کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

4 خرداد 1347

4 خرداد 1404 ساعت 14:31

شاه در مصاحبه با «ایران تریبون»: تهدیدی که ما را وادار به پیوستن به سنتو کرد دیگر وجود ندارد!/ افراد نباید حق داشته باشند به هم‌وطنان خود و به کشورشان خیانت کنند!/ استانداران عازم تهران شدند/ شورای همکاری مردم و سازمان‌های ورزشی کشور/ افزایش فروشندگی‌های مواد نفتی در روستاهای کشور/ معاون رادیو ایران/ وزیر دربار به شیراز رفت/ اعلامیه مشترک ایران و مجارستان/ قطع برنامه‌های موسیقی رادیو/ قاتلی در زاهدان به دار آویخته شد/ مارشال زاخارف در آبادان/ شیلات دویست کارمند استخدام می‌کند/ ایران از آمریکا اسلحه می‌خرد



شاه در مصاحبه با «ایران تریبون»: تهدیدی که ما را وادار به پیوستن به سنتو کرد دیگر وجود ندارد!

جراید امروز کشور نوشتند: شاهنشاه آریامهر در مصاحبه‌ای با یوسف مازندی، نماینده خبرگزاری یونایتدپرس در ایران و مدیر هفته‌نامه انگلیسی‌زبان «ایران تریبون»، به تشریح سیاست‌های داخلی و خارجی ایران پرداخته و فرمودند: «روابط ایران با غرب به‌تدریج تغییر کرده است و این سیاست مستقل ملی[1] بر اساس منافع ملت استوار است».
شاهنشاه اظهار فرمودند: «ما سیاست فعلی خود را یک سیاست مستقل ملی می‌دانیم. معنی آن این است که فقط کاری را انجام می‌دهیم که کاملا به نفع ملت و مملکت باشد و نمی‌توانم بگویم که بین کشور من با کشورهای غربی و شرقی مسائلی وجود دارد؛ زیرا این مسائل تابع سیاست کلی ماست و ما سیاست خود را مطابق سیاست سایر کشورها تنظیم نمی‌کنیم.
اعمال ما فقط متوجه و تحت تأثیر سیاست ملی ماست که شرح دادم و بنابراین مسائلی وجود ندارد؛ زیرا با کشورهای شرقی ما یک روابط احترام متقابله و استقلال داریم و من پیشنهاد کرده‌ام که در زمینه همزیستی مسالمت‌آمیز گامی جلوتر بنهیم و در بسیاری زمینه‌ها همکاری کنیم.
روابط ما با غرب بالاخره تغییر کرده به نحوی که ما احساس می‌کنیم که اکنون هر چه بیشتر از منافع خود به‌تنهایی دفاع کنیم و ظواهر گذشته کشورهای غربی که گاهی اوقات جنبه امپریالیستی دارد، مدتی است ناپدید شده است.
در مورد کشورهای عربی ما واقعا مشکلی نداریم مگر آنها اشکالی به‌وجود بیاورند. تنها مسئله این است که بعضی از این کشورهای عرب که فعلا موجود هستند و یا در آینده به وجود خواهند آمد، فکر می‌کنند که آنها می‌بایستی جانشین و وارث امپریالیسم کهن بریتانیا بشوند. اگر بخواهند این کار را بکنند، ما مسائلی خواهیم داشت و الا مسائلی میان ما به‌وجود نخواهد آمد.
 

افراد نباید حق داشته باشند به هم‌وطنان خود و به کشورشان خیانت کنند!

مدیر مجله «ایران تریبون» گفت: «ممکن است شاهنشاه سیاست‌های داخلی و خارجی کشور خویش را تشریح فرمایند؟»
افراد نباید حق داشته باشند به هم‌وطنان خود و به کشورشان خیانت کنند. نمی‌دانم افرادی که حتی به کشورشان خیانت می‌کنند چگونه می‌توانند به علم و فرهنگ و تمدن خدمت کنند؛ بنابراین با توجه به این مورد ما می‌گوییم که مردم ما از کلیه مواهب آزادی که اکنون موجود است و یا در آینده به‌وجود خواهد آمد برخوردار شوند.
 

پیمان سنتو

پس از آن مدیر مجله ایران تریبون استدعا کرد که معظم‌له درباره سیاست دفاعی ایران و پیمان‌های منطقه‌ای که در حال حاضر موجود است و یا برنامه‌هایی که برای تقویت وضع دفاعی کشور در نظر گرفته شده مطالبی بیان فرمایند. شاهنشاه در پاسخ اظهار فرمودند: «موقعی که به پیمان سنتو پیوستیم ما معتقد بودیم که می‌بایستی دفاع کشور را در یک چنین سازمانی تضمین کنیم، اما سنتو هرگز چنین قدرتی را که بتوان بر آن تکیه کرد به‌دست نیاورد و حتی از ابتدای کار، دوستان آمریکایی ما به عنوان عضو دائم به آن ملحق نشدند؛ بنابراین سنتو فقط باشگاهی بود که ما در آن گرد می‌آمدیم، مذاکراتی می‌کردیم و بعد جدا می‌شدیم بدون اینکه در مورد مسائل و نکته‌های اساسی توافقی حاصل کنیم. خوشبختانه تهدیدی که ما را وادار به پیوستن به پیمان سنتو نمود دیگر وجود ندارد، ولی ما در سنتو باقی می‌مانیم؛ زیرا می‌بینیم که سایر کشورها نیز در پیمان‌های نظامی جمع شده‌اند ولی امیدواریم روزی بیاید که دنیا به قدری امن باشد که دیگر احتیاجی به این پیمان‌ها نباشد و آنها خود به خود منحل گردند، اما این حرف معنایش این نیست که ما حتی یک لحظه هم بتوانیم از دفاع کشور با اتکا به قدرت خود غافل بمانیم. باید بگویم این وضع همچنان ادامه خواهد یافت تا اینکه خلع سلاح عمومی صورت گیرد، ولی تکرار می‌کنم که تا آن زمان حتی یک لحظه هم غافل نیستیم؛ زیرا می‌بایستی به اندازه کافی از خودمان برای دفاع از کشور قدرت داشته باشیم.[2]
 

محمدرضا پهلوی در کنار ذوالفقارعلی بوتو، رئیس‌جمهور پاکستان، هنگام استقرار در جایگاه مخصوص نواختن سرود دو کشور در فرودگاه مهرآباد تهران (اردیبهشت 1352)
چرا اسلام‌آباد از پیمان سنتو خارج شد؟

 

افسران ارشد کشورهای عضو پیمان بغداد در بازدید از تاسیسات اتمی انگلستان
چرا شوروی با پیمان بغداد کنار نیامد؟

 

کنفرانس پیمان بغداد با حضور هیئت‌های نمایندگی ایران، عراق و دیگر کشورهای عضو و ناظر در کراچی
رهاورد پیمان بغداد برای کشورهای خاورمیانه

 
 
 

استانداران عازم تهران شدند

جراید امروز کشور نوشتند: استانداران برای شرکت در کنفرانس استانداران عازم تهران شدند و تا امروز آقایان دکتر کیان‌پور، استاندار کرمان، و یمین افشار، استاندار بنادر جنوب، و ملایری، استاندار مازندران، به تهران آمده‌اند.
بامداد روز سه‌شنبه اولین جلسه کنفرانس استانداران در سالن وزارت کشور و با حضور نخست‌وزیر تشکیل می‌شود.[3]
 

شورای همکاری مردم و سازمان‌های ورزشی کشور

روزنامه «اطلاعات» نوشت: به‌منظور ایجاد همکاری بیشتر میان مردم و سازمان‌های ورزشی کشور یک شورای همکاری به ریاست آقای مهندس ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی، تشکیل شده است.
در این شورا مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، معاون وزارت اطلاعات، رئیس اتاق صنایع و معادن و رئیس اتاق بازرگانی عضویت خواهند داشت.
یکی از هدف‌های اولیه این شورا جلب کمک و حمایت عموم طبقات و سازمان‌های مختلف جهت تأمین اعتبار و وسایل کافی برای ساختمان زمین‌هایی است که به امر شاهنشاه آریامهر و شهبانو فرح در اختیار سازمان گذاشته شده است.[4]
 

افزایش فروشندگی‌های مواد نفتی در روستاهای کشور

گزارش شرکت ملی نفت ایران نشان می‌دهد که جمع فروشندگی‌های مواد نفتی در شرکت‌های تعاونی روستایی و سایر فروشندگی‌های خارج شهر تا تاریخ 28 اردیبهشت‌ماه به ٦٤٧٣ عدد بالغ گردید.
با این ترتیب در ظرف دو هفته اخیر ٢٤ فروشندگی جدید در شرکت‌های تعاونی روستایی کشور و ده فروشندگی جدید در انجمن‌های عمران دهات، تعاونی‌های وابسته به بانک عمران، تعاونی‌های شیلات و خانه‌های انصاف و خارج از شهرها تأسیس گردیده است.[5]
 

معاون رادیو ایران

از طرف آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، آقای منوچهر شیرزاد به معاونت کل رادیو ایران منصوب و مشغول کار شد. آقای شیرزاد در رشته‌های برنامه‌های رادیو و تلویزیون در آلمان و انگلستان مطالعاتی انجام داده است.[6]
 

وزیر دربار به شیراز رفت

آقای علم، وزیر دربار شاهنشاهی و رئیس دانشگاه پهلوی شیراز، برای رسیدگی به امور دانشگاه پهلوی رهسپار شیراز شد.[7]
 

اعلامیه مشترک ایران و مجارستان

اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه که هفته گذشته به دعوت رسمی پیتر جونز، وزیر خارجه مجارستان، در رأس یک هیئت سیاسی از این کشور دیدن می‌کرد، سفر هفت‌روزه خویش را پایان داد و بنا به گزارش خبرنگار سیاسی «اطلاعات» امشب یا فردا به تهران مراجعت خواهد کرد.
در پایان سفر وزیر خارجه، اعلامیه مشترکی در تهران و بوداپست پیرامون مذاکرات وزیران خارجه دو کشور انتشار یافت که در آن از مذاکرات بوداپست پیرامون توسعه مناسبات دو کشور و گسترش بیشتر آن در آینده اظهار رضایت گردید.
اعلامیه مشترک ایران و مجارستان نظریات یکسان یا بسیار نزدیک دو کشور را در مورد بسیاری از مسائل بین‌المللی از جمله مسئله خاورمیانه ابراز می‌دارد و طرفین معتقدند که تخلیه سرزمین‌های اشغالی از قوای اسرائیل مهم‌ترین عامل این مشکل است.
وزیر خارجه ایران از جانب شاهنشاه از رئیس‌جمهوری مجارستان دعوت کردند که از ایران دیدن به عمل آورند و این دعوت با کمال مسرت پذیرفته شد. وزیر خارجه همچنین از وزیر خارجه مجارستان برای دیدار از ایران دعوت کرد.[8]
 

قطع برنامه‌های موسیقی رادیو

برنامه عادی شبکه‌های رادیویی سراسر کشور از ساعت ۶ بعد از ظهر امروز قطع می‌گردد و به جای آن برنامه‌های مختلف مذهبی پخش خواهد شد. این شبکه‌ها از ساعت ۱۲ نیمه‌شب فردا برنامه عادی را آغاز می‌گردد.[9]
سینماهای تهران نیز به مناسبت روز سوگواری از ساعت ۶ بعد از ظهر امروز تا ۶ بعد از ظهر فردا تعطیل خواهند بود.[10]
 

قاتلی در زاهدان به دار آویخته شد

سحرگاه امروز قاتلی در محوطه زندان شهربانی زاهدان به دار آویخته شد. وی موسی شهنوازی نام داشت و ٢٤ ساله بود.
موسی شهنوازی در تاریخ 25 مهر 1345 در خاش مرتکب قتل شخصی به نام عمو جلالی شد و سپس با سرقت چهل رأس گوسفند درصدد قتل شخص دیگری برآمد، ولی مأمورین او را دستگیر کردند.[11]
 

مارشال زاخارف در آبادان

صبح دیروز مارشال زاخارف، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح شوروی، و همراهان وارد آبادان شدند و مورد استقبال تیمسار دریابان، منشی فرمانده نیروی دریایی جنوب، آقای نظام شهیدی، فرماندار آبادان، و جمعی از مقامات شرکت نفت و معاریف قرار گرفت.
مارشال زاخارف مقارن ساعت ۱۱ از پالایشگاه آبادان بازدید کرد و سپس باشگاه آبادان و منازل کارکنان شرکت نفت مورد بازدید وی قرار گرفت.
در ضیافتی که دیشب به افتخار مارشال زاخارف در باشگاه افسران نیروی دریایی ترتیب داده شد مارشال زاخارف بیاناتی ایراد و از پیشرفت‌های زیادی که به رهبری شاهنشاه در کلیه شئون مملکتی به‌وجود آمده است اظهار مسرت نمود.[12]
 

شیلات دویست کارمند استخدام می‌کند

شرکت سهامی شیلات ایران دویست کارمند لیسانسیه به بالا استخدام می‌کند. استخدام این عده برای تکمیل کادر و جایگزین کردن قریب یکصد نفر کارمندی است که در این شرکت به سن بازنشستگی رسیده‌اند و بنا به تصمیم اخیر مجمع عمومی شیلات بازنشسته خواهند شد.
صبح امروز احکام ۲۵ نفر از این کارمندان صادر و ابلاغ گردید و بقیه نیز در ظرف چند روز آینده صادر و ابلاغ خواهد شد.[13]
 

ایران از آمریکا اسلحه می‌خرد 

خبرگزاری‌های خارجی گزارش دادند: وزارت خارجه ایالات متحده امروز اعلام کرد مذاکراتی بین مقامات دولت‌های ایران و آمریکا برای فروش اسلحه در جریان است.
رابرت مک‌کلوسکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: آمریکا تمایل خویش را برای ادامه همکاری نظامی با ایران ابراز نموده و به تقاضای دولت ایران با میل طبیعی نگاه می‌کند.
وی گفت: اصول این برنامه به‌طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته است، ولی از ابراز هرگونه مطلبی در مورد ارقام یا اعتبار مربوط به آن خودداری می‌کنیم.
 
مقامات مطلع در واشنگتن اظهار نظر کردند که مذاکرات بین دو دولت با موفقیت روبه‌رو بوده و نتیجه آن ماه آینده اعلام خواهد شد. ایران هم‌اکنون اقدام به خرید اسلحه از کشورهای دیگر نموده است، ولی قوای دفاعی آن بیشتر مجهز به اسلحه‌های ساخت آمریکا می‌باشد. هدف مذاکرات جاری با مقامات ایالات متحده، خرید سلاح‌های مدرن و پیچیده برای تجهیز نیروی دفاعی ایران است. 
روزنامه‌های نیویورک در این بین مطالبی درباره فروش اسلحه انتشار داده‌اند و اضافه می‌کنند که ایران در پنج تا شش سال آینده سالیانه معادل یکصدمیلیون دلار اسلحه دریافت خواهد کرد.[14] 
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 4 خرداد 1347
 
پی‌نوشت‌‎ها:
 
[1]. نقدهای جدی به رویکرد محمدرضا پهلوی و اصول سیاست خارجی‌اش در دهه 1340 وارد است. در وهله اول باید گفت که سیاست مستقل ملی نیازمند پی‌ریزی و بنیان نهادن حکومتی دموکراتیک و مردم‌سالار است؛ مردم‌سالار از این بابت که هر کشوری با توجه به خودیار بودن نظام بین‌الملل و برای داشتن قدرت چانه‌زنی در عرصه بین‎‌المللی نیازمند حمایت داخلی است. این حمایت وابسته به ارتباط مستحکم دولت و ملت و وجود جامعه مدنی و احزاب قوی است که بتوانند خواست‌ها و نیازهای توده مردم را به رهبران منتقل کنند، اما شیوه حکمرانی محمدرضا کاملا با این اصل در تضاد بود. اصولا سیاست مستقل ملی نه ملی بود و نه مستقل. محمدرضا دیکتاتوری تمام‌عیاری در پیش گرفته بود که اختیار و حاکمیت را از بدنه جامعه سلب کرده بود و اجازه نمی‌داد مردم، که صاحبان اصلی قدرت هستند، اراده خود را محقق سازند؛ به همین دلیل یکی از اصول سیاست خارجی شاه در این مقطع زمانی تکیه بر یک ابرقدرت به نام ایالات متحده بود که یکی از دو ابرقدرت فضای جنگ سرد به‌شمار می‌آمد. در واقع شاه به دلیل اتکا نداشتن به اراده مردم مجبور بود به قدرت خارجی روی آورد و حمایت آمریکا را پایه رژیم سیاسی خود قرار دهد. در همین حال او برای اینکه با اعتراض و خشم ابرقدرت دیگر، یعنی اتحاد جماهیر شوروی، نیز مواجه نشود، مجبور شد امتیازاتی نیز به آنها واگذار کند.
رک: جلال‌الدین مدنی، تاریخ تحولات سیاسی و روابط خارجی ایران، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1370، ص 143.
از سوی دیگر شرط عملی شدن سیاست مستقل ملی در هر کشوری این است که آن کشور بکوشد بیش از آنکه نگاه خود را به بیرون معطوف کند نگاهش به داخل باشد؛ یعنی برای پیشرفت و توسعه در زمینه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، نظامی و تکنولوژیک و استقلال باید به جای نیاز به خارج، نقطه اتکای خود را بر ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های درون بگذارد. این در حالی بود که شاه عکس این عمل را انجام می‌داد. به تعبیری او به جای اینکه به دنبال استقلال از جهان بیرون باشد همواره می‌کوشید نیازهای داخلی را از سریع‌ترین راه ممکن، که همان خرید از خارج بود، تهیه کند. بهترین مثال در این زمینه قراردادهای نظامی و اقتصادی بود که شاه در این مقطع زمانی با آمریکایی‌ها امضا کرد؛ وارداتی که حتی برای استفاده از آن نیاز به ورود مشاوران خارجی بود و شامل حال علم و تکنولوژی نمی‌شد. بدین ترتیب شاه به جای اینکه سیاست مستقل ملی را در پیش گیرد، عملا روالی را در پیش گرفته بود که به وابستگی هر چه بیشتر کشور انجامید. همین وابستگی یکی از پایه‌های اصلی انقلاب اسلامی در سال 1357 گردید و در نهایت با رهبری امام خمینی فرو ریخت.
برای مطالعه بیشتر رک:
سیاست خارجی مستقل ملی: از شعار تا واقعیت
[2]. اطلاعات، 4 خرداد 1347، صص 1 و 21؛ آیندگان، 4 خرداد 1347، صص 1 و 8.
[3]. اطلاعات، 4 خرداد 1347، ص 21.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان، ص 24؛ آیندگان، 4 خرداد 1347، ص 12.
[13]. اطلاعات، 4 خرداد 1347، ص 24.
[14]. همان، ص 1؛ آیندگان، 4 خرداد 1347، صص 1 و 12.
 


کد مطلب: 25935

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25935/4-خرداد-1347

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir