«حضور شهید آیت‌الله مهدی شاه‌آبادی در مسجد جامع رستم آباد، زمینه‌ها و پیامدها» در گفت‌وشنود با دکتر علی‌اکبر ولایتی؛

تلاش بی‌وقفه او، به ایجاد پایگاهی برای مبارزه منتهی شد

دکتر علی‌اکبر ولایتی در عداد آن طیف از جوانانِ انقلابی رستم‌آباد شمیران است که در آغاز دهه 1350، برای امامت جماعت شهید آیت‌الله مهدی شاه‌آبادی در مسجد آن منطقه کوشیدند. اینک پس از سپری شدن 54 سال از آن رویداد، روایت وی از زمینه‌ها و پیامدهای آن دعوت، خواندنی می‌نماید
تلاش بی‌وقفه او، به ایجاد پایگاهی برای مبارزه منتهی شد

پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
 

انتخاب هوشمندانه؛ چرا جوانان شمیران به دنبال شهید شاه‌آبادی رفتند؟

به عنوان نخستین سؤال، بسترهای حضور شهید آیت‌الله مهدی شاه‌آبادی در مسجد جامع رستم‌آباد، چگونه مهیا شد؟

بسم الله الرحمن الرحیم. شهید آیت‌الله حاج آقا مهدی شاه‌آبادی، به سال 1351، به‌عنوان امام جماعت به مسجد جامع رستم‌آباد تشریف آوردند. چند ماه قبل از آنکه ایشان بیایند، مرحوم شیخ محمدتقی رستم‌آبادی نوه مرحوم حاج آخوند رستم‌آبادی ــ که سال‌ها امام جماعت مسجد رستم‌آباد بودند ــ از دنیا رفتند. بعد از فوت ایشان، با توجه به اینکه جامعه در آستانه اوج‌گیری انقلاب اسلامی بود، ما یک عده از جوانان آن زمانِ رستم‌آباد، در پیِ این بودیم که جانشین مرحوم رستم‌آبادی اهل مبارزه باشد؛ بنابراین برخی از روحانیون مبارز و علاقه‌مند به حضرت امام در منطقه شمیران، توصیه کردند که اگر از حاج آقا مهدی شاه‌آبادی درخواست کنیم که به این مسجد تشریف بیاورند، در شکل‌گیری و توسعه مبارزات در منطقه بسیار مفید خواهد بود. در آن زمان در رستم‌آباد، دو طیف کاملا متمایز حضور داشتند: یک طیف از کسانی تشکیل می‌شد که طرفدار رژیم گذشته بودند و طیف دیگر از اشخاصی که مخالف آن بودند. ما همه نگرانی‌مان این بود که نکند طرف مقابل از فرصت استفاده کند و فردی را به آنجا بیاورد که یا آدم بی‌تفاوتی باشد یا طرفدار رژیم؛ لذا دست به دامان برخی روحانیون انقلابی شدیم و آنان نیز
آقای شاه‌آبادی را توصیه کردند و این کار نیز به‌سرعت انجام شد.

مسجد رستم‌آباد؛ کانون رسانه‌ای و آموزشی نهضت در شمیران

حضور ایشان در منطقه رستم آباد، چه تأثیراتی بر فضای فرهنگی و سیاسیِ حاکم بر آن گذاشت؟

شهید شاه‌آبادی پس از آنکه به رستم‌آباد آمدند، در شرایطِ آن تحولی ایجاد کردند. از طرفی و به‌طور طبیعی، طیف مقابل (یعنی طرفداران رژیم گذشته)، علیه ایشان شروع به فضاسازی کردند. متقابلا گروه انقلابی هم از شهید حمایت می‌کردند و با توجه به شهامت ایشان و خلوص کهنسالان و نیزِ جوانانِ معتقد به اسلام، مبارزه و راه حضرت امام، به‌تدریج مخالفان ضعیف شدند. ضمنا برای اینکه از طرف دستگاه گفته نشود که حامیان آقای شاه‌آبادی فقط یک عده جوان هستند و چون از طرف اوقاف هم اجبار کرده بودند که هر مسجد باید هیئت امنا داشته باشد (و این مسئله هم به این دلیل بود که رژیم می‌خواست دست‌نشاندگان خودش را به‌عنوان هیئت امنای مساجد جا بیندازد تا بتواند آنها را کنترل کند)، ما یک هیئت امنا در مسجد رستم‌آباد انتخاب کردیم مرکب از پنج نفر افرادِ مسنّی که از معتقدان به مبارزه و تابع خط امام بودند و این پنج نفر را به‌عنوان هیئت امنای مسجد، به اوقاف معرفی کردیم. با تلاشی که برای انتخاب افراد صالح صورت گرفت، این حربه از دست رژیم خارج شد. در نتیجه آقای شاه‌آبادی، حتی در اوقاتی که در زندان و تبعید بودند، در میان مردم آن منطقه، به‌عنوان امام جماعت و رهبر انقلابیونِ شرق شمیران شناخته می‌شدند. به عبارت دیگر، اگر آقای شاه‌آبادی به زندان و تبعید می‌رفتند، دستگاه یا طیف طرفدار دستگاه نمی‌توانست شخص دیگری را جانشین ایشان کند و با نفوذی که این هیئت داشت، چنین کاری برای آنها ممکن نبود.
 
علی‌اکبر ولایتی
 

از
فعالیت‌های انقلابی شهید شاه‌آبادی در مسجد، به مواردی اشاره کنید.

ایشان تازه‌ترین اعلامیه‌ها و نوارهای سخنرانی حضرت امام را می‌آوردند و در آنجا تکثیر و توزیع می‌نمودند. علاوه بر این کتابخانه‌ای درست کردند که آثار شاخص اسلامی و انقلابی در آن وجود داشت. در اداره این کتابخانه نیز، به افراد انقلابی مسئولیت داده بودند. علاوه بر این توسط شهید و برای دیگر مساجدِ آن منطقه، روحانیون مبارز و انقلابی به‌عنوان امام جماعت انتخاب و معرفی می‌شدند تا جامعه روحانیت مبارز شمیران تقویت شود. خلاصه مسجد رستم‌آباد با توجه به حضور آقای شاه‌آبادی، به یکی از پایگاه‌های انقلاب اسلامی مبدّل شد و همیشه در راه‌پیمایی‌های بزرگ مردم تهران، جمع زیادی از مردم آن منطقه شرکت می‌کردند و ایشان نیز همراه روحانیت مبارز شمیران، کارهای مبارزاتی را سامان می‌دادند.  نقش ایشان در این زمینه، بسیار مهم و مؤثر بود.
 

ایشان در آن مسجد، به چه فعالیت‌های عام‌المنفعه‌ای دست زدند؟

علاوه بر تکمیل ساختمان نیمه‌کاره مسجد، که در دوره حضور شهید شاه‌آبادی صورت گرفت، ایشان صندوق قرض‌الحسنه‌ای را تشکیل دادند که به مشکلات مالی مردم رسیدگی می‌کرد. این صندوق، یک ذخیره مالی برای انقلابیون بود. افرادی که به زندان می‌افتادند، برای کمکِ مالی به خانواده‌هایشان، از امکانات این صندوق استفاده می‌شد. این امر صرفا به منطقه رستم‌آباد نیز محدود نمی‌شد و حتی خانواده انقلابیونی که در شهرستان‌ها به زندان می‌افتادند و شهید شاه‌آبادی آنها را می‌شناختند، از امکانات این صندوق بهرمند می‌شدند.
 


پرونده شهید آیت‌الله مهدی شاه‌آبادی
 
  https://iichs.ir/vdcfxvd0.w6dv0agiiw.html
iichs.ir/vdcfxvd0.w6dv0agiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما