه‌کن شدن نفوذ امپریالیسم از بحرین را یادآور شدند.
در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی چند لایحه دولت مطرح شد و به تصویب رسید. آقای محمد فضائلی، عضو فراکسیون پارلمانی حزب مردم، سؤالی به شرح زیر تقدیم داشت:
ریاست معظم مجلس شورای ملی
متمنی است به جناب آقای نخست‌وزیر اطلاع داده شود تا برای پاسخ گفتن به سؤال زیر به مجلس شورای ملی تشریف بیاورند:
1. اکنون که بیش از نُه ماه از صدور فرمان مطاع شاهنشاه آریامهر درباره انقلاب اداری می‌گذرد تاکنون در اجرای این فرمان همایون چه اقدام انقلابی از طرف دولت صورت گرفته و نتایج آن چه بوده است؟
2. برنامه دولت در اجرای کامل اصل 12 انقلاب چیست؟ این برنامه متضمن مراحل مختلفی است؛ تمنا دارد ضمن توضیح آن، مدت انجام هر یک از مراحل را به استحضار مجلس شورای ملی برسانند.
محمد فضائلی
آقای دکتر فضل‌الله صدر، عضو فراکسیون پارلمانی حزب پان‌ایرانیست، نیز سؤالی به شرح زیر تقدیم مجلس ملی نمود.
ریاست محترم مجلس شورای ملی
خواهشمند است مقرر فرمایید که وزیر آب و برق در مجلس شورای ملی حضور یافته و به پرسش‌های زیر پاسخ گوید:
1. علت خاموشی‌های مکرر و گسترده شهر تهران چه می‌باشد؟
2. چرا تاکنون برای جلوگیری از این‌گونه حوادث پیش‌بینی‌های لازم به عمل نیامده است؟
3. نسبت به تعقیب و یا تغییر مسئولین و متصدیان امر چه اقدامی صورت گرفته است؟
4. میزان درآمد و هزینه‌های پرسنلی شرکت منطقه‌ای برق تهران از تاریخ تأسیس تاکنون چه مبلغ می‌باشد؟
با احترام، دکتر فضل‌الله صدر[5]
 

«تیمور بختیار به ایران تحویل می‌شود»؟!

جراید امروز کشور نوشتند: کلیه خبرگزاری‌های خارجی امروز گزارش دادند که مقامات قضایی لبنان تصمیم گرفته‌اند تیمور بختیار را به ایران تحویل دهند. خبرگزاری آسوشیتدپرس دراین‌باره چنین گزارش می‌دهد:
مقامات مطلع در لبنان اظهار داشتند که تصمیم استرداد بختیار به ایران توسط ابوخیر، دادستان بیروت، گرفته شده و سپس به سلیمان افرنجیه، وزیر دادگستری لبنان، ابلاغ گردیده است.
این مقامات اضافه نمودند که موضوع استرداد تیمور بختیار به ایران در شورای وزیران لبنان مورد بحث و بررسی قرار گرفته و سپس تصمیم نهایی درباره آن اتخاذ خواهد شد.
هیچ یک از خبرنگاران تا آخرین ساعت نتوانستند با ابوخیر و یا وزیر دادگستری تماس بگیرند، ولی یکی از دو تن وکلای مدافع بختیار گفت که بختیار به طور غیر رسمی از تصمیم مبنی بر استرداد وی به ایران آگاهی یافته است. امیر زندنیا، یکی از همراهان تیمور بختیار، نیز مشمول تصمیم دولت لبنان خواهد بود.
منابع مطلع لبنانی و وکیل مدافع او افزودند که دولت لبنان پیش از استرداد بختیار به ایران باید شرایطی را بپذیرد. هیچ گونه توضیحی در این شرایط داده نشده، لیکن طبق اظهار منابع لبنانی انتظار می‌رود که دولت لبنان تقاضا نماید که با بختیار بدرفتاری نشود و محکومیت شدید درباره وی اعمال نگردد.
بختیار و امیر زندنیا در اوایل ماه مه گذشته هنگام ورود به خاک لبنان دستگیر گردیدند. علت دستگیری آن دو حمل اسلحه به طور قاچاق بوده است، اما دولت ایران با اتهام اینکه بختیار مسئول کشتارهایی هنگام تصدی معاونت نخست‌وزیری‌اش در 1959 در ایران می‌باشد، از دولت لبنان تقاضای استرداد وی را نمود. دادگاه نظامی لبنان هنوز قانون ویژه‌ای در مورد حمل اسلحه قاچاق ندارد.
 

گزارش رویتر

مقامات قضایی لبنان امروز از تقاضای دولت ایران در مورد تحویل تیمور بختیار، معاون سابق نخست‌وزیر ایران، پشتیبانی کردند. بختیار اکنون به اتهام کوشش برای قاچاق اسلحه گرم به لبنان بازداشت است.
یک منبع قضایی گفت: این تصمیم توسط دادستان دادگاه استیناف گرفته شده است. این منبع گفت: مع‌ذالک تصمیم دادستان فقط به منزله یک توصیه به کابینه به‌شمار می‌رود و تصمیم نهایی را باید کابینه اتخاذ کند.
این منبع گفت: توصیه تحویل بختیار به ایران مشروط است. وی توضیح بیشتری دراین‌باره نداد. دولت ایران در تقاضای خود برای تحویل بختیار، او را به ارتکاب جرایم قتل و قصد قتل، که به نظر دولت ایران جرایم عادی هستند، متهم کرده است. بختیار هنگام بازجویی گفته است که دولت ایران به دلایل سیاسی تقاضای تحویل او را کرده است و این تقاضا باید رد شود، ولی منابع قضایی تأکید کردند که پس از رسیدگی‌های قضایی معتقد شده‌اند که اتهام وارده از طرف دولت ایران به تیمور بختیار غیرسیاسی است.[6]
 

اعتراض ایران به شرکت بحرین در فدراسیون خلیج فارس

عبدالحسین حمزاوی، معاون مطبوعاتی وزارت امور خارجه، دیشب طی یک بیانیه مطبوعاتی که در اختیار مطبوعات داخلی و خبرگزاری‌های خارجی قرار گرفت، به طور رسمی نظریه دولت ایران را درباره تشکیل فدراسیون شیخ‌نشین‌های خلیج فارس اعلام کرد.
در این اعلامیه تأکید گردیده که شرکت بحرین در فدراسیون خلیج فارس برای دولت ایران قابل قبول نیست و تشکیل این فدراسیون ساخته و پرداخته دست استعمار و همان سیاست‌های معلوم و قدیمی است. این دومین بار است که معاون مطبوعاتی وزارت امور خارجه عکس‌العمل و نظریه دولت شاهنشاهی ایران را در قبال تشکیل اتحادیه‌ای از امارات خلیج فارس به طور رسمی طی بیانیه‌ای اعلام می‌دارد.
متن بیانیه معاون مطبوعاتی وزارت خارجه بدین شرح است:
در دو روز اخیر اخباری راجع به اجتماع شیوخ خلیج فارس در امارت ابوظبی به منظور پایه‌گذاری به اصطلاح کنفدراسیونی منتشر گردیده. در این باب باید گفته شود که به طور کلی دولت شاهنشاهی ایران همواره مخالفت خود را با استعمار و شبه‌استعمار و هر گونه مظاهر و تجلیات آن اعلام کرده است.
از طرف دیگر تشکیل به اصطلاح کنفدراسیونی از امارات خلیج فارس که جزایر بحرین را یکی از اعضای آن قرار می‌دهند، برای دولت ایران به هیچ وجه قابل قبول نیست. به عقیده دولت شاهنشاهی در وضع فعلی تشکیل این به‌اصطلاح کنفدراسیون فرمایشی، که ساخته و پرداخته استعمار می‌باشد، دنباله همان سیاست‌های معلوم قدیمی است که آثار آن روشن بوده و قیافه مصنوعی که با عجله و شتاب‌زدگی به آن داده شده است به‌خوبی نشانه ماهیت فرمایشی و استعماری آن می‌باشد.
 

به دنبال توافق

بر اساس این گزارش، عکس‌العمل دولت ایران به دنبال توافقی است که دیروز شیوخ نه‌گانه در مورد تشکیل به‌اصطلاح فدراسیونی از امارات خلیج فارس به عمل آوردند.
در این زمینه خبرگزاری‌های بین‌المللی از ابوظبی خبر دادند که شیوخ خلیج فارس پس از یک جلسه نود دقیقه‌ای نسبت به موفقیت مذاکرات خود برای تشکیل یک فدراسیون از نُه شیخ‌نشین اظهار خوش‌بینی کردند و گفتند که کار تشکیل فدراسیون به‌خوبی پیشرفت می‌کند. در همین جلسه قطعنامه‌ای با هشت ماده به تصویب شورای عالی کنفدراسیون، که مرکب از کلیه شیوخ خلیج فارس است، رسید.
یکی از مواد قطعنامه‌ها بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه این است که شیوخ خلیج فارس یک شخصیت مصری به نام دکتر احمد عبدالرزاق آل سنحونی را به سمت کارشناس حقوقی فدراسیون تعیین کرده‌اند. وی مأموریت یافته است که اساسنامه فدراسیون را تهیه کند. همچنین یک کمیته رابط با شرکت عضوی از هر یک از شیوخ تشکیل خواهد شد و با کارشناس مصری در تماس دائم خواهد بود.[7]
 

اولین ناوشکن ایران در انگلیس ساخته شد!

امروز این اطلاعیه از طرف نیروی دریایی شاهنشاهی انتشار یافت: روز ۳ مردادماه ۱۳۴۷ اولین ناوشکن ایران، که در کارخانجات واسپر انگلستان ساخته و به نام نیای جهان پهلوان ایران رستم دستان (سام) نام‌گذاری شده، دارای ظرفیت ۱۲۰۰ تُن با سرعت ۴۰ گره، مجهز به کلیه سلاح‌های سنگین و موشکی و دستگاه‌های مخابراتی و الکترونیکی بسیار مدرن است در بندر سانهمپتون در حضور والاحضرت شاهدخت شهناز پهلوی به آب انداخته خواهد شد.
در آغاز تیمسار دریاسالار رسایی، فرمانده نیروی دریایی شاهنشاهی، به حضور والاحضرت خیر مقدم خواهد گفت. آن‌گاه در اجرای اوامر مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران با رعایت شعائر مذهبی و ملی، والاحضرت با رها نمودن شیشه گلاب به دماغه کشتی (به جای شیشه شامپاین که در مراسم به آب انداختن کشتی‌ها مرسوم است)، ناوشکن به آب رفته پس از پهلو گرفتن ناو به اسکله فرمانده و افسران ناو برای تیمن اول، کتاب آسمانی قرآن مجید و تمثال شاهنشاه آریامهر و پرچم سه رنگ ایران و نقل و نبات بر روی ناو خواهند برد و به همین مناسبت مجلس میهمانی در سالن شهرداری سانهمپتون برگزار می‌گردد.[8]
 

پنج‌هزار تُن برنج وارد می‌شود

طبق تصویب‌نامه هیئت وزیران، به فروشگاه فردوسی اجازه داده شد در مقابل صدور گندم، پنج‌هزار تُن برنج از خارج وارد کند.
به قرار اطلاع قیمت برنج در شمال حدود دو تا سه ریال تنزل کرده و علت آن نیز ورود برنج از خارج بوده است.[9]
 

جلسه فوق‌العاده سنا

مجلس سنا در ساعت 10 بامداد فردا بنا به تقاضای دولت جلسه فوق‌العاده خواهد داشت.
در این جلسه چهار لایحه دولت مورد بررسی قرار خواهد گرفت که مهم ترین آن لایحه تشکیل سازمان جغرافیایی کشور و تأمین بودجه سازمان شاهنشاهی است.[10]
 

رئیس دانشکده هنرهای زیبا

امروز هیئت امنا پیشنهاد رئیس دانشگاه تهران را مبنی بر ریاست مجدد مهندس سیحون در دانشکده هنرهای زیبا تصویب کرد و نام‌برده برای سومین دوره به ریاست دانشکده هنرهای زیبا انتخاب گردید.
همچنین در جلسه امروز پیشنهاد دانشگاه تهران برای مخارج معالجه دکتر معین در کانادا تصویب شد و مخارج وی در متمم بودجه دانشگاه منظور و پرداخت خواهد شد.[11]
 

سفر وزیر آبادانی و مسکن

بامداد امروز آقای دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، به اتفاق آقای بهمن میکده، معاون، و چند تن از مهندسان آن وزارت برای بازدید از فعالیت‌های ساختمانی و عمران روستایی در فرمانداری مستقل زنجان و استان آذربایجان شرقی عازم آن مناطق گردید.[12]
 

بخشنامه دولت درباره مکاتبات اداری!

روزنامه «خراسان» نوشت: دولت طی بخشنامه‌ای به کلیه وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی اعلام کرد که از این پس در مکاتبات اداری باید از به کار بردن عنوان دکتر و مهندس خودداری نمایند.
عنوان دکتر از این پس در مکاتبات اداری فقط اختصاص به پزشکان دارد.
این اولین دفعه‌ای است که در ایران اقدام به صدور چنین بخشنامه‌ای شده است و قرار است از امروز مفاد بخشنامه دولت در همه سازمان‌های دولتی به مورد اجرا گذاشته شود.[13]
 

از خاموشی‌های گسترده تا وضع مغشوش تلفن!

روزنامه خراسان نوشت: شکایاتی که در تهران در این اواخر از پاره‌ای دستگاه‌ها مثل برق و تلفن یا اتوبوس به مراجع مربوط رسیده قابل توجه بوده است.
میزان خاموشی‌های متناوب در شب‌های هفته گذشته تاکنون طی ماه‌ها و حتی یکی دو سال اخیر سابقه نداشته است.
در تهران وضع تلفن نیز کاملا مغشوش است و در ساعات وسط روز ممکن نیست شماره‌ای را به سهولت و به طور دلخواه گرفت و مکالمه نمود.[14]
 

اهمال شهرداری در انجام وظایفش ضرب‌المثل شده است!

روزنامه «خراسان» نوشت: از موارد شکایات جدید مردم تهران یکی هم شکایات متواتری است که از دستگاه‌های اجرایی شهرداری می‌رسد.
این شکایات مربوط به اموری از قبیل آسفالت، رفت و روب، نظافت شهر و وجود سگ‌های ولگرد است که امسال در تهران تعداد آن هم افزایش یافته و به طور کلی شهرداری تهران جدیت و حرارتی نسبت به دفع و رفع آنها مثل سابق نشان نمی‌دهد و بر روی هم اهمال مکرر این دستگاه در این اواخر در اغلب محافل ضرب‌المثل شده است.[15]
 

مشکل گوشت به جاهای باریک می‌کشد!

«خراسان» نوشت: مسئله گوشت در تهران کم کم به صورت حادتری جلوه می‌کند و سروصدای قضیه به دستگاه‌های قضایی و اجرایی نیز کشیده است.
در تهران گفته شده است امکان دارد ظرف روزهای آینده عده‌ای که به هر طریق دست‌اندرکار مسئله گوشت پایتخت بوده و یا هستند تحت تعقیب شدید قرار خواهند گرفت.
شکایاتی که در روزهای اخیر از جانب دسته‌های مختلف در مورد گوشت واصل شده نیز از حیث کمیّت و کیفیت جالب بوده است.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 18 تیر 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، 18 تیر 1347، ص 24.
[2]. همان‌جا.
[3]. همان‌جا.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان، صص 21 و 24.
[6]. همان، صص 1 و 21؛ آیندگان، 18 تیر 1347، ص 1.
[7]. اطلاعات، 18 تیر 1347، صص 1 و 21؛ آیندگان، 18 تیر 1347، صص 1 و 2.
[8]. اطلاعات، 18 تیر 1347، ص 21. 
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. خراسان، 18 تیر 1347، ص 12. 
[14]. همان، ص 10. 
[15]. همان‌جا.
[16]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcezo8w.jh8nvi9bbj.html
iichs.ir/vdcezo8w.jh8nvi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما