مفتح: تمدن غرب باعث بدبختی مردم این کشور است!/شاه: انقلابِ سفید در چهار دیواری هیچ مرام بیگانه محبوس و مقیّد نیست!/هویدا: انقلابِ سفید الهامگرفته از نیاز جامعه بود!/بیست کارشناس شوروی تا چند روز دیگر وارد ایران میشوند/چکسلواکی از ایران نفت میخرد/«اضافه تولید نفت 1965 مورد رضایت ایران نیست »/ضیافت اتاق بازرگانی به افتخار هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات ذوب آهن/میهمانی شاه به افتخار رئیسجمهوری اتریش/دوجیلی به بغداد رفت
مفتح: تمدن غرب باعث بدبختی مردم این کشور است!
بر اساس یک سند ساواک به تاریخ گزارش 6 بهمن 1344 «شخص مورد نظر که در اطلاعیه معطوفی به عنوان دکتر از وی نام برده شده دکتر محمد مفتح ساکن قم میباشد که به وسیله حاج محمود شهرت پورحیدریان فرزند محمدعلی کارمند کارخانه نساجی شماره یک شاهی، که عضو انجمن تبلیغات اسلامی در شاهی است، از وی دعوت به عمل آمده بود که در روز 15 شعبان (18 /9 /44) در مسجد عشقی شاهی، که نام آن اخیرا به مسجد مهدیه تبدیل شده، به منبر رفته و پس از مقدمهای درباره ولادت امام عصر عجلاللّه تعالی فرجه مطالبی بدین شرح بیان نموده است».
در ادامه این گزارش رئوس سخنان آیت الله مفتح چنین ذکر شده است:
1. غرور تمام ملل را گرفته و تا آنجایی که ممکن است برای نابودی بشر مسلح میشوند. دینامیت و اتم برای نابودی بشر کشف شده است؛
2. راجع به دولتهای استعمارگر صحبت کرده و گفته است چرا کشور ایران فقیر است و بایستی از خارج کمک بگیرد و تمدن غرب است که باعث بدبختی جوانان و پیران کشور میباشد؛
3. پیروان مذهب مختلف در مورد ادیان خود تبلیغ مینمایند، ولی مسلمانان ساکت و آرام نشستهاند؛
4. مشارالیه اظهار داشته کتابی در قم به نام «ره آورد استعمار» زیر چاپ است و توصیه نموده که اشخاص تهیه و مطالعه نمایند؛
5. برای سلامتی آقای خمینی به عنوان پیشوای اسلام دعا نموده است.
این گزارش میافزاید: ضمنا مشارالیه پس از اتمام سخنرانی همان شبانه از شاهی خارج شده است. پس از وصول خبر، حاج محمود پورحیدریان به ساواک احضار و در مورد محل سکونت دقیق دکتر محمد مفتح تحقیق گردید، لیکن مشارالیه اظهار عدم اطلاع نموده ضمنا از وی تعهد اخذ گردید که بعد از این، از دعوت وعاظی که سوابق آنان روشن نیست خودداری نماید و همچنین اعمال و رفتار خود مشارالیه نیز تحت مراقبت میباشد.1
شاه: انقلابِ سفید در چهار دیواری هیچ مرام بیگانه محبوس و مقیّد نیست!
روزنامههای امروز کشور نوشتند: شاهنشاه طی پیام خود به مناسبت سالروز 6 بهمن تصریح کرد: انقلابِ ایران در چهار دیواری هیچ مرام بیگانه محبوس و مقیّد نیست.
در این پیام آمده است: اکنون سه سال از 6 بهمنماه 1341 میگذرد و این سه سال کافی بود که ثمره انقلاب ایران را ظاهر کند. اصالت و عمق این نهضت چنان بود که طبعا هر مانع و رادعی از مقابل سیر توقفناپذیر این انقلاب برداشته میشد. با این انقلاب، ارتجاع متحیّر و منکوب و عناصر مخرب و بیوطن متزلزل و مفتضح شدند، ولی درعوض فرزندان برومند وطن، که منتظر چنین فرصتی بودند، زنجیرها را گسستند و آزادانه دست به کار بنای ایرانی سربلند و آباد گشتند.
فلسفه انقلاب ما خود را در چهاردیواری هیچ مرام اجنبی محبوس و مقیّد نکرده است. ما از هر تجربهای در هر نقطه دنیا که نتایج بهتری داده باشد و با روح ملی و سنن ایرانی و مقتضیات اقلیمی و طبیعی ما سازگارتر باشد، استفاده میکنیم، و درعینحال به عقل و تدبیر خود نیز آنقدر اتکا داریم که منافع واقعی مملکت خویش و طرق نیل به هدفهای خود را در این راه از هر فرد خارجی یا از هر مرام خارجی بهتر تشخیص بدهیم و ابداعات مؤثرتری بکنیم.2
هویدا: انقلابِ سفید الهامگرفته از نیاز جامعه بود!
امیرعباس هویدا، نخستوزیر، نیز طی پیامی به مناسبت سالگرد انقلابِ سفید تصریح کرده است: انقلاب 6 بهمن از آن رو توانسته است روح تازهای در اساس اجتماع ما پدید آورد که الهامگرفته از نیاز جامعه ما بوده و به دست شاهنشاه آریامهر پایهگذاری گردید و برای ملت ایران واگذار شد.3
بیست کارشناس شوروی تا چند روز دیگر وارد ایران میشوند
روزنامه «اطلاعات» نوشت: دو گروه از کارشناسان و متخصصین شوروی برای کارهای مربوط به ذوب آهن تا چند روز دیگر وارد تهران میشوند.
گروههای مزبور که شامل بیست تن از کارشناسان زبده روسی میباشند، در معادن ذغال سنگ کرمان و اصفهان به فعالیت خواهند پرداخت.
گروه معدنشناسان ده دستگاه حفاری بزرگ، که قدرت آن تا 650 متری عمق زمین میباشد، به معان ذغال سنگ حمل خواهند کرد.
گروه دیگر کارشناسان شوروی در محل کارخانه ذوب آهن برای بررسیهای دقیق آب، خاک، مقاومت و سایر مسائل مربوط به نصب تأسیسات و ماشینآلات ذوب آهن در محل کارخانه در اصفهان به فعالیت خواهند پرداخت.
به این ترتیب چند آزمایشگاه بسیار دقیق و مهم به وسیله هیئتهای مزبور در دو محل کرمان و اصفهان به کار خواهد پرداخت.
چکسلواکی از ایران نفت میخرد
آقای هاموز، وزیر بازرگانی خارجی چکسلواکی، دیشب به اتفاق چند تن از همراهان خود وارد تهران شد.
وزیر بازرگانی خارجی چکسلواکی فردا با نخستوزیر و وزیر آب و برق ملاقات خواهد کرد و روز شنبه، با آقایان دکتر اقبال و آرام مذاکراتی خواهد نمود.
آقای هاموز در تهران علاوه بر مذاکره پیرامون روابط بازرگانی ایران و چکسلواکی و امضای موافقتنامه همکاریهای فنی و اقتصادی دو کشور، که به موجب آن دهمیلیون دلار اعتبار برای خرید ماشینآلات صنعتی در اختیار ایران قرار میگیرد و همچنین قرارداد جدید بازرگانی دو کشور، که مدت آن سهساله است، برای خرید نفت از ایران نیز مذاکراتی انجام خواهد داد.
«اضافه تولید نفت 1965 مورد رضایت ایران نیست »
روزنامه «اطلاعات» نوشت: آمار تولید سالانه نفت خام و تصفیهشده امروز انتشار یافت. به موجب این آمار تولید نفت خام ایران در حوزه کنسرسیوم 88 میلیون و 4۷۳ هزار تن سنگین بود.
طبق یک محاسبه تقریبا ایران 5/ 8 میلیون تن که نزدیک به ۱۱ درصد میباشد، نسبت به سال قبل اضافه تولید دارد.
اما این رقم مورد رضایت ایران نیست. در دو ماه قبل دولت طی نامهای از کنسرسیوم نفت تقاضا کرد که تولید ایران را در سال 1965 تا 5/ 17 درصد افزایش دهد. این رقم بر مبنای سهمیه ایران در تقسیمبندی اوپک میباشد.
در تقسیمبندی اوپک 24 درصد اضافه تولید کشورهای عضو اوپک سهم ایران شده است. این رقم در مقایسه با تولید سال 1964 ایران، قریب 7/ 17 درصد میشود.
کمپانیهای نفتی معتقدند که «اضافه تولید» تمام کشورها پایین آمد و آنچه که اوپک تصمیم گرفت حداکثر بود.
ضیافت اتاق بازرگانی به افتخار هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات ذوب آهن
روزنامه «اطلاعات» نوشت: شب گذشته به مناسبت موفقیت وزیر اقتصاد و هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات مسکو و امضای قرارداد ذوب آهن و فروش گاز مجلس ضیافتی در اتاق بازرگانی تهران برپا بود.
در این جلسه وزرای کشاورزی و آبادانی و مسکن و چند تن از معاونین وزارتخانهها و عدهای از اعضای هیئت نمایندگی ایران در مذاکرات مسکو حضور داشتند.
در این جلسه عدهای از اعضای اصناف وابسته به اتاق بازرگانی و چند تن از بازرگانان در مورد کارهای صنفی خود با وزیر اقتصاد صحبت کردند.
میهمانی شاه به افتخار رئیسجمهوری اتریش
روزنامهها امروز نوشتند: دیروز از طرف شاهنشاه ایران، که برای یک بازدید خصوصی [برای استراحت و درمان] وارد اتریش شدهاند، میهمانی ناهار خصوصی در سفارت کبرای ایران در وین به افتخار حضرت فرانتز یوناس، رئیسجمهوری اتریش، برپا شد.
شاهنشاه سپس آقای رحمت اتابکی و اعضای سفارت ایران در اتریش و همچنین تیمسار سپهبد مالک، سفیرکبیر ایران در آلمان غربی، را به حضور پذیرفتند.
دوجیلی به بغداد رفت
روزنامه «اطلاعات» نوشت: قبل از ظهر امروز آقای حسن دوجیلی، سفیرکبیر عراق در دربار شاهنشاهی، تهران را به قصد بغداد ترک گفت.
آقای دوجیلی، که یک ماه قبل به عنوان سفیرکبیر عراق وارد تهران شده بود، پس از شرفیابی به حضور شاهنشاه و مذاکراتی با آقای هویدا، نخستوزیر، و آرام، وزیر امور خارجه، امروز عازم بغداد شد تا گزارش حوزه مأموریت خود را به مقامات عراقی تسلیم دارد و مذاکرات خود را دنبال کند.
در فرودگاه مهرآباد عدهای از اعضای سفارت عراق وی را بدرقه کردند.
سفیرکبیر عراق هنگام حرکت از تهران در فرودگاه مهرآباد به خبرنگار ما اظهار داشت: مسافرت من کوتاه خواهد بود و پس از چهار روز به تهران باز میگردم.4