علت استعفای ارسنجانی به روایت نخستوزیر/تلاش میکنیم از سالهای بعد بودجه دولت نیازی به نفت نداشته باشد!/«همه مردم امنیت مالی، جانی و قضایی دارند»!/بر سر برنامه اقتصادی با ارسنجانی اشتراک نظر نداشتیم/دولتها جز اجرای اصلاحات ارضی چاره دیگری ندارند/تیمسار ریاحی وزیر کشاورزی شد/هنوز نمیدانم در وزارت کشاورزی چه خبر است!/ارسنجانی: در وزارت کشاورزی از من خوششان نمیآمد!/تا اقتصاد از یک نقطه اداره نشود موفقیت حاصل نخواهد شد/سپهبد آریانا به فارس میرود/برای عبرت سایرین «آدمکشان حرفهای» به دار آویخته خواهند شد/مشاور کندی در تهران/کشورهای عقبافتاده مثل اروپاییها مهارت ندارند!/به خوبی با مسائل مربوط به شما آشنایی دارم
علت استعفای ارسنجانی به روایت نخستوزیر
عصر دیروز اسدالله علم، نخستوزیر، در یک مصاحبه پیرامون سفر خوزستان، استعفای دکتر ارسنجانی، مسائل مربوط به نفت و مذاکره با «کنسرسیوم» و مسائل دیگر مملکتی سخن گفت.
تلاش میکنیم از سالهای بعد بودجه دولت نیازی به نفت نداشته باشد!
امسال عایدات نفت ما از هر حیث خوب بوده و آنچه که عاید شده 330 میلیون دلار بوده است که از این مقدار 55 درصد برای انجام امور عمرانی مملکت، به سازمان برنامه رفته و 45 درصد به درد بودجه مملکت رسیده است و امیدواریم از سالهای آینده هر سال پنج درصد سهم سازمان برنامه را زیاد کنیم تا آنجایی که بودجه دولت نیازی به عایدات نفت نداشته باشد.
«همه مردم امنیت مالی، جانی و قضایی دارند»!
بههرحال ما در خوزستان، علاوه بر نفت، نعمتهای زیادی داریم و از همه مهمتر امنیت داریم و این امنیت به مردم فرصت میدهد که بروند و در آنجا سرمایهگذاری بکنند و عمل سرمایهگذاری هم در کنفرانس اقتصادی تثبیت شده و من در اینجا مجددا میگویم که همه مردم امنیت مالی و امنیت جانی و امنیت قضایی دارند.
بر سر برنامه اقتصادی با ارسنجانی اشتراک نظر نداشتیم
بعد نخستوزیر در مورد استعفای دکتر ارسنجانی از پست وزارت کشاورزی گفت: من شخصا با آقای دکتر ارسنجانی دوست هستم و هم شخص ایشان و هم افکارشان را میشناسم. من به آقای دکتر ارسنجانی مثل یک دوست علاقه دارم و به ایشان مثل یک فردی که در راه انجام اوامر شاهنشاه فداکاری کرده احترام میگذارم.
اصلاحات ارضی با پیشبینیهای دقیق شاهنشاه ما پیریزی شده بود و شاهنشاه از سالها پیش شروع به تقسیم املاک خود کردند و بعد هم بههرحال برای ایجاد اجتماع سالم ایران بلا تردید میبایست این عمل مترقیانه انجام بشود. آقای دکتر ارسنجانی در این راه واقعا فداکاری کردند تا جایی که سلامتی خود را به خطر انداختند و آقایان پزشکان به ایشان توصیه کردند که باید به معالجه خود ادامه بدهند.
اما علت دیگر کنارهگیری ایشان این بود که ما در دولت با تمام احترامی که به نظریات یکدیگر داریم، ولی در برنامه اقتصادی که میبایست تعقیب بشود با ایشان توافق نظر نداشتیم. ایشان یک نوع برنامه اقتصادی را میپسندیدند و من الان یک نوع برنامه دیگری را برای پیشرفت مملکت لازم میدانم و بنابراین در این زمینه همراهیها شاید ممکن نبود.
البته دلایل دیگری هم ایشان داشتند؛ وقتی ایشان با این دلایل مفصل استعفا کردند و من استعفای ایشان را به عرض شاهنشاه رسانیدم و شاهنشاه اجازه فرمودند، با کمال تاسف مجبور به این شدیم که استعفای آقای دکتر ارسنجانی را بپذیریم.
بههرحال ما به نظریات خودمان پایبند هستیم و آن را دنبال میکنیم و آقای دکتر ارسنجانی هم مورد علاقه شاهنشاه و هم مورد علاقه ملت ایران هستند و امیدوارم پس از اینکه معالجه خود را به پایان رسانیدند، شاهنشاه ایشان را به کارهایی بگمارند که بتوانند خدمت خود را ادامه بدهند.
دولتها جز اجرای اصلاحات ارضی چاره دیگری ندارند
در این مورد باید مسئلهای را تذکر بدهم که بههرحال برنامه اصلاحات ارضی شاهنشاه با نهایت قدرت و سرعت دنبال میشود؛ چون این یک برنامه ملی است و به تصویب ملت ایران رسیده و هر دولت و هر شخصی که مسئولیت دارد باید این مسئله را به نهایت برساند.
بنابراین دولت من در چهارچوب قانون تصویبشده و در چهارچوب اطمینان و امنیت مردم و دهقان و خردهمالک این برنامه را دنبال میکند و من باید بگویم که این برنامه بزرگ مملکت است که به هدایت و ارشاد شاهنشاه صورت میگیرد و امثال من و دکتر ارسنجانی یا دولتهای دیگری که در آینده خواهند آمد، جز اینکه این برنامه را ادامه بدهند و اجرا بکنند چاره دیگری ندارند و در حقیقت ما وسائل انجام کار هستیم و هر دولت باید وسیلهای باشد برای رساندن ملت ایران به هدفی که به تصدیق دوست و دشمن هدف عالی شاه و مردم است که به رهبری شخص اول مملکت انجام میگیرد.
تیمسار ریاحی وزیر کشاورزی شد
به دنبال استعفای دکتر حسن ارسنجانی از وزارت کشاورزی امروز تیمسار سپهبد اسماعیل ریاحی، معاون سابق ستاد بزرگ ارتشتاران، به عنوان وزیر جدید کشاورزی تعیین و به حضور شاه معرفی شد.
هنوز نمیدانم در وزارت کشاورزی چه خبر است!
پس از معرفی وزیر جدید کشاورزی به حضور شاه، وی در گفتوگو با خبرنگاران و در پاسخ به این سوال که چه برنامهای برای این وزارتخانه دارید گفت: من از پشت در بسته نمیتوانم صحبت کنم؛ من باید این در را باز کنم ببینم آن تو چه خبر است. بعد که به کارهای وزارت کشاورزی وارد شدم، برنامه خود را خواهم گفت.
تیمسار ریاحی پس از مراسم معارفه در محل وزارت کشاورزی گفت: قانون اصلاحات ارضی در نهایت نظم و دقت اجرا خواهد شد و مامورین صالح و خطاکار از هم جدا میشوند و نسبت به خطاکاران گذشت نخواهد شد.
ارسنجانی: در وزارت کشاورزی از من خوششان نمیآمد!
ساعت ده و چهل و پنج دقیقه صبح امروز، دکتر حسن ارسنجانی در سالن ترویج کشاورزی حاضر شد تا با کارمندان وزارت کشاورزی تودیع کند. در این جلسه آقایان معاونین وزارت کشاورزی، رئیس سازمان اصلاحات ارضی کشور و روسا و کارمندان وزارت کشاورزی و اصلاحات ارضی حضور داشتند.
دکتر ارسنجانی در مراسم تودیع گفت: روزی که من به وزارت کشاورزی آمدم، چون مهندس کشاورزی نبودم، عدهای از من خوششان نمیآمد و شاید ظاهرا هم حق با آنها بود، ولی مسئله دیگری مطرح بود و آن عبارت از این بود که میبایستی در مملکت یک رفورم ارضی صورت بگیرد و اقتصاد روستایی مملکت دگرگون شود.
تا اقتصاد از یک نقطه اداره نشود موفقیت حاصل نخواهد شد
یک نظری که امیدوارم پس از این عملی گردد موضوع تمرکز اعتبارات مالی و مادی کشور است و تا وقتی که امور اقتصادی از یک نقطه اداره نشود و تحت مدیریت واحدی قرار نگیرد، توفیق در اصلاحات دستهجمعی قدری مشکل خواهد بود.
سپهبد آریانا به فارس میرود
به دنبال اظهارات دیروز تیمسار سپهبد ورهرام، استاندار فارس، در مورد تعقیب اشرار جنوب، امروز اطلاع حاصل شد که تیمسار سپهبد آریانا به سمت ناظر در عملیات و هماهنگکننده نیروهای ارتش، ژاندارمری و شهربانی ناحیه فارس منصوب گردید.
برای عبرت سایرین «آدمکشان حرفهای» به دار آویخته خواهند شد
یک مقام دولتی امروز اظهار داشت که ماموران ارتش و ژاندارمری و شهربانی در نواحی فارس مشغول دستگیری اشرار و آدمکشانی که سوابق زیاد در این امر دارند میباشند و برای عبرت سایرین عدهای از آدمکشان حرفهای در شیراز به دار آویخته خواهند شد.
مشاور کندی در تهران
جان مک کلوی، مشاور کندی رئیسجمهور آمریکا در امور اقتصادی و مالی، در جلسه عصر دیروز کنفرانس سرمایهگذاری شرکت کرد و بیاناتی ایراد نمود.
مشاور عالی پرزیدنت کندی به اقدامات خود در موقع ریاست بانک بینالمللی ترمیم و توسعه و اجرای طرح مارشال برای آباد کردن اروپای بعد از جنگ اشاره کرد و ضمن اشاره به موقعیت اجرای طرح مزبور اضافه کرد: بعضی میگویند آن کارهایی که برای اروپا و آلمان کردیم چرا نتوانستیم برای ممالک عقبافتاده بکنیم.
کشورهای عقبافتاده مثل اروپاییها مهارت ندارند!
در این خصوص باید بگویم که نباید فراموش کرد که ممالک عقبافتاده هنوز مهارت کافی در تمام شئون خود مانند کشورهای اروپایی ندارند و نارساییهای دیگری هم وجود دارد که از موفقیت برنامههایی نظیر برنامه مارشال جلوگیری میکند.
برنامهریزان و مسئولان ممالک عقبافتاده توجه خاصی به کمکهای خصوصی میکنند؛ چون این کمکها به منزله سیمانی است که اجزا و آجرهای ممالک عقبافتاده را به هم متصل میکند و سپس فعالیتهای اقتصادی آن را تکمیل و به این ممالک رشد میدهد.
در ممالک اروپایی، دلیل سرعت عجیب موسسات خصوصی این است که آنها به چنین رویههایی عادت کردهاند و پسانداز کردن نیز جزء عادات آنها شده است، ولی در ممالک عقبافتاده کار مشکلتر است؛ چون چنین سنت و عادتی کمتر وجود دارد.
من معتقدم همه جا باید سرمایهگذاری خصوصی و خارجی توام باشد و یکسان و بیطرفانه در نظر گرفته شود و جای طرفداری از یکی به تنهایی نباشد.
به خوبی با مسائل مربوط به شما آشنایی دارم
مک کلوی سپس گفت: فراموش نکنید توسعه آمریکا بر اساس کمکهای سرمایهگذاران خارجی انجام گرفت که در ضمن این سرمایهگذاری، بعضی ثروتمند شدند و بعضی نیز همه چیز خود را از دست دادند، ولی آمریکا به طور کلی پیش رفت. ممکن است فکر کنید که من راجع به مشکلات ممالک شما اطلاعی ندارم، ولی باید بگویم به خوبی با مسائل مربوط به شما آشنایی دارم.1
