نامه آیتالله مصطفی خمینی از تبعید به مادر/خدایا! تو را به خون امام حسین قسم میدهیم آیتالله خمینی را به ما برسان!/چرا ما باید نوکر بیگانه باشیم؟!/پادشاه نروژ با 24 ساعت تأخیر به ایران آمد!/شاه: نروژ جامعهای پیشرفته و دموکراتیک است و ما نیز میخواهیم ایران را به این شکل درآوریم!/پادشاه نروژ در پاسخ به شاه ایران از تعلیمات زرتشت گفت!/بازدید پادشاه نروژ از باشگاه «شعبان جعفری»!/صندوق توسعه کشاورزی برای عمران اراضی بایر تشکیل میشود/اتومبیلهای اختصاصی وزارت دارایی جمع شد!/پیاز کم نیست ولی گران فروخته میشود!/دبیر سفارت شوروی در گذشت/متخصص آمریکایی تعلیم و تربیت در ایران!
نامه آیتالله مصطفی خمینی از تبعید به مادر
آیتالله سیدمصطفی خمینی 19 دی 1343 طی نامهای از محل تبعید در ترکیه به مادر، دستگیری و تبعید خود را شرح داد.
در این نامه آمده است: قربان همگی رفته امید است که مزاج مبارک مادرم از هر گزندی مصون و محفوظ باشد قربانت واقعا فکر شما مرا ناراحت نموده خصوصا وقتی همان روز که خدمت رسیدم شما را چقدر ناراحت یافتم. جز صبر چارهای نداریم، ولی هیچ جای نگرانی برای حال غلامت نیست. آقا هم حالشان بحمدالله خوب است. با نهایت احترام1 به سازمان2 قم رفتم و از آنجا بلافاصله به سازمان تهران و بعد از صرف غذا و خواندن نماز و استراحت و خوابیدن مأمور مرا با صدای بلند بیدار کرد برای ساعت قریب به 4 بعدازظهر از سازمان تهران به باشگاه نخستوزیری رفتیم. چه جایی که فقط فکر میکنم همان یک بار دیگر بیشتر نصیب من نباشد. این محل جای پذیرایی میهمانان سازمان است و من هم که میهمان3 بودم به آنجا رفتم و گویا که آقا هم در آن قصه یک ناهار آنجا صرف کردند و ایشان هم در ذهن خودشان چنین4 است».
در ادامه این نامه آمده است: «بالجمله بعد از کوتاه کردن مطالب شب را با نهایت احترام در آن محل استراحت کرده و شام بسیار خوبی صرف نموده و با تلفن تماس با بعضی از دوستان... روی هم رفته مقداری زیاد اثاثیه و بار برای من جمع شد و برای ساعت 4 بعد از نیمهشب از آنجا به طرف مهرآباد حرکت کرده و آقای سیدمحمد تهرانی5 آنجا بودند و تسبیح ایشان پیش من است و او نمیداند و بعد از چند دقیقه خانم بدرالسادات و آقای مستوفی6 و پسران آقای کشاورز هم جمع شدند قریب ساعت 5 بود که خداحافظی کردم و مبلغ یکصد تومان از خانم بدرالسادات گرفتم که به ایشان خواهید پرداخت.7 ضمنا عرض میکنم که حساب آقای طهماسبی که قریب به چهارصد تومان میباشد و حساب داروخانه پاستور که چیزی مختصر است و حمام ارم که آن هم چیزی مختصر است بفرمایید که لطف کنند».
در بخش دیگری از این نامه آمده است: «بالجمله برای ساعت 5:30 حرکت کردیم و با بهترین طیاره به طرف اسلامبول آمده تا حدود اوایل آفتاب که قریب سه ساعت و ربع ساعت میباشد به اسلامبول رسیدیم و به مجرد ورود، شخصی از محترمین محل جلو آمد خود را معرفی کرد و برای من بلیط طیاره گرفت و از آنجا به بورسا8 با طیاره که همهاش از روی آب حرکت میکند رفتم و به مجرد پیاده شدن شخصی از محترمین محل جلو آمد و با ماشین مرا خدمت آقا آورد و الساعه خدمت ایشان نشستهام و دیگر ملالی ندارم...».9
خدایا! تو را به خون امام حسین قسم میدهیم آیتالله خمینی را به ما برسان!
در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 19 دی 1343 آمده است: «بعدازظهر شیخ غلامحسین جعفری، پیشنماز شبستان گرمخانه مسجد جامع، پشت میکروفن اظهار داشت: پروردگارا تو را قسم میدهم به خون ریختهشده حسین بن علی، آیتالله خمینی را به ما برسان، دشمنان او را نابود بگردان، هر چه زودتر شر مزاحمین را از سرش کوتاه نما، شر بیگانگان و دشمنان اسلام را از سر ما کوتاه کن».
چرا ما باید نوکر بیگانه باشیم؟!
در ادامه این سند آمده است: «بعد از نماز مغرب ربانی واعظ به منبر رفته و ضمن بیان مقدمهای پیرامون تساوی حقوق افراد بشر اضافه کرد در دنیای متمدن امروز هیچ بویی از آزادی به مشام نمیرسد آزادی مطلق را فقط قرآن به ما میآموزد و بس، امروزه عدل و داد به چشم نمیخورد؛ زیرا در زمانی که سفیدپوستان میگویند ما باید بر سیاهپوستان امتیاز و برتری داشته باشیم، این را میتوان گفت عدل و داد؟! این را میتوان گفت تساوی حقوق یک اجتماع؟! آقایان در روزنامهها میخوانید که در کشور آمریکا هر روز سر مسئله تبعیض نژادی زدوخوردهای خونینی روی میدهد و سفید و سیاه به جان یک دیگر میافتند و در نتیجه عده [عدهای] کشته میشوند و دولت آمریکا هم ناظر و تماشاچی است، ولی در چهارده قرن پیش پیغمبر اسلام اعلام نمود: فرقی ما بین سیاه و سفید نیست».
بر اساس این سند «[ربانی واعظ] سپس اضافه نمود مدرک و سند اختراعات مهم و مفید دولتهای مترقی به خصوص آمریکا از روی کتب اسلامی و قرآن است، ولی ما ملت مسلمان باید در جهل و فقر و بیسوادی بمانیم. در خاتمه صحبتهایش گفت: خدایا چرا ما باید نوکر بیگانه باشیم؟ چرا باید اسلام و قرآن را از ما بگیرند؟ خدایا ناموس ما در دست بیگانگان است. هر چه زودتر امام زمان ما را برسان. خدایا آقای ما را برسان. شر ظالمین را از سرش کوتاه گردان».10
پادشاه نروژ با 24 ساعت تأخیر به ایران آمد!
روزنامه «اطلاعات» نوشت: اعلیحضرت اولاف پنجم، پادشاه نروژ، با 24 ساعت تأخیر، که بر اثر هوای نامساعد تهران در سفرشان پیش آمد، صبح دیروز به تهران آمدند و مورد استقبال شاهنشاه قرار گرفتند و دیشب در میهمانی شامی که از طرف شاهنشاه به افتخار وی ترتیب یافته بود شرکت کردند.
در این میهمانی شاه اظهار امیدواری کرد که توسعه همکاریهای سیاسی ایران و نروژ به نفع آرمانهای مشترک بشری دو کشور و به سود تمام جامعه انسانی باشد.
شاه: نروژ جامعهای پیشرفته و دموکراتیک است و ما نیز میخواهیم ایران را به این شکل درآوریم!
شاه در این میهمانی اظهار داشت: اعلیحضرتا! برای شهبانو و من مایه کمال مسرت است که مقدم آن اعلیحضرت را در کشور خود تبریک بگوییم. ما امشب از میهمان عزیزی پذیرایی میکنیم که از یکی از پیشرفتهترین کشورهای جهان به دیدار مملکت کهنسال ما آمدهاند. کشور شما از نظر جهانیان نمونهای عالی از بشریت و استحکام اصول عدالت اجتماعی توأم با آزادیهای دموکراتیک است.
برای من تذکر این نکته مایه خوشوقتی است که ما نیز در جریان تلاش وسیع و همهجانبهای در راه ایجاد چنین جامعهای آزاد و آباد و سعادتمند در مملکت خود هستیم.11
پادشاه نروژ در پاسخ به شاه ایران از تعلیمات زرتشت گفت!
بر اساس گزارش جراید امروز کشور «پس از پایان بیانات شاهنشاه، اعلیحضرت پادشاه نروژ چنین اظهار داشتند: اعلیحضرتا! نروژ با وجود بعد مسافت طی قرون متمادی از فرهنگ ایران بسیار بهرهمند شده است و نشانههای تعلیمات عمیق اخلاقی زرتشت را در افکار فلاسفه اروپایی میتوان یافت و این تعلیمات در کشورهای اسکاندیناوی موضوع مورد توجه و مطالعه خاص بوده است.
در تعلیمات زرتشت تأکید زیادی برای شرکت فعال هر فرد در کارهای مثبت و عملی و مولد که به سود عموم مردم باشد به عمل آمده است.
او میگفت که انسان با پرورش دامها و کشت و زرع میتواند بر اهریمن فائق آید؛ به همین ترتیب نسل حاضر ایران میراث بزرگ تاریخی خود را پاسداری میکند، آن هم نه با اکتفا به مواریث گذشته، بلکه با متمرکز کردن انرژی خود برای ساختمان کشوری مدرن براساس پیشرفت اقتصادی و اجتماعی.
تحت رهبری اعلیحضرت شاهنشاه برنامه اصلاحات ارضی به موقع اجرا نهاده شده و صنایع جدید توسعه یافته و بهرهبرداری از ذخایر معدنی عملی شده است.12
بازدید پادشاه نروژ از باشگاه «شعبان جعفری»!
ساعت ۹ صبح امروز اعلیحضرت اولاف پنجم از ورزشهای باستانی در باشگاه جعفری دیدن و سپس از کارگاههای هنرهای زیبای کشور بازدید کرد.13
صندوق توسعه کشاورزی برای عمران اراضی بایر تشکیل میشود
صبح امروز تیمسار سپهبد ریاحی، وزیر کشاورزی، در یک مصاحبه مطبوعاتی که به مناسبت چهارمین سالروز تصویب قانون اصلاحات ارضی ترتیب داده شده بود، در مورد طرح قانون اراضی بایر توضیحاتی ارائه کرده و گفت: صندوق توسعه کشاورزی برای اجرای طرح عمران اراضی بایر تشکیل میشود.
مذاکراتی در جریان است که مطابق آن دانشجویان دانشکدههای کشاورزی در تعطیلات تابستان با سازمان اصلاحات ارضی همکاری خواهند کرد.
سه طرح مهم عمران اراضی بایر، مرحله دوم اصلاحات ارضی و استفاده از بانوان شهری جهت تعلیم ترویج خانهداری در دهات از طرف وزارت کشاورزی با دقت اجرا خواهد شد.
اتومبیلهای اختصاصی وزارت دارایی جمع شد!
از صبح امروز به دستور امیرعباس هویدا، وزیر دارایی، اتومبیلهای اختصاصی وزارت دارایی جمع شد.
پیاز کم نیست ولی گران فروخته میشود!
روزنامه «اطلاعات» در گزارشی از بازار ترهبار تهران نوشت: کمبود پیاز منتفی شده، ولی بعضی از کسبه به بهانه فصل سرما گرانفروشی میکنند.
خرید سیبزمینی و پیاز با توجه به سردی هوا و معاملات سیبزمینی و پیاز انباری افزایش یافته است.
دبیر سفارت شوروی در گذشت
روزنامه «اطلاعات» نوشت: با کمال تأسف اطلاع حاصل شد که یوگینی فیدولف، دبیر سوم سفارت کبرای اتحاد شوروی در تهران که هفته گذشته به علت تصادف با اتومبیل به بیمارستان صلیب سرخ شوروی منتقل گردیده بود، پس از هفت روز بیهوشی بامداد دیروز، به علت شدت جراحات وارده درگذشت.
یوگینی فیدولف، دبیر سوم سفارت شوروی، شب ژانویه در خیابان پهلوی تهران طی حادثهای مجروح شده بود. حادثه به این نحو اتفاق افتاد که آقای فیدولف هنگامی که با اتومبیل خود از جاده پهلوی عبور می کرد، اتومبیل که از پشت سر میآمد با اتومبیل او تصادف نمود. فیدولف برای اطلاع از چگونگی تصادف از اتومبیل خود پیاده شده و در همین موقع یک اتومبیل سواری ترانزیت به رانندگی یکی از اتباع سوریه که از خیابان میگذشت، با او تصادف کرد شدت این تصادف به اندازهای بود که دبیر سوم سفارت شوروی به گوشهای پرتاب شد و هر دو پایش شکست و به حال اغما افتاد.
متخصص آمریکایی تعلیم و تربیت در ایران!
روز پنجشنبه دکتر هارولد تیلور، متخصص معروف تعلیم و تربیت آمریکا، که اخیرا به تهران آمده است، کنفرانسی در دانشگاه ملی ایران ترتیب داد و عصر امروز نیز در دانشگاه سخنرانی خواهد کرد.
هارولد تیلور مشاور فرهنگی ادلای استیونس، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، میباشد و در رشته تعلیم و تربیت دارای تألیفاتی است.14