اتخاذ تصمیمات مهم در نشست اوپک/دادستان فرمانداری نظامی اسامی عاملان 15 خرداد را فاش کرد!/«دستگاههای اداری باید با انقلاب اصلاحی هماهنگ شوند»/کشف هزار تن قند و شکر احتکارشده/مذاکره نخستوزیر با سفیر فرانسه
اتخاذ تصمیمات مهم در نشست اوپک
جلسات فوقالعاده اوپک، که هفته گذشته با شرکت نمایندگان کشورهای عضو تشکیل شده بود، پایان یافت و نمایندگان کشورهای مزبور بهتدریج به کشورهای خود مراجعت خواهند کرد. بر اساس این گزارش، از تصمیماتی که در جلسات سری اوپک گرفته شده کمترین اطلاعی در دست نیست و آنچه تاکنون پیرامون این تصمیمات انتشار یافته فقط این مطلب را میرساند که تصمیمات بسیار مهم و شایان توجه بوده است.
به عقیده محافل نفتی چنانچه ظرف مدت سه ماه آینده که به تاریخ تشکیل کنفرانس اوپک باقی است کمپانیهای نفتی حاضر به دادن امتیازاتی در زمینه قطعنامههای اوپک نشوند، سازمان اوپک در اجلاس آینده خود تصمیمات مزبور را به موقع اجرا خواهند گذاشت.
گزارش دیگری که دیروز به وسیله خبرگزاریها از ژنو مخابره شد حاکی است پس از آنکه نمایندگان کشورهای عضو اوپک در کنفرانس اخیر در مورد اتخاذ طرقی جهت وصول درآمد بیشتر از کمپانیهای نفتی توافق کرده و تصمیم گرفتند، ژنو را به سوی کشورهای خویش ترک کردند.1
دادستان فرمانداری نظامی اسامی عاملان 15 خرداد را فاش کرد!
پانزده دقیقه بعد از ظهر امروز، سرهنگ جهانگیر قانع، دادستان فرمانداری نظامی تهران و حومه، در یک مصاحبه مطبوعاتی که با حضور خبرنگاران جراید در محل دادسرای فرمانداری نظامی تشکیل شد، اطلاعاتی پیرامون وقایع روز 15 خرداد در اختیار آنان گذاشت.
سرهنگ قانع گفت: پس از بلوای 15 خرداد بلافاصله به دستگیری مسببین اقدام گردید و عدهای در حدود چهارصد نفر دستگیر و ضمن بازجوییها و بازپرسیهای مقدماتی سعی شد که محرکین و مسببین اصلی شناخته شوند و برای اینکه هیچ مجرمی نتواند از مجازات فرار کند، ما تحقیقات را از رده پایین، یعنی افرادی که عملا در بلوای روزهای 15 و16 خرداد شرکت داشتند، شروع کردهایم و معلوم شد این افراد که دستههای آشوبگر را تشکیل داده بودند هر کدام مبلغ مختصری که از 100 ریال تجاوز نکرده است، از اشخاصی که بعدا اسم میبرم دریافت داشته و بعد راه افتادهاند.
وی افزود: تحقیقات برای کشف سردسته این افراد ادامه پیدا کرد؛ در نتیجه معلوم شد طیب حاج رضایی، که یکی از کارگردانان این بلوا بوده و از سوابق او همه اطلاع دارید، محرک قسمتی از این دستجات بوده است.2
«دستگاههای اداری باید با انقلاب اصلاحی هماهنگ شوند»
بامداد امروز معینیان، وزیر راه و سرپرست اداره کل انتشارات و رادیو، در سالن ایستگاه تهران حضور یافت و کنگره رؤسای ادارات و نواحی راه آهن را افتتاح کرد.
معینیان بعد از افتتاح این کنگره در یک جلسه مطبوعاتی نیز گفت: بعد از انقلاب آرام 6 بهمن سال 1341، این نکته هر روز که میگذرد بهتر آشکار میشود که با کمال تأسف اغلب دستگاههای اداری ما در مقام قیاس با عظمت و عمق و تأثیر این انقلاب در سرنوشت آینده مملکت از نظر سازمان، طرز کار، دیسیپلین اداری و طرز رفتار با ملت ایران که صاحب و مالک این دستگاههاست چندان نامناسب و دچار چنان رکود و خمودی و حرکت لاکپشتی است که ضرورت زمان ایجاب میکند با یک رفورم عمیق و در صورت لزوم با یک مبارزه سنگین و شدید این دستگاهها و اصول پوسیده و مندرس آن تغییر شکل دهد و با انقلابی که از روستاها و کارگاهها آغاز شده و در حال پیشرفت است هماهنگ شود.
وزیر راه تأکید کرد: پارلمان آینده حکومتها را مجبور خواهد کرد که رفورم عمیقی در دستگاههای اداری بدهند.3
کشف هزار تن قند و شکر احتکارشده
روزنامه «کیهان» نوشت: سه نفر از مأمورین مبارزه با قاچاق اداره دخانیات ساعت 11 صبح امروز به فرمانداری نظامی شهر ری اطلاع دادند که در دو بنگاه واقع در میدان شوش شهر ری مقداری قند و شکر انبار شده است.
از طرف فرمانداری نظامی چند نفر همراه مأموران مبارزه با قاچاق به محل مزبور رفتند. در تحقیقات معلوم شد که این قند و شکر متعلق به فردی به نام حاج مشایخی دلال است. در این دو بنگاه هزار تن قند و شکر احتکار شده بود.
مذاکره نخستوزیر با سفیر فرانسه
ساعت 11 صبح امروز رنو سیوان، سفیر کبیر فرانسه در تهران، در کاخ نخستوزیری حضور یافت و با اسدالله علم، نخستوزیر، ملاقات کرد.
در این ملاقات موضوع کمکهای اقتصادی فرانسه به ایران، که هنگام سفر ژنرال دوگل، رئیسجمهوری فرانسه، به تهران مطرح خواهد شد، مورد بررسی قرار گرفت.4

1. کیهان، 15 خرداد 1342، ص 11.
2. اطلاعات، 15 تیر 1342، ص 13؛ سرهنگ جهانگیر قانع، دادستان فرمانداری نظامی تهران، شهید طیب حاجرضایی را یکی از عاملین اصلی قیام 15 خرداد 1342 میخواند و میگوید: از سوابق او همه اطلاع دارید، ولی هیچ اشارهای به این سوابق نمیکند، طیب حاجرضایی در دوران جوانی همانطور که فراخور زمان بود، به سمت ورزشهای باستانی رفت و با حضور در زورخانههای جنوب شهر، بهویژه زورخانه شعبان جعفری، به چهرهای سرشناس در میان مردم و لوطیهای آن زمان تبدیل شد. رک: گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی، طیب: زندگینامه و خاطرات حر نهضت امام خمینی(ره) شهید طیب حاج رضایی، تهران، نشر امینان، صص 22 و 45.
در واقع این اشخاص کسانی بودند که با پا گرفتن در زورخانهها و همراه شدن با بهاصطلاح «گندهلاتها» برای خود نوچههایی جمع کردند و با ظاهر شدن در کوچه و گذر به دعوا و ضربوشتم میپرداختند و از این طریق در دل مردم ایجاد وحشت میکردند.
طیب حاجرضایی نیز از این دسته آدمها جدا نبود و در گزارش شهربانی رضاشاه بیش از صد درگیری از وی ثبت شده است و به خاطر همین گزارشها بارها به زندان افتاد و حتی بنا به روایتهایی به دلیل قتل، پنج سال به بندرعباس تبعید شد. رک: محمود طلوعی، بازیگران عصر پهلوی از فروغی تا فردوست، ج 1، تهران، علم، صص 30-52.
با وجود این، وقتی به سوابق و فعالیتهای او نگاه میکنیم، میبینیم که وی از همان ابتدا به اهل بیت(ع) ارادت خاصی داشته است و بنا به برخی روایتها درگیریها و به زندان افتادنهایش به خاطر درگیری با مأموران دولتی بهدلیل مسائل مذهبی بوده است. طیب حاجرضایی در خاطراتش نوشته است: «وقتی رضاشاه به قدرت رسید فهمیدم که این نامرد مهره خارجیهاست. وقتی شروع کرد چادر رو از سر زنها بگیره، خیلی از لوطیهای تهران با مأمورها و دولت رضاخان درگیر شدند. من هم چند بار با اون نامرد درگیر شدم.... سال 1316 بود که با مأمورهای دولتی و پاسبانها درگیر شدم. آن روز نتوانستم فرار کنم و به خاطر این درگیری دستگیر و به دو سال حبس محکوم شدم». رک: «طیب را با این کتاب بشناسید»، خبرگزاری فارس، 30 اردیبهشت 1392 موجود در:
http://fna.ir
در مورد فعالیت سیاسی طیب حاجرضایی نیز حرف و حدیثهای فراوانی وجود دارد. بنا به برخی گفتهها، وی شیفته خاندان پهلوی بود و حتی عکس رضاشاه را بر بدن خود خالکوبی بود، اما خود طیب دراینباره نظر دیگری دارد و میگوید: «اوایل دوران پهلوی بود. آن موقع من رضاخان را دوست داشتم. میگفتند آدم خوبیه، مقتدره، با خداست. به مردم کمک میکنه و ... من دیده بودم که رضاخان توی محرم میدوندار دسته تکیه دولت بود. خلاصه خیلی از رضاخان خوشم اومد. برای همین روی بدنم تصویر سر رضاخان رو خالکوبی کردم». رک: گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی، همان، صص 46-53.
طیب فارق از اینکه شیفته خاندان پهلوی بوده است یا خیر، در دوره محمدرضاشاه پهلوی و در دهههای 1320 و 1330 به عنوان حامی شاه شناخته میشد و وقتی در سال 1331 و در زمان مصدق همراه شعبان جعفری بازداشت شد، در نامهای اعلام کرد که به جرم طرفداری از شاه بازداشت شده است. اوج همکاری و طرفداری طیب با حکومت شاه در کودتای 28 مرداد اتفاق افتاد. تا آنجا که بنا به اسناد موجود ساواک، نقش وی کمتر از نقش شعبان جعفری در کودتا نبود و به دلیل حضور و نقشآفرینی در رویدادهای 28 مرداد مدال دریافت کرد و حتی بنا به برخی اسناد واردات انحصاری موز را بهخاطر خدماتش به وی دادند. یکی دیگر از اقدامات طیب برای دربار شاه زمان تولد پسر اول محمدرضاشاه اتفاق افتاد. در آن زمان پسر شاه در بیمارستان چهارراه مولوی متولد شد و حاجرضایی هم همه محله را چراغانی کرد.
با همه این اوصاف زندگی طیب حاجرضایی با تمام فراز و نشیبهایی که داشت به دلیل شخصیت و علاقهمندی به اسلام، پایان متفاوتی با هممسلک او شعبان جعفری پیدا کرد. همین مسلک جوانمردی، شجاعت و ارادت داشتن به اهل بیت سبب شد کسی که زمانی برای ماندگاری رژیم شاه تلاش میکرد، با تحولی درونی در پایان برای نهضت امام خمینی از جان خود بگذرد. رک:
3. اطلاعات، 15 تیر 1342، صص 1 و 13.
4. کیهان، 15 تیر 1342، صص 1، 11 و 12.