«شهید سیدعباس موسوی، از منظر روحانیون مسیحی لبنان» در گفت‌وشنود با الیاس مطران؛

او همواره مراقب بود که چهره اسلامِ اصیل مخدوش نشود

الیاس مطران در زمره چهره‌های شناخته‌شده مسیحیان لبنان است که عضویت تریبون وحدت ملی این کشور را نیز بر عهده داشته است. وی در گفت‌وشنود پی‌آمده و از منظری متفاوت، به بازخوانی اندیشه و عمل دبیرکل فقید حزب‌الله لبنان پرداخته و در این میان، به نقش وی در طرح و تأکید بر آرمان فلسطین توجه ویژه مبذول داشته است
او همواره مراقب بود که چهره اسلامِ اصیل مخدوش نشود

پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ 
شما به عنوان یک شخصیت مسیحیِ شناخته‌شده در جامعه لبنان، عملکرد شهید سیدعباس موسوی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در یک کلام باید بگویم که روحانیون مسیحی لبنان هرگز دیدگاه‌های دینی و فلسفی ایشان در مخالفت با پدیده‌هایی که چهره اسلام اصیل را خدشه‌دار می‌کنند، فراموش نخواهند کرد. به نظر من، صهیونیست‌ها حامیِ جریانات افراطی و خشونت‌گرا به نام ادیان هستند. شهید سیدعباس موسوی تلاش می‌کرد با سخنرانی‌های ژرف و شیوای خود، به اوضاع اجتماعی و سیاسی لبنان سروسامان بدهد و انصافا نقش مؤثری را نیز در تحقق این هدف ایفا کرد. رهاورد تلاش‌های او برای کشور، وحدت و همدلیِ هرچه بیشتر بود.
 
در شخصیت ایشان، چه ویژگی‌هایی برجسته می‌نمودند؟
ایشان بسیار فروتن بود و از خودنمایی بدش می‌آمد. رفتاری بسیار ساده و خودمانی داشت و نشانه‌ای از فخرفروشی و تکبّر در او نبود. وی از این نظر، به هیچ‌یک از سیاستمداران و دولتمردان لبنان شباهت نمی‌بُرد! جایگاه، موقعیت و مسئولیت‌های سنگینِ او، هیچ تأثیری بر منش متواضعانه‌اش نداشت و به‌رغم انبوه مشغله‌ها، انسانی مهربان، ساده و خوش‌برخورد بود. سید به‌رغم دیدگاه‌های راهبردی، دورنگری و سایر ویژگی‌های برجسته‌ای که داشت، فوق‌العاده فروتن بود. به مردمش عشق می‌ورزید و همواره برای حل و فصل مشکلات آنان تلاش می‌کرد. مهم این بود که دردهای جامعه را دقیق تشخیص می‌داد و به آنها رسیدگی می‌کرد.
از لحاظ جهان‌بینی دینی و سیاسی، انسانی پرتدبیر و ژرف‌اندیش بود. او با شخصیت منحصربه‌فردی که داشت زمانی که در مقام دبیرکلی حزب‌الله قرار گرفت، رویکرد مقاومت در برابر اشغالگران صهیونیست را متحول کرد. ایشان وظایف و مسئولیت‌های هریک از نهادها را مشخص نمود تا با یکدیگر تداخل پیدا نکنند و هر نهادی، تکالیف خود را به نحو مطلوب انجام دهد.
 
نقش شهید سیدعباس موسوی در فرآیند تلاش‌ برای آزادسازی فلسطین را چطور می‌بینید؟
شهید سیدعباس موسوی
علاوه بر رهبری حزب‌الله و مقاومت اسلامی لبنان، مسئولیت دفاع از آرمان و حقوق ملت فلسطین و لزوم تلاش برای آزادی تمام سرزمین‌های اشغالی را نیز برعهده گرفته بود. او معتقد بود که مسجدالاقصی، بیت‌المقدس، تمام اماکن مذهبی شهر قدس و سراسر سرزمین‌های اشغالی، متعلق به فلسطینی‌هاست و این موضع اصولی را همواره و در همه جا بیان می‌کرد و به شکل مداوم درباره عواقب عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی هشدار می‌داد؛ گویی می‌دانست توطئه‌هایی برای به سازش کشاندن دولت‌های عرب در کار است. او در زمره اولین کسانی بود که سازش با رژیم صهیونیستی را مردود و خیانت قلمداد کرد.
 
 سیدعباس موسوی
 
 
به نقش برجسته ایشان در دفاع از آرمان فلسطین پرداختید. دبیرکل فقید حزب‌الله دراین‌باره، چه اقدامات عملی‌ای انجام داد؟
سیدعباس موسوی در بسیاری از همایش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی که برای پشتیبانی از آرمان فلسطین و انتفاضه برگزار می‌شدند شرکت و با اندیشمندان بزرگ و شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی جهان اسلام و عرب گفت‌وگو می‌کرد؛ از جمله در این مذاکرات، ابعاد و پیامدهای اجلاس مادرید را برای آنها تشریح می‌نمود. در زمانی که گفت‌وگوهای سازش در اسلو ادامه داشت، شهید به رزمندگان مقاومت دستور داد ضربات کوبنده‌ خود بر پیکر دشمن صهیونیستی را گسترش بدهند و آسیب‌های جدی بر آنان وارد نمایند. در اثر این عملیات‌ها ــ که مردم لبنان و منطقه را حیرت‌زده کرد ــ بعضی از پایگاه‌های اشغالگران در نوار مرزی جنوب لبنان آزاد شدند.
 
سال‌ها از شهادت سیدعباس موسوی می‌گذرد. اوضاع لبنان در غیبت وی را چگونه می‌بینید؟
به نظر من سیدعباس موسوی هنوز زنده و تأثیرگذار است و تحلیل‌ها و پیش‌گویی‌های او کاملا تحقق پیدا کرده‌اند؛ گویی وی از حوادث آینده خبر داشت! مثلا در جمع‌آوری اسلحه شبه‌نظامیان وابسته به گروه‌های متخاصم، میان سلاح مقاومت و سلاح شبه‌نظامیان شرکت‌کننده در جنگ‌های داخلی تفاوت قائل بود. وی سلاح مقاومت را برای دفاع از مردم جنوب لبنان لازم می‌دانست و بر بقای آن تأکید فراوان داشت. او در تبیین اهداف واقعی سلاح مقاومت در مقایسه با سلاح دیگران، نقش مهمی را ایفا نمود. سید در سال‌های پایانی، موضوع بخش اشغالی کشتزارهای شبعا در مرز فلسطین اشغالی را مطرح و روی لبنانی بودن این سرزمین و لزوم آزادسازی آن تأکید کرد. بسیاری از محافل لبنانی هم، با این طرح سید اعلام همبستگی کردند. او در این زمینه‌ها، ذهنی خلاق و نظریه‌پرداز داشت و نکات جالبی را طرح می‌کرد.
 


پرونده شهید سیدعباس موسوی
 
  https://iichs.ir/vdci35ar.t1aqv2bcct.html
iichs.ir/vdci35ar.t1aqv2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما