درگیری مدیر کیهان با نخستوزیر سابق!/حرکات امینی در اختیار خودش نیست!/سانسور مطبوعات در دوره علی امینی سابقه و لاحقه نداشت!/عدهای معتقدند باید امینی به بندرعباس تبعید شود!/درباره دکتر امینی و آمدنش!/امینی به کشوری بازگشته که هفت وزیر سابق او هنوز در قدرت هستند!/ایران را پیش از امینی ورشکسته کردند!/تنها تشابه فرامرزی و علی امینی!/چرا گفتم کشور ورشکست شده است؟!/موافقت صد درصد اصلاحات ارضی بوده و هستم!
درگیری مدیر کیهان با نخستوزیر سابق!
«تهرانمصور» در گزارشی به درگیریهای اخیر میان عبدالرحمان فرامرزی، مدیر «کیهان»، با علی امینی ، نخستوزیر سابق، پرداخت.
در این گزارش آمده است: در این روزها، در محافل سیاسی تهران، در کنار حوادث مهمی که در کشور میگذرد، صحبت از مبارزهای که عبدالرحمن فرامرزی، مدیر «کیهان»، علیه دکتر امینی، نخستوزیر سابق، آغاز نموده میباشد.
مقاله فرامرزی موجب ایجاد شایعاتی درباره ریشه این حملات گردید و در مقابل بعضی از دوستان روزنامهنگار دکتر امینی نیز علیه مدیر کیهان مطالبی منتشر ساختند و خبرنگار «تهرانمصور» پس از ملاقات با دکتر امینی نتوانست پاسخ صریح و همچنین عقیده او را بهدست آورد و از طرف دیگر به علت کسالت فرامرزی مصاحبه با استاد به صورت یک واقعه خبری امکانپذیر نبود، ولی در این رپرتاژ، که به صورت تنظیم وقایع تهیه گردیده است، مطالبی به نظر میرسد که خالی از اثر نمیباشد.
اکنون که دکتر علی امینی، نخستوزیر سابق، به تهران بازگشته، فرامرزی در روزنامه «کیهان» دو مقاله علیه او نوشته. عبدالرحمن فرامرزی تحت عنوان «خیر مقدم» مقاله تند و شدیدی علیه دکتر امینی نوشت که در زیر قسمتی از آن نقل میشود:
حرکات امینی در اختیار خودش نیست!
جناب آقای دکتر امینی معتقدند که من قلم در اختیار خودم نیست و من معتقدم که حرکات ایشان در اختیار خودشان نیست. ایشان امروز به ایران تشریف آوردهاند و تشریف آوردن ایشان در این موقع پرهیاهو چند نوع تعبیر میشود. دوستان ایشان لابد میگویند آمدهاند ببینند که درخت اصلاحات ارضی به ثمر رسیده، ولی بر هیچ فردی پوشیده نیست که این فکر اساسا مال شاهنشاه بود و این انقلاب عظیمی که در وضع زارع و کارگر پیش آمده بنایی است که سنگ اولش را معظم له گذاشته و طراحش ایشان و استاد کارش دکتر حسن ارسنجانی بوده و به هیچ کس دیگر مربوط نیست.
سانسور مطبوعات در دوره علی امینی سابقه و لاحقه نداشت!
آقای دکتر در ایام صدارت خود سانسوری در مطبوعات برقرار کرد که نه سابقه داشت و نه لاحقه. کلمه به کلمه وحرف به حرف روزنامه ما را سانسور میکرد. آن روز چگونه ما میتوانستیم از صدها کار او که قابل انتقاد بود و یکی از آنها اعلان ورشکستگی مملکت و خارج ساختن پول از جریان و سلب اعتماد و اعتبار از تمام مردم که اول آن اعلان ورشکستگی دولت بود و خفقان مطبوعات و توقیف و تبعید هر آزادهای و تهدید مخالفین به تبعید به بندرعباس و واداشتن ایشان به گلکشی و جادهسازی در سواحل، چنین آقایی را ما چگونه میتوانستیم انتقاد کنیم؟
عدهای معتقدند باید امینی به بندرعباس تبعید شود!
نه تنها من معتقدم که هر چه آدم راجع به دکتر امینی بنویسد ثواب است، بلکه این عقیده هر آدم معتقد به آزادی است و حتی بعضیها معتقدند که «این دولت باید همان طوری که او به حساب دیگران رسیدگی کرد به حساب او رسیدگی کند و همان طوری که او مخالفین را به بندرعباس تبعید و ایشان را محکوم میساخت که در سواحل گلکشی کنند او را به بندرعباس تبعید سازد و لازم نیست این را مثل او خودسرانه و بر خلاف قانون کند، بلکه هر یکی از کارهای دکتر امینی ایجاب میکند که با او این رفتار بشود».
بعد از انتشار مقاله کیهان علیه دکتر امینی و حمله روزنامههای «ستاره تهران» و «نور و ظلمت» به فرامرزی، روز سهشنبه این هفته، امیرانی، مدیر مجله «خواندنیها» نیز وارد این جنجال شده و مقالهای تحت عنوان بدون رتوش در این مورد منتشر کرده که قسمتهایی از آن در اینجا نقل میشود:
درباره دکتر امینی و آمدنش!
درباره دکتر امینی و آمدن بهنگام یا نابهنگام نخستوزیر سابق این روزها چیزی نیست که نگویند، هر کس به نسبت حب و بغضش، علم و جهل خود، بیتوجه به عقل و فهم شنوندگان شایعهای باب بازار راکد کشور و مردم ساکت آن، به رایگان در دسترس بیمایگان میگذارد مثل اینکه در این سرزمین اصل بر این جاری است که نخستوزیران سرانجام عادی نداشته باشند، یا چون هژیر و رزمآرا کشته شوند، یا قوام وار با غوغای عوام کنار بروند یا مانند مصدق یکسره به زندان، و یا چون زاهدی و اقبال مسافرت و ماموریت اضطراری در پیش داشته باشند.
امینی به کشوری بازگشته که هفت وزیر سابق او هنوز در قدرت هستند!
اینها آنقدر شعور ندارند، آمدن و رفتن دکتر امینی به سرزمینی که هنوز هفت نفر از وزرایش با همان سمت و سیاست، بر مردم حکومت میکنند، نباید مانعی داشته باشد تا چه رسد به شگفتی؟
من اشتباه استاد فرامرزی و شاگردان او را مرتکب نمیشوم که بیمورد به امینی حمله کنم یا ناروا از او تعریف نمایم.
ایران را پیش از امینی ورشکسته کردند!
بزرگترین ایراد ناروایی که به دکتر امینی میگیرند این است که میگویند: «مملکت را در انظار خودی و بیگانه ورشکست معرفی کرد» در صورتی که مملکت را مدتها قبل از امینی، دکتر اقبال با سیاست دروازههای بازش ورشکست کرده بود و اشتباه امینی فقط اعلام آن بود، آن هم اعلام مکرر!
تنها تشابه فرامرزی و علی امینی!
دکتر امینی که هنوز دوره نقاهتش را میگذراند، درباره اشتغال مجدد به کار گفت: «به [اسدالله] علم گفتم که اگر باد کلاهم را به داخل باغ نخستوزیری بیندازد، برای برداشتنش آنجا نمیآیم». امینی در این روزها یک تسبیح بزرگ (شاه مقصودی) در دست دارد که فقط از این لحاظ با (فرامرزی) تشابه دارد.
امینی میگوید: به هیچ وجه حاضر نیستم جواب فرامرزی را بدهم؛ زیرا او مطالبی را عنوان کرده که ورود به این بحث را عجالتا به صلاح نمیدانم.
امینی از «کیهان اینترناشنال» هم گله داشت که ترجمه مقاله فرامرزی را چاپ و منتشر کرده. درحالیکه نخستوزیر سابق از این روزنامه انگلیسی گله میکرد در عین حال از آنها به مناسبت چاپ جوابهای مخالفی که به سرمقاله دادهاند به نیکی یاد کرده و این عمل را رعایت اصل بیطرفی دانست.
چرا گفتم کشور ورشکست شده است؟!
از دکتر امینی درباره علت بیان ورشکستگی مملکت و اثرات شومی که این دو کلمه به بار آورده سوال شد. او در جواب گفت: چهار ماه قبل از اینکه زمامدار بشوم، سه نفر از کارشناسان اقتصادی جهانی از بیروت به تهران آمدند تا درباره سیاست اقتصادی دولت و وضع تجار بررسی کنند. یک روز یکی از دوستان در خانه خود دعوت ناهاری کرده بود وقتی به خانهاش رفتم، در آنجا با حضرات آشنا شدم. اگر اشتباه نکرده باشم همان روز کارشناسان اقتصادی وضع بسیار خطرناک اقتصاد ایران را بیان کردند. وقتی از من نظریه خواستند من در جواب آنها گفتم که چون دسترسی به اطلاعات صحیح ندارم، نمیتوانم اظهار نظر کنم، ولی وقتی یک گزارش رسمی در همان جا ارائه داده شد من یقین کردم که کشور ما تهدید به ورشکستگی شده بنابراین همه محافل خارجی از وضع خراب اقتصادی ما آگاهی داشتند حالا هم میگویم اگر من در آن موقع کیسه را شل کرده بودم و اعتبارات عجیب و غریب به این و آن میدادم، یقینا حالا به کلی ورشکسته بودیم.
در این موقع راجع به مقاله دوم فرامرزی که اشاره به سیاست اقتصادی دکتر امینی کرده و صادق نراقی را شاهد آورده بود دکتر امینی گفت: «همین نراقی که مورد قبول آقای فرامرزی است پیش من آمد و سیاست اقتصادی و روشی را که در پیش گرفته بودم ستوده و آن را تأیید کرد».
موافق صد درصد اصلاحات ارضی بوده و هستم!
در مورد کار اصلاحات ارضی، دکتر امینی گفت: «البته من صد درصد موافق این کار بوده و هستم». مسئله خردهمالکین هم باید با دقت بیشتری مورد مطالعه قرار گیرد، خاصه آنکه در ایران عده زیادی خردهمالک وجود دارد.
من معتقد به اصلاح و هر گونه رفرمی در ایران بوده و هستم مخصوصا تأکید میکنم که اصلاح در دستگاهها و سازمانهای دولتی از هر جهت لازم و ضروری است.