کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۹ اردیبهشت ۱۳۴۷

9 ارديبهشت 1404 ساعت 12:52

تیتو از ایران به شوروی رفت!/ شاه تولد امپراتور ژاپن را تبریک گفت!/ «نطق شاه از منشور حقوق بشر بااهمیت‌تر و بالاتر است»!/ برنامه مسافرت نخست‌وزیر فرانسه/ دبیرکل یونسکو تهران را ترک کرد/ آمارگیری احتیاجات تهران آغاز شد/ شاه و فرح به مشهد می‌روند/ حمله به «تبعیض نژادی» در جلسه امروز کنفرانس حقوق بشر/ کشورهای عربی به تابلوهای تبلیغاتی یونیسف اعتراض کردند/ دولت اقدامات پیشگیری وبا را بررسی کرد/ «به کارمندان فنی نباید کار اداری ارجاع شود»/ نهاوندی نشان کوشش گرفت!/ مذاکرات هیئت چکسلواکی با مقامات وزارت برق



تیتو از ایران به شوروی رفت!

«اطلاعات» نوشت: مارشال تیتو، رئیس‌جمهوری یوگسلاوی، هنگام ترک ایران، طی تلگرافی که به حضور شاهنشاه آریامهر مخابره نمود، از میهمان‌نوازی‌های گرمی که از وی و همسرش در ایران به عمل آمد، تشکر کرد.
رئیس‌جمهوری یوگسلاوی در تلگرام خود خاطرنشان ساخت که هنگام دیدار از ایران، به وی این احساس دست داد که اشتراک وسیعی درباره ضرورت انجام اقدامات لازم جهت حفظ صلح و تحکیم استقلال کشورها، تحقق همکاری بین‌المللی بر اساس تساوی حقوق ملل جهان، بین ایران و یوگسلاوی حکم‌فرماست.
از جانب شاهنشاه نیز تلگرام جوابیه‌ای برای رئیس‌جمهوری یوگسلاوی مخابره شد.
شاهنشاه فرمودند که این مسافرت در تحکیم روابط دوستانه میان دو کشور از هر جهت مؤثر بود و در جریان مذاکرات، با کمال مسرت احساس کردم که درباره ضرورت اقدامات اساسی جهت تأمین صلح جهانی و ایجاد تفاهم و همکاری بیشتر بین‌المللی بر اساس تساوی حقوق و احترام واقعی نسبت به آزادی کلیه ملل جهان، نظرات مشترک داریم.[1]
«خراسان» نیز نوشت: مارشال تیتو، رئیس‌جمهوری یوگسلاوی، در پایان مسافرت خود به ایران بنا به دعوت رهبر حزب کمونیست شوروی به منظور بازدید از این کشور وارد مسکو می‌گردد.[2]
 

شاه تولد امپراتور ژاپن را تبریک گفت!

جراید امروز کشور نوشتند: از جانب شاهنشاه آریامهر، به مناسبت سالروز تولد اعلیحضرت امپراتور ژاپن، تلگرام تبریکی به توکیو مخابره شد.
شاهنشاه در این تلگرام، سلامت اعلیحضرت امپراتور ژاپن و نیکبختی ملت ژاپن را آرزو کرده‌اند.[3]
 

«نطق شاه از منشور حقوق بشر بااهمیت‌تر و بالاتر است»!

جراید امروز کشور نوشتند: ساعت 10 بامداد امروز، جلسه علنی مجلس سنا به ریاست آقای مهندس شریف‌امامی تشکیل گردید. 
در آغاز، آقای سناتور صفوی با اشاره به نطق افتتاحیه شاهنشاه آریامهر در کنفرانس حقوق بشر گفت: این نطق در سراسر جهان انعکاس مهمی پیدا کرد و مطبوعات در اطراف آن مقالات مؤثری انتشار دادند.
ناطق گفت: آنچه شاهنشاه آریامهر در نطق شیوای خود در جلسه افتتاحیه کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر فرمودند، منشوری است بااهمیت‌تر و بالاتر از منشور حقوق بشر که بیست سال پیش تدوین و تصویب شد. در اعلامیه حقوق بشر، بر روی حقوق سیاسی و اجتماعی بشر تکیه شد، نه روی حقوق اقتصادی. شاهنشاه آریامهر در نطق خود برای تمام ملل جهان و برای کلیه طبقات، خواهان دموکراسی اقتصادی شدند.
ناطق گفت: اهمیت جهانی شاهنشاه آریامهر از آن جهت است که آنچه برای ملت خود می‌خواهند، برای مردم سراسر جهان نیز آرزو می‌کنند و به همین منظور، پرچمدار پیکاری شده‌اند که به موجب آن، جهل در سراسر جهان از بین برود. سناتور صفوی در پایان نطق خود، به نام یک روزنامه‌نگار، از شاهنشاه آریامهر به مناسبت افتخاری که به ملت ایران داده‌اند، تشکر کرد. 
 

تقدیم لوایح 

در این موقع، آقای پرتو، معاون وزارت دادگستری، لایحه تشکیل سازمان بازرسی شاهنشاهی را تقدیم داشت و برای آن تقاضای فوریت نمود. بلافاصله فوریت لایحه مطرح و به تصویب رسید و برای رسیدگی بیشتر به کمیسیون‌ها فرستاده شد. آن‌گاه لایحه تشکیل انجمن‌های شهر و استان مطرح گردید و مورد بررسی قرار گرفت.[4]
  

برنامه مسافرت نخست‌وزیر فرانسه 

جراید امروز کشور نوشتند: برنامه مسافرت ژرژ پمپیدو، نخست‌وزیر فرانسه، به ایران امروز از طرف وزارت امور خارجه انتشار یافت.
نخست‌وزیر فرانسه به دعوت آقای هویدا، روز پنجشنبه 12 اردیبهشت وارد تهران می‌شود و صبح روز بعد، پس از نثار گل به آرامگاه رضاشاه کبیر، از موزه ایران باستان دیدن می‌کند و ناهار را در پیشگاه شاهنشاه آریامهر صرف خواهد کرد.
بازدید از موزه جواهرات سلطنتی، باشگاه بانک ملی و کاخ گلستان از برنامه‌های بعدی نخست‌وزیر فرانسه است.
عصر روز جمعه، آقای ژرژ پمپیدو با آقای هویدا، نخست‌وزیر، ملاقات و مذاکراتی انجام خواهد داد و همان شب در ضیافت شام نخست‌وزیر ایران شرکت می‌کند.
روز یکشنبه هفته آینده، نخست‌وزیر فرانسه برای بازدید از آثار تاریخی اصفهان و شیراز عازم این دو شهر خواهد شد و روز سه‌شنبه پس از بازگشت به تهران، در یک کنفرانس مطبوعاتی، که در سفارت فرانسه تشکیل می‌شود، شرکت می‌نماید.
آقای ژرژ پمپیدو ساعت 10:30 صبح روز سه‌شنبه، تهران را به قصد کابل ترک می‌کند.[5]
خبر دیگر اینکه گاستون دوفر، شهردار مارسی، که قرار بود روز 10 اردیبهشت‌ماه به دعوت شهردار پایتخت به تهران بیاید، طی نامه‌ای از طریق سفارت فرانسه به شهردار پایتخت اطلاع داد که فعلا از مسافرت به ایران منصرف شده است. شهردار مارسی تقاضا کرد تاریخ دیگری برای مسافرت وی به ایران تعیین شود.[6]
 

دبیرکل یونسکو تهران را ترک کرد 

رنه ماهو، دبیرکل یونسکو، که برای شرکت در کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر به تهران آمده بود، دیروز تهران را به سوی پاریس ترک کرد.
دبیرکل یونسکو در مدت اقامت خویش در تهران، علاوه بر شرکت در کنفرانس حقوق بشر، در رأس هیئت نمایندگی یونسکو با مقامات مختلف ایران ملاقات و پیرامون برنامه‌های یونسکو تبادل نظر نمود.[7]
 

آمارگیری احتیاجات تهران آغاز شد 

آمارگیری احتیاجات اجتماعی تهران از امروز به وسیله چهارصد دختر و پسر دیپلمه و لیسانسیه شروع شد و تیمسار صفاری، شهردار تهران، همراه آقایان پیروز، قائم‌مقام شهردار، و مهندس اسکندری، سرپرست سازمان ممیزی تهران، در مراسم آغاز آمارگیری شرکت جستند.
شهردار تهران، رؤسای حوزه‌ها را به اهمیت وظایفی که برعهده دارند، توجه داد و گفت: آماری که شما جوانان تهیه می‌کنید، اساس کارها و برنامه‌های اجتماعی شهر تهران خواهد بود.
هنگامی که شهردار از ساختمان ممیزی خارج می‌شد، جمعی از بانوان ساکن میدان بیست‌وپنج شهریور، درحالی‌که کودکان خود را نیز همراه آورده بودند، از زباله محل شکایت کردند.
شهردار دستور جمع‌آوری فوری زباله‌ها را صادر کرد. در گوشه دیگر این خیابان، روی قطعه زمین بایری، تابلو بزرگی نصب شده بود و روی تابلو نوشته بودند: «این زمین متعلق به شهرداری است و به فروش می‌رسد. طالبین برای انجام معامله به ناحیه شهرداری مراجعه کنند».
مالک این زمین نیز هراسان به شهردار مراجعه کرد و گفت: آقای شهردار، این زمین متعلق به من است و شهرداری روی آن تابلو فروش زده است.
در این موقع، آقای مترجم مدنی، شهردار ناحیه، توضیح داد: این زمین مدت دوازده سال بلاصاحب بود. همین‌که این تابلو را زدیم، سر و کله مالکش پیدا شد و ضمن پرداخت عوارض، برای دیوارکشی آن اقدام کرد. شهردار ناحیه گفت: در حدود ناحیه، روی هر قطعه زمینی که دیوارکشی نشود و مالک آنجا رعایت بهداشت را نکند، تابلوی فروش نصب خواهد شد!
بعد از انجام مراسم آغاز کار، آمارگران برای تهیه آمار در سراسر تهران پراکنده شدند و به هر یک از آنها نقشه‌ای از تهران داده شد که حدود عملیات مأموران در آن مشخص شده بود. اولین اکیپ در ناحیه پنج، آمارگیری خود را از گود عرب‌ها شروع کرد. دومین اکیپ در ناحیه یک، آمارگیری را در بزرگ‌ترین ساختمان‌های تهران آغاز کردند.[8]   
 

شاه و فرح به مشهد می‌روند

جراید امروز کشور نوشتند: بامداد فردا، شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای زیارت مرقد مطهر حضرت رضا(ع) به مشهد عزیمت می‌فرمایند.
اعلیحضرتین ناهار را در باغ ملک‌آباد صرف خواهند کرد و سپس برای افتتاح آرامگاه فردوسی، که تجدید بنا و نوسازی شده، به طوس تشریف‌فرما می‌شوند.
آرامگاه فردوسی، که در سال ۱۳۱۳ توسط رضاشاه کبیر افتتاح شده بود، به علت فرسودگی بنا، از طرف انجمن حفظ آثار ملی تعمیرات اساسی و نوسازی شد.
آقای مهندس شریف‌امامی، رئیس مجلس سنا، آقای دکتر اقبال، رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت، اعضای انجمن آثار ملی، همراه اعلیحضرتین به مشهد و طوس عزیمت خواهند کرد.
در این سفر، شاهنشاه آریامهر آرامگاه امام محمد غزالی را نیز افتتاح می‌فرمایند. خانه‌های سازمانی، پارک آریامهر و بلوار آریامهر در خراسان مورد بازدید اعلیحضرتین قرار خواهد گرفت. شاهنشاه و شهبانو دو روز در خراسان به سر خواهند برد.[9] 
 

حمله به «تبعیض نژادی» در جلسه امروز کنفرانس حقوق بشر

کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر امروز شاهد حملات شدید نماینده کوبا به سیاست‌های تبعیض نژادی در آمریکا و آفریقا بود.
دکتر منوچهر گنجی، نماینده ایران نیز در جلسه کمیته اول این کنفرانس، ضمن حملات شدید به سیاست‌های تبعیض نژادی و جدایی‌طلبی و زجر و آزار آفریقاییان در آفریقای جنوبی، جنوب غربی آفریقا و رودزیا، گزارش خود را در این مورد تسلیم کمیسیون اول کنفرانس نمود.
دکتر گنجی ضمن قرائت گزارش خویش گفت: حکومت آفریقای جنوبی تا امروز در مقابل فشار ملل متحد مقاومت نشان می‌دهد. وی گفت که هنگام تهیه این گزارش در جنوب آفریقا، طی نامه‌هایی از نماینده دائمی دولت انگلستان در رودزیا و دولت آفریقای جنوبی تقاضا نمود که به او اجازه دهند به این کشورها مسافرت کند تا از نزدیک اوضاع را مورد بررسی قرار دهد. مخبر کمیسیون حقوق بشر افزود: متأسفانه نماینده دولت بریتانیا در رودزیا به نامه وی جواب نداد و دولت آفریقای جنوبی نیز تقاضای او را رد کرد.[10]  
 

کشورهای عربی به تابلوهای تبلیغاتی یونیسف اعتراض کردند

نمایندگان کشورهای عربی دیروز یونیسف را که یکی از مؤسسات وابسته به سازمان ملل متحد و برای کمک به کودکان است، سخت مورد حمله قرار دادند.
یونیسف در تابلوهایی که در سرسرای کنفرانس قرار داده، به نصب عکس‌هایی از فعالیت‌های این سازمان مبادرت ورزیده است، اما یکی از عکس‌ها یک سرباز اسرائیلی را نشان می‌داد که دست یک کودک عرب را گرفته است.
در زیرنویس این عکس نوشته شده بود: «همراهی در تمام موارد».
نصب این عکس بر نمایندگان عرب گران آمد و یونیسف را متهم کردند که به تبلیغ برای اسرائیل اقدام کرده است. مقامات یونیسف چند دقیقه پس از این اعتراض، به کندن عکس مذکور مبادرت ورزیدند و غائله پایان یافت.[11]   
 

دولت اقدامات پیشگیری وبا را بررسی کرد 

در جلسه هیئت وزیران که از ساعت 4 بعد از ظهر دیروز به ریاست آقای هویدا، نخست‌وزیر، تشکیل گردید، آقای دکتر شاهقلی، وزیر بهداری، در مورد اقدامات انجام‌شده به منظور جلوگیری از ورود بیماری وبا به کشور و پیشگیری این بیماری که به وسیله وزارت بهداری همچنان دنبال می‌شود، گزارشی داد.
در این گزارش گفته شده است که در طول مرز شرقی کشور و به عمق ۱۵۰ کیلومتر، با تقویت واحدهای بهداری و بهداشتی و اعزام واحدهای اضافی، مایه‌کوبی علیه وبا آغاز شده و در حال پیشرفت است. پیش‌بینی می‌شود با سرعتی که این عملیات پیش می‌رود، تا بیست روز دیگر سراسر این منطقه از لحاظ مایه‌کوبی ساکنان پوشیده خواهد شد.
ضمنا مقررات قرنطینه زمینی، هوایی و دریایی برقرار شده است. در منطقه جنوب کشور، مایه‌کوبی ساکنان جزایر خلیج فارس انجام شده و در بنادر و سواحل، مایه‌کوبی با سرعت ادامه دارد. آزمایشگاه‌های کامل و مجهز در کلیه نقاط مذکور برقرار شده و مراقبت نزدیک به عمل می‌آید.
تا به حال بیمار مبتلا به وبا در کشور دیده نشده است.
وزیر بهداری در گزارش خود به هیئت وزیران گفت: ارتش شاهنشاهی، ژاندارمری و شهربانی کل کشور و همچنین سازمان اجتماعی شاهنشاهی و خدمات جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، همکاری کامل در اجرای این برنامه داشته‌اند. اقدامات وزارت بهداری مورد تأیید هیئت دولت قرار گرفت.[12]
 

«به کارمندان فنی نباید کار اداری ارجاع شود»

به موجب بخشنامه‌ای که از نخست‌وزیری صادر گردید، به کلیه وزارتخانه‌ها و مؤسسات و سازمان‌های وابسته به دولت تأکید شد که از ارجاع کارهای اداری به کارمندان فنی شدیدا پرهیز نمایند.
بر اساس بخشنامه مذکور، سازمان امور اداری و استخدامی کشور مأموریت یافته است آمار کارمندان فنی را تهیه نماید.
دولت جهت اجرای برنامه آبادانی چهارم، احتیاج به هشتادهزار نفر مهندس و متخصص و کارشناس در سطح بالا دارد و به همین جهت از افراد فنی موجود حداکثر استفاده به عمل خواهد آمد. سازمان امور اداری و استخدامی کشور با بررسی‌هایی که روی اوراق تطبیق کارمندان رسمی و اوراق تبدیل کارمندان غیررسمی به عمل می‌آورد، کارمندان فنی و تکنیسین‌ها و مهندسین و پزشکان را بر اساس نوع رتبه‌ای که دارند، مجزا می‌نماید و آمارگیری خواهد کرد.
 

انتقال به شهرستان‌ها

دولت برای استفاده بیشتر از کارکنان فنی خود اقدامات وسیعی به‌عمل خواهد آورد و به‌طور کلی ترتیبی داده خواهد شد که پزشکان، مهندسان، متخصصان فنی و کارشناسان موجود در دستگاه‌های دولتی و وابسته، در رشته‌های مورد تخصص خود انجام وظیفه نمایند.
یک مقام دولتی امروز اظهار داشت: متأسفانه تاکنون گروه کثیری از کارکنان فنی دولت در امور غیرتخصصی خود به اشتغال گمارده شده‌اند.
این اشکال بیشتر از آنجا ناشی شده است که بسیاری از کارکنان فنی دولت از رفتن به خارج از مرکز امتناع داشته‌اند و چون شغلی متناسب با تحصیلات و تخصص آنها در مرکز وجود نداشته است، به‌ناچار کارهای اداری را پذیرفته‌اند. در آینده کلیه افراد فنی دولت باید به کار فنی خود بپردازند و در صورت لزوم از تهران خارج شوند و به شهرستان‌ها و دهات منتقل گردند.
وزیر کشاورزی چندی قبل رسما اعلام داشت که برای استفاده کامل از مهندسان وزارتخانه خود، آنها را به شهرستان‌ها اعزام خواهد داشت و پشت‌میزنشینی برای کارمند فنی موقوف خواهد شد.[13]
 

نهاوندی نشان کوشش گرفت!

روزنامه «خراسان» نوشت: به فرمان شاهنشاه آریامهر و استدعای شهربانی کل کشور آقای دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، به دریافت یک قطعه نشان درجه یک کوشش مفتخر گردید.[14]
 

مذاکرات هیئت چکسلواکی با مقامات وزارت برق

اعضای هیئت بازرگانی چکسلواکی دیروز با مقامات وزارت برق ایران مذاکرات مفصلی به عمل آوردند و راجع به روابط فیمابین گفت‌وگوهایی انجام دادند.
در این گفت‌وگوها توسعه برق ایران مورد نظر طرفین قرار گرفت و قرار شد در این مورد در آینده تصمیمات جدی‌تری اتخاذ گردد.[15]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 9 اردیبهشت 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۰.
[2]. خراسان، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۱.
[3]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۰.
[4]. همان‌جا. حس تملق‌دوستی شاه و چاپلوس‌پروری او زمینه‌ساز آن شده بود که مقامات و رجال دوره پهلوی از جمله نمایندگان مجلسین در سخنرانی‌های خود در مجلس و یا سنا بخش زیادی از وقت این مجالس را به تعریف و تمجیدهای خنده‌دار از شاه اختصاص دهند!
اسدالله علم، وزیر دربار که یکی از شاخص‌ترین مقامات چاپلوس و متملق دوره پهلوی بود، در خاطرات 12 فروردین 1349 خود به علاقه شاه نسبت به این مسئله اشاره کرده و نوشته است: «علیا‌حضرت را از بیمارستان همراهی کردم. بعد از ناهار، ‌شرفیاب شدم و از جمله مسائل،‌ از ایشان پرسیدم،‌ "اعلیحضرت اجازه می‌فرمایند نخست‌وزیر و وزیر خارجه را رسما توبیخ کنم؟ چون در محضر اعلیحضرت به‌هیچ‌وجه ادب و احترام لازم را به‌جا نمی‌آورند". پاسخ داد: "از تربیت آمریکایی‌شان چه انتظار دیگری داری. مع‌هذا،‌ بهتر است به آنها یادآوری کنی که وظیفه‌شان چیست". جواب دادم: "ای کاش من هم مثل اعلیحضرت می‌توانستم گناه را به گردن تربیت آنها بگذارم. بنده تردید ندارم که آنها می‌خواهند به دیگران ثابت کنند چه افراد مهمی هستند". شاه خندید و گفت: "نه موافق نیستم،‌ ندیدی چطور وقتی با اردشیر دست می‌دهم،‌ جلوی من زانو می‌زند؟" عرض کردم: "این نوع ادای احترام، همان اندازه بد است که زیاده‌روی در جهت مخالفش. آخرین باری که در پاریس بودیم، اردشیر همین کاری را که فرمودید کرد و یکی از خبرنگاران فرانسوی از من پرسید: شاه ایران به عنوان رهبری اصلاح‌طلب و دموکرات شناخته شده؛ آن وقت چگونه می‌تواند تحمل کند که یکی از وزرایش در مقابل او این چنین زانو بزند و به خاک بیفتد." شاه اصلا‌ از این حرف خوشش نیامد و گفت: "حق بود به او می‌گفتی که اردشیر رعایت سنّت‌های ملی مملکت را می‌کند!" باورنکردنی است که تا چه حد تملق و چاپلوسی می‌تواند حتی باهوش‌ترین آدم‌ها را هم کور کند...» رک: اسدالله علم، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیراسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو،‌ بهار 1371، صص 18ـ19.
 
دست‌بوسی اردشیر زاهدی
دست‌بوسی به‌شیوه شوالیه‌های لویی چهاردهم
شماره آرشیو: 356-115ز
 
[5]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۰.
[6]. آیندگان، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص 10.
[7]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۰.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، ص ۱۷؛ خراسان، 9 اردیبهشت 1347، ص 1.
[10]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص .۱۷
[11]. همان‌جا؛ آیندگان، 9 اردیبهشت 1347، صص 1 و 11.
[12]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۱۷؛ خراسان، 9 اردیبهشت 1347، ص 1.
[13]. اطلاعات، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۱.
[14]. خراسان، ۹ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۱.
[15]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25903

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25903/۹-اردیبهشت-۱۳۴۷

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir